El GDT prepara mobilitzacions contra el polígon de Vic i Folgueroles

L’entitat ecologista considera que ja hi ha prou sòl industrial a Osona per encabir la demanda de noves activitats.

per Marc Riera / ACN , 24 de febrer de 2010 a les 07:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de febrer de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els terrenys on s'ubicarà el nou polígon supramunicipal. Foto: Marc Riera / ACN


El Grup de Defensa del Ter (GDT) i altres col•lectius d'Osona es mobilitzaran en contra d'un polígon industrial de grans parcel•les que volen desenvolupar els ajuntaments de Vic i Folgueroles. El portaveu de l'entitat, Sergi Solà, denuncia la “manca d'imaginació” dels polítics osonencs que es limiten a “reproduir” a Osona els “esquemes” productius de l'àrea metropolitana i el Vallès “sacrificant” un milió de metres quadrats de sòl agrícola. Segons els càlculs que fan des de l'entitat ecologista, amb els polígons existents a Osona, es podrien encabir les empreses que demanen sòl perquè hi ha “milers de metres quadrats en desús” que podrien acollir noves activitats industrials.

El GDT es pregunta “quines són” les grans empreses que s'haurien d'instal•lar al futur polígon. Es temen, entre d'altres, que s'acabi sacrificant una gran extensió de sòl agrícola de “qualitat” per acabar tenint “preventivament” terrenys “asfaltats” per si mai existeix una demanda per part de les empreses. L'entitat deixa clar però que tampoc hauria d'interessar aquest model d'empresa forana que s'instal•la a la comarca perquè en períodes de crisi aquestes empreses són les “primeres” en deslocalitzar-se fet que demostra quin és el seu “interès real2 pel territori.

El grup ecologista diu que sorprèn que la “imaginació” dels polítics comarcals sigui “zero” per tornar a apostar per un nou model productiu basat en grans polígons. Amb l'actual crisi econòmica s'ha mostrat, diuen, com aquest tipus d'empresa busquen “el seu benefici immediat” i mostren “menyspreu2 cap als recursos naturals.

També denuncien que actualment hi ha altres zones industrials a la comarca que s'estan desenvolupant (a més de les existents) que podrien assumir una hipotètica demanda de grans parcel•les industrials. El GDT admet que la crisi econòmica pot ser una dificultat per fer arribar al seu missatge perquè hi ha qui relaciona “erròniament” polígons amb treball. Els ecologistes creuen que hi ha models econòmics alternatius més sostenibles i basats en els polígons i zones industrials ja existents a la comarca.

Les accions de mobilització encara no s'han concretat. L'entitat ecologista però preveu “ajuntar forces” amb altres col•lectius contraris al projecte. Aquests darrers dies s'han iniciat els contactes i les accions de protesta podrien començar durant les properes setmanes.

El polígon es trobarà situat a tocar de l'Eix Transversal (C-25) en uns terrenys de superfície agrícola. Tavèrnoles, el tercer municipi convidat a participar en el projecte del gran polígon encara no s'ha definit. El projecte impulsat pels ajuntaments de Vic i Folgueroles vol convertir en una realitat l'antic projecte de fer un polígon comarcal de grans dimensions. El primer projecte de fer-lo en terrenys de Tavèrnoles, Roda de Ter i les Masies de Roda es va acabar descartant. El polígon serà una realitat gràcies amb la requalificació d'una franja agrícola que actualment separa el polígon Malloles, en terme de Vic, i el de Folgueroles, just en el punt on el POUM d'aquest municipi, aprovat en l'anterior mandat.


- Notícies publicades

 

Arxivat a:
Municipis, polígon, GDT
Participació