Amadeu Casellas surt de la presó

Redacció osona.com
09 de març del 2010

El pres Amadeu Casellas ha sortit aquest migdia de la presó, després de 24 anys empresonat, en diferents etapes. Fonts del Departament de Justícia han explicat a VilaWeb que s'ha aplicat la doctrina del Tribunal Constitucional, existent des del 2008, que preveu computar els anys de presó preventiva com a condemna ferma.

Així ho va demanar de fer la defensa de Casellas quan el pres va ser traslladat a Girona, segons Justícia. La conclusió va ser que calia restar vuit anys a la pena total, i per tant, que Casellas ja no havia de romandre més a la presó.

-----------------
Amadeu Casellas gaudeix de les primeres hores de llibertat 'molt animat' però amb seqüeles de la vaga de fam 
M.A. Riu / M. Riera // ACN // 09.03.2010  19.51 h 

Manresa (ACN).- El pres Amadeu Casellas està 'molt animat' i amb moltes ganes de gaudir de la llibertat després de sortir aquest dimarts de la presó després de 24 anys de reclusió. Tot i això s'haurà de fer una revisió de salut perquè arrossega 'seqüeles' de la vaga de fam que va fer durant més de 80 dies que li han provocat, entre d'altres, 'pèrdua de sensibilitat a les cames'. Així ho ha explicat la seva advocada, Maite Hernández, que ha assegurat que un amic de Casellas li ha ofert feina i que aquest li ha manifestat que tenia 'moltes ganes de sortir' de la presó i de 'no tornar-hi a entrar'. L'osonenc té en aquests moments dues causes pendents que encara estan en fase d'instrucció.

Hernández ha explicat que Casellas ha sortit després que se li abonessin el compliment de penes preventives. El pres osonenc se li han abonat els dies d'estada a la presó que havia acomplert abans de la celebració del judici i posterior condemna dels fets. Tal i com ha explicat Hernández, moltes d'aquests dies de presó preventiva 'no se li havien abonat'. Fins al moment, se li han abonat un total de 1.745 dies que li han permès complir tota la pena per les diferents causes que fins ara se l'havia condemnat.

En aquests moments, segons ha explicat Hernández, a Casellas li queden dues causes pendents. Una per un presumpte delicte d'injúries per uns comunicats enviats per Internet i una altre per intentar entrar droga a la presó.

A la primavera i estiu de 2008, va sol·licitar que se li apliqués el tercer grau penitenciari per haver esgotat ja el màxim d'anys legal d'estada a la presó. Davant la negativa de les institucions penitenciàries, protagonitza una vaga de fam que dura gairebé de 80 dies. 

La darrera condemna a Casellas va ser per un atracament en una oficina de la Caixa Penedès el 29 de novembre del 2006 durant un permís penitenciari. El jutjat penal de Manresa el va condemnar a una pena de quatre anys i mig de presó que es van sumar a les sentències que encara s'estaven executant. Aquell dia, Amadeu Casellas es va conformar amb la sol·licitud de la fiscalia a canvi de beneficiar-se d'una reducció de la condemna. També va acceptar pagar una indemnització de 81 euros a Caixa Penedès per la quantitat robada perquè els 400 euros restants que es va endur els van recuperar els Mossos d'Esquadra en el moment de la seva detenció.

Arxivat a