El Mercat del Ram s’estén fins al barri del Remei

La fira de Vic continua apostant per potenciar les essències agroramaderes. Les novetats d’enguany, un concurs de cavalls àrabs i la recuperació de la mostra de turisme.

Redacció osona.com
16 de març del 2010
Dídac Herrero, Josep Burgaya, Josep Maria Vila d'Abadal i Quima Vila.
Dídac Herrero, Josep Burgaya, Josep Maria Vila d'Abadal i Quima Vila. | Adrià Costa

L'edició d'enguany del Mercat del Ram s'ha presentat aquest matí a la sala Sert de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

Vic es torna a preparar per acollir una nova edició del Mercat Ram, organitzat per l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic), juntament amb la col•laboració de diferents entitats de la ciutat i el patrocini de Caixa Manlleu. El certamen tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 de març a diferents punts de la ciutat. L’edició d’enguany, que continua apostant per l’essència agrícola i ramadera del Mercat, amplia el recorregut fins al barri del Remei amb la proposta lúdica “Travessem el riu”

El retorn als orígens, un cop més Fa uns anys, l'Ajuntament de Vic va decidir recuperar l’essència agroramadera del Mercat del Ram i prescindir de la mostra multisectorial. Aquesta aposta per potenciar el sector ramader ha continuat fins aquesta nova edició de la fira, on s’augmentarà la presència de bestiar en viu, que s’ubicarà a l’exterior i a l’interior del recinte firal del Sucre.

S’hi podrà veure una representació de les tres races autòctones d’ovelles de Catalunya, vuit races diferents de vaques procedents de tot l’Estat i de França, i diferents races de porcs mascles, així com truges, garrins i llavores.

Cavalls Àrabs i la mostra de turisme, les novetats. Un dels grans atractius de la mostra serà el Concurs Nacional Morfològic i Bellesa de Cavalls Àrabs, en què hi participaran una seixantena de cavalls de tot l’Estat. També cal destacar la recuperació de la mostra de Turisme, dedicada a diferents destinacions.

La fira arriba al Remei En aquesta edició, s’ha ampliat el recorregut cap al barri del Remei, fins arribar a la Rambla Josep Tarradellas, on s’hi han organitzat un seguit d’activitats dirigides als més menuts. També hi haurà instal•lats els inflables i un parc infantil. La resta de mostres i exhibicions estaran ubicades a la zona El Sucre, al carrer Mossèn Josep Gudiol, a l’avinguda dels Països Catalans, la rambla del Passeig i la rambla del Carme.

- Plànol de les ubicacions del Mercat del Ram

Joan Contijoch, el pregoner La lectura del pregó d’enguany anirà a càrrec de Joan Contijoch, president de Caixa Manlleu des de l’any 2005. L’acte tindrà lloc dijous a les 19:30 hores a la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic. La crisi econòmica, amb el sistema financer com a un dels protagonistes principals, i la fusió de les caixes seran alguns dels temes que es tractaran.

Activitats a dojo i per a tots els públics El pregó significarà l’inici d'un programa de múltiples activitats entre les que destaquen el 28è concurs de Canals Porcines, exhibicions de motor i eqüestres, la possibilitat de conduir cotxes elèctrics, el mercat de palmes i lloreres, una vetllada astronòmica, el mercat de pagès, una trobada castellera, una trobada gegantera, globus aerostàtics, bitlles catalanes, processó dels armats i concerts dels Dolors, entre d’altres.

El tret de sortida  el donaran les jornades tècniques ramaderes, que en aquesta ocasió aposten pel medi ambient i l’agricultura ecològica. Les jornades se celebraran del 24 al 26 de març.

- Programa d’activitats del Mercat del Ram
- Programa de les jornades tècniques

La mostra i els sectors En aquesta edició, la fira compta amb 199 expositors, distribuïts en: pavelló ramader, institucions,  horticultura i energies renovables, maquinària agrícola, automòbils, mostra de turisme, mostra comercial eqüestre, mercat de pagès, i mostra de boví, oví i porcí. El pressupost del certamen és de 380.000 euros, el mateix que l’any passat.

- Més informació, des del web d’ImpeVic

-----------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

Mercat del Ram 2010, la festa de la primavera de Vic

La presentació del programa oficial ha tingut lloc aquest dilluns, 15 de març, a les 11:00 h a la sala Sert de l’Ajuntament de Vic. La roda de premsa ha estat presidida per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; el president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde, Josep Burgaya; el director general de Caixa Manlleu, Dídac Herrero, i la responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic, Quima Vila.

Tal com ha recordat Josep Burgaya, l’any passat “vam fer un gir al Mercat recuperant els seus orígens, per potenciar l’essència ramadera i promoure la l’activitat del sector agropecuari”. Aquest any “el Mercat continua seguint aquesta mateixa línia amb la presència de més bestiar en viu que en la darrera edició”.

Una altra de les principals novetats d’aquest any és la proposta “Travessem el riu”. Es tracta d’un seguit d’activitats infantils que tindran lloc al voltant del riu Mèder fins arribar a la Rambla Josep Terradellas. “D’aquesta manera ampliem el recorregut que ens ha de portar fins al barri del Remei i de l’Estadi”, ha dit Burgaya i ha remarcat que aquest “és un element d’identitat de l’actual equip de govern que és organitzar activitats per a tota la ciutat”.

Burgaya també ha destacat el pregó d’aquest any que serà llegit pel president de Caixa Manlleu, Joan Contijcoh. “Hem trobat oportú parlar de temes socioeconòmics i financers, i ningú millor per fer-ho que Joan Contijoch, qui viu de primera mà un procés de fusió de caixes i, per tant, ens pot parlar més bé de l’actual situació econòmica”, ha puntualitzat.

 

Quima Vila ha comentat que enguany se segueix la mateixa reubicació i emplaçament de les mostres que en la darrera edició, tot i que la mostra d’horticultura i energies renovables estarà ubicada a l’aparcament Joan de Serrallonga. Vila també ha remarcat la presència de “més exhibicions eqüestres,d’expositors del sector i la celebració del I Concurs Morfològic i Bellesa de Cavalls Àrabs”, la recuperació de la mostra de Turisme, la mostra de les tres races d’ovella autòctona de Catalunya, vuit  races de vaques vingudes de tot l’Estat i de França, i bestiar porcí.

Per la seva banda, Dídac Herrero ha assegurat que per Caixa Manlleu “és un any especial i amb doble satisfacció perquè el nostre president llegirà el pregó” i ha afegit que “ja fa temps que anem de bracet amb l’Ajuntament de Vic i l’ImpeVic participant amb el Mercat de Ram i altres fires, i així ho continuarem fent a partir d’ara des d’Unnim”.

Finalment, Josep M. Vila d’Abadal ha assegurat que el Mercat del Ram “és per Vic la festa major de la primavera” i ha assegurat que “és un punt de trobada pel sector agropecuari el qual té la possibilitat de reunir-se, d’intercanviar i de crear negoci durant els dies del Mercat”.

Activitats agropecuàries dedicades als més petits, el mercat de palmes i llorers, passejades amb ponis, partits de horseball, exposicions, concerts de música o les Jornades Tècniques Ramaderes –centrades en l’agricultura ecològica, energies renovables i la sostenibilitat  medi ambient- són altres activitats programades.

El tret de sortida del Mercat del Ram tindrà lloc el dijous, 25 de març, amb la lectura del pregó a les 19:30 h a la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic.

D’altra banda, destacar que el cartell d’aquesta edició ha estat dissenyat pel publicista vigatà Manel Seuba, director de l’Agència Seuba Publicitat de Vic que pretén homenatjar d’una manera minimalista però efectiva el món del pagès, tant important en aquesta celebració.

--------------------
Galeries de fotos d'edicions anteriors:

2009
- Espectacle «Al galop amb Pep Poblet»
- Exhibició de Motor
- 69è Aplec de la Sardana
- Trobada castellera
- Benedicció de palmes a la catedral
- Fira del dibuix i trobada de caricaturistes
- Exhibició de motoserra
- Cercavila i ballada de gegants
- Cercavila dels Sagals d’Osona
- Recinte firal
- Passeig inaugural
- Mercat de palmes, palmons i llorer a la plaça Major.
- Mercat d'automoció i maquinària agrícola
- Tastets del Mercat del Ram
- El pregó de l'economista Miquel Barceló
- Concurs de màquines giratòries

2008
- Parc d'atraccions
- Activitats diverses (6)
- Activitats diverses (5)
- Activitats diverses (4)
- Activitats diverses (3)
- Activitats diverses (2)
- Activitats diverses (1)

2007
- Activitats diverses

2005
- Activitats diverses (diumenge)
- Benedicció de les Palmes a St Francesc s'hi moria
- Activitats diverses (dissabte)
- 1r Concurs del Burro Català

Arxivat a