Roda intenta dissuadir els vandàlics instal·lant 22 càmeres de vídeo

L’Ajuntament ha obtingut el permís per posar vigilància a cinc punts del municipi. ERC ja ha criticat la polèmica mesura.

Redacció osona.com
22 de febrer del 2010

L’Ajuntament de Roda de Ter ha obtingut el permís de la Comissió de vídeo vigilància de la Generalitat de Catalunya per poder instal•lar càmeres a cinc punts del poble. El mes de maig de l’any passat, l’Ajuntament va presentar la documentació pertinent en aquesta Comissió per sol•licitar l’autorització per instal•lar càmeres per vigilar el trànsit, que van ser denegades. Llavors, l’equip de govern va variar el projecte demanant permís per instal•lar càmeres de seguretat exclusivament per a fets delictius, que si que han estat autoritzades.

El nou projecte preveu la instal•lació de 22 càmeres fixes en cinc punts del poble: la rotonda de la Creu de Codines, a la plaça Major, al carrer Bon Amic, a la cruïlla entre l’avinguda Tecla Sala i la carretera de Manlleu, i a la zona de la benzinera. El pressupost de les càmeres i la seva instal•lació té un cost aproximat de 29.000 euros i, en aquests moments, des de l’Ajuntament s’està valorant quina és la millor oferta dels tres pressupostos sol•licitats.

Les imatges que captin les càmeres podran servir com a prova pericial i estaran a disposició dels Mossos d’Esquadra. En principi, només es revisaran les imatges en cas que s’hagi produït algun incident. Aquestes càmeres garanteixen la intimitat dels veïns ja que, tal i com marca la normativa, no poden enfocar les façanes dels habitatges, només poden visionar els carrers i les voreres.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Roda de Ter, format per IPR-PSC i CiU, considera que les càmeres de vigilància seran un element dissuasiu davant els reiterats actes vandàlics que es produeixen a la població, sobretot, durant les nits del cap de setmana. L’alcalde de Roda de Ter, Antoni Llach (IPR-PSC), ha explicat en diverses ocasions que el poble de Roda no pot assumir una plantilla de 10 o 12 agents municipals, que seria el nombre necessari per cobrir les 24 hores tots els dies de l’any. “Per aquest motiu, les càmeres són una eina per oferir més vigilància a Roda de Ter i reforçar i garantir la seguretat ciutadana”, segons fonts municipals.

Per la seva part, el primer tinent d’alcalde, Esteve Franch (CiU), explica que quan es va sol•licitar el permís per a les càmeres es va acompanyar amb més de 150 instàncies d’incidents i un informe dels Mossos d’Esquadra que notificava les diverses trucades que havien rebut de veïns de Roda sobre incidents relacionats amb la seguretat ciutadana. Franch insisteix en el fet que la instal•lació de les càmeres “no atempta contra cap dret del ciutadà, sinó que complim amb els requisits que marca la llei, i són un element dissuasiu i d’ajuda”. També afegeix que ja hi ha quasi 70 municipis de Catalunya que han instal•lat càmeres de vigilància. Des de l’equip de govern també s’afegeix que des que s’han instal•lat les càmeres a l’ascensor del Pont Vell han deixat de produir-se actes vandàlics en aquella zona i en el mateix ascensor.

El grup municipal d’ERC, a l’oposició, ja ha criticat la mesura i no dubta en titllar-la de “Gran Hermano”. A més, considera que hi ha altres inversions més prioritàries.

---------------
NOTA DE PREMSA
ERC DE RODA
Roda de Ter o “Gran Hermano”

En el ple ordinari del mes de febrer el grup Municipal d’Esquerra a l’Ajuntament de Roda de Ter va qüestionar la decisió de l’equip de govern sociovergent d’instal•lar 28 càmeres de videovigilància als carrers del municipi.

La Direcció General de Policia de la Generalitat no va autoritzar a l’ajuntament la instal•lació de càmeres mòbils per vigilància del trànsit i l’equip de govern va variar el projecte demanant permís per instal•lar 28 càmeres de seguretat exclusivament per a fets delictius, que si que han estat autoritzades a ser instal•lades.

Segons l’equip de govern aquestes càmeres serviran per millorar la seguretat del municipi, tot I que no descarten que també serviran per multar infraccions de trànsit. Així doncs els carrers de Roda estaran control•lats per 28 càmeres de videovigilància. El responsable d’aquest sistema de vigilància seran l’alcalde i els vigilants municipals que hauran d’informar de la instal•lació de les càmeres i el dret de les persones a accés i cancel•lació de les imatges i que només siguin utilitzades per a fets delictius i no siguin cedides a tercers.

El Grup Municipal d’Esquerra creu que la seguretat del poble ha de millorar però té dubtes que la mesura més adequada i adient sigui la instal•lació i control del poble amb 28 càmeres. Tampoc està d’acord amb l’import d’aquesta inversió i prioritzar aquesta inversió davant d’altres com podria ser l’escola de formació d’adults.

Esquerra va manifestar els seus dubtes sobre el temps que els vigilants municipals hauran de dedicar al seguiment de les càmeres, reduint encara més el temps de vigilància que efectuen pels carrers del municipi. També van manifestar que no és una bona imatge pel poble i que limita i condiciona la llibertat i intimitat dels rodencs.

Arxivat a