Joan Roura: «L'únic que hi ha decidit és que a Tavèrnoles no hi haurà naus industrials»

Osona.com entrevista l'alcalde de Tavèrnoles.

Quico Sallés
04 de març del 2010
Tavèrnoles, cruïlla Parador de Sau, Joan Roura
Tavèrnoles, cruïlla Parador de Sau, Joan Roura | Marc Riera / ACN



Joan Roura
(Mas Casanova del Pujol,Tavèrnoles, 1971), és l'alcalde de Tavèrnoles. Un municipi  protagonista, potser sense voler, d'un dels projectes urbanístics de Vic i Folgueroles. Uns terrenys que són la darrera peça d'un puzzle per construir un polígon supramunicipal, i que ha agafat l'Ajuntament en ple procés redactor del POUM (veure notícia). Després de la polèmic generada per la possibilitat que entrés a formar part del polígon o la construcció d'una escola pròxima a l'Opus Dei, Roura aten a Osona.com, en una entrevista al seu despatx, a fi i efecte de deixar clars molts detalls de les negociacions sobre el futur urbanístic del poble. I deixa una idea clara: "No hi ha res decidit, però a Tavèrnoles no hi hauran naus industrials".

- Alcalde, escola o polígon?

-Primer parlem de l'escola. Hem tingut dues xerrades amb l'escola. Una primera per tantejar si estàvem predisposats a tenir aquesta escola al municipi. Una segona, per explicar el seu projecte més concretament. Ens van avançar que seria concertada i propera a l'Opus Dei. Una segona trobada que va comptar amb l'assistència de l'Incasòl - propietari dels terrenys- que tampoc hi posava problemes. En tot cas, la possibilitat d'una escola existiria si es decidia requalificar els terrenys d'acord amb el propietari per poder construir l'escola. Però explicada alt per alt, seria concertada i propera a l'Opus Dei.

- L'Incasòl, al capdavall el propietari, com hi juga?

L'Incasòl estava preocupat per si els terrenys es destinaven a una escola com es podia encabir amb un futur polígon industrial.

- Però hi haurà polígon?

Hem celebrat tres reunions. Una amb els alcaldes de Vic i Folgueroles i amb el director general d'Urbanisme. Jo desconeixia el projecte  del polígon supramunicipal i me'l van explicar. El següent pas fou comunicar-ho als regidors. Vam celebrar una segona reunió amb els mateixos. I després una  altra reunió amb l'alcalde de Folgueroles, amb Xevi Solà com Ajuntament de Vic i amb el director general d'Urbanisme i el consistori de Tavèrnoles. I bé, nosaltres amb l'avanç del POUM vam acordar desqualificar els terrenys, deixar-ho com zona agrícola. I així ho vam presentar a Urbanisme.

Teníem i tenim temps, per canviar-ho, i per tant, anàvem recopilant  informació. Mirant pros i contres i procurant consensuar-ho amb els implicats i el govern municipal així com pensar que ens podria suposar acceptar aquest acord. A més, entremig apareix l'escola. En pocs dies van haver moltes propostes i molta informació per pair.

Davant de totes les opcions, hi ha una cosa que és clara: l'aprovació inicial del POUM ha de quedar definida com volem aquella zona. Si entrem en en el polígon o no, si fem un pla d'actuació a nivell municipal sense entrar al polígon, o no entrem en res i s'ha acabat la història. Però, malgrat que no per majoria, l'equip de govern va veure amb bon ulls la construcció d'una escola. Però res més. Ara, a partir d'aquí posats a imaginar, al final diran que vindrà un parc eòlic o un cementiri nuclear, jo ja em perdo. (Somriu irònic).

En qualsevol cas, si es canvia la qualificació de la zona serà per equipaments dotacionals, no industrials, o ensenyament o centres socials - geriàtric o un casal d'avis-.

O sigui, si Tavèrnoles entra al polígon no hi hauran naus industrials?

Exacte. Si es decidís entrar en el polígon, quedaria com un espai verd i conreable. És a dir, que no cal que hi hagi cap equipament. I si hi veiem bé que hi vagi una escola, doncs només un equipament. Que es decideix fer una actuació municipal?  S'hi podria encabir un equipament privat com l'escola. I també pot quedar com està, zona agrícola. A dia d'avui no hi ha res decidit. S'ha especulat, s'ha parlat, però no hi ha res decidit.  En l'aprovació inicial de POUM, abans de l'estiu,ja decidirem com qualifiquem aquells terrenys. Però res de naus industrials.

Alcalde, quan parla dels pros i contres, exactament quins són?

És fàcil. Hi ha gent que vol Tavèrnoles com està. I no s'hi pot fer més. Si mirem els avantatges, són econòmics i de serveis. una escola milloraria els transports, els accessos, els serveis i donaria feina al poble. Pel que fa als inconvenients, és una activitat més al municipi, que malgrat ,no contamini està allà. Cal sospesar-ho tot, amb la gent del poble, amb l'equip redactor del POUM i l'equip de govern format per ERC i CiU.

Hi ha diferències entre els dos grups i dins els mateixos grups?

CiU no s'ha definit. Per part d'ERC, és cert que dins el grup no tots veiem bé la viabilitat dels projectes. Però encara no hem acabat de consensuar-ho. Potser quan tinguem tota la informació es veurà més clar, però tampoc ningú s'ha definit.

És factible una estació de l'Eix Transversal si Gurb hi posa massa traves?

No hi ha res d'això. És fruit de la casualitat.

Personalment què opina l'alcalde?

Ni un sí rotund ni un no rotund, no tinc tots els arguments encara per tenir una decisió.

Alcalde, gràcies.

A vosaltres.