Vic festeja el Dijous Llarder mentre reivindica el sector d'elaboració del porc

La ciutat celebra avui la festa amb un munt d’activitats gastronòmiques.

Redacció osona.com
11 de febrer del 2010
Els cuiners d'Osona Cuina preparant la carn que s'ha servit per dinar.
Els cuiners d'Osona Cuina preparant la carn que s'ha servit per dinar. | Adrià Costa
Molts curiosos s'han acostat a veure com es rosteixen els porcs que se serviran per sopar. Foto: Adrià Costa

El Dijous Llarder és una de les cites més important del calendari firal de Vic, i ja s’ha consolidat com una festa popular i tradicional que ha tingut molt èxit en les darreres edicions. L’escenari principal de la diada és la plaça Major de Vic i compta amb dos espais: la carpa gastronòmica i la carpa d’activitats. En la carpa gastronòmica es pot degustar l’esmorzar, el dinar i el sopar cuinats per Osona Cuina i servits pels alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona.

A bon matí, dotzenes de persones ja han desafiat el fred i s’han adreçat a la carpa per degustar l’esmorzar. El menú, d’allò més consistent: amanida, llardons, botifarra blanca i negra, cansalada, llom i truita de botifarra. Tot, amanit amb un bon traguinyol de vi.

Mentrestant, a fora de la carpa es continuen rostint (des d'ahir la nit) els tres porcs que ha cedit l’ecogranja Salgot, de l’Empresa Salgot, per a l’ocasió, i que es podran degustar aquest vespre, pel sopar.

Havent esmorzat, el president d’ImpeVic, Josep Burgaya, ha explicat que el Dijous Llarder ha Vic representa "l’inici de la primavera, en sentit metafòric", ja que la gent de la ciutat surt al carrer i "fa festa". El certamen també reivindica el sector i les activitats al voltant del porc, segons Burgaya.

A banda dels diferents àpats gastronòmics, el Dijous Llarder també compta amb múltiples i diverses activitats dirigides a tots els públics. Destaca la clausura del certamen, que tindrà lloc al Temple Romà amb el lliurament de la Llonganissa d’Or, que aquest any l’IGP Llonganissa de Vic atorga al cuiner Nandu Jubany. Tot seguit, es farà el tast guiat de llonganissa i s’entregarà el xec de 1.000 euros als guanyadors del cartell del Dijous Llarder d’aquest 2010.

-------------------

Vic festeja el Dijous Llarder alhora que reivindica el sector d'elaboració de productes del porc 
 

Vic (ACN).- celebra durant tot el dia el Dijous Llarder. A banda del caràcter festiu, la celebració, que ja fa set anys que omple d'activitat la plaça Major, té com a finalitat reivindicar la indústria porcina de Vic i Osona. Durant la jornada, el col·lectiu Osona Cuina s'encarrega de cuinar els àpats que se serviran durant tot el dia, que s'ha iniciat amb un esmorzar de forquilla.

El Dijous Llarder acabarà amb un sopar durant el qual es consumiran per primer cop tres porcs procedents de ramaderia ecològica que l'empresa Embotits Salgot ha criat en una granja del Montseny amb l'objectiu de recuperar el porc negre mallorquí, que actualment només es produeix a les Balears.

Àngel Pascual preparant el dinar del Dijous Llarder. Foto: Adrià Costa

1.800 ous, 2.000 panets, 350 quilos de botifarra, 100 quilos de botifarra d'ou, 175 de botifarra negra, 100 quilos de llardons, 160 de costelles de porc, 150 quilos de cansalada i les canals de 100 quilos cadascuna dels porcs ecològics de Salgot s'hauran utilitzat al llarg d'aquesta setena edició del Dijous Llarder a Vic, una festa que segons el president de l'Institut de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic), Josep Burgaya, és alhora una 'festa i una reivindicació' d'un sector d'activitat que és 'fonamental' a la comarca d'Osona. Segons Burgaya, la celebració permet 'posar en valor el porc i els seus derivats' i fer pedagogia a les escoles d'aquest producte.

Una de les novetats d'aquesta edició serà el consum, per primer cop, de porcs criats segons els criteris de la ramaderia ecològica. Els aporta l'empresa Embotits Salgot, que ha iniciat la cria de porc ecològic en una granja del Montseny. El propietari de l'empresa, Valeri Salgot, ha explicat que són porcs que s'han criat a l'aire lliure, dins de naus amb façanes obertes, alimentats amb cereals procedents d'agricultura ecològica i en unes instal·lacions que utilitzen bàsicament energies renovables.

Segons Salgot, són porcs creuats amb la raça de porc negre mallorquí, una raça tradicional al Mediterrani que actualment no es cria a la península ibèrica. La intenció de Salgot és intentar recuperar-lo aprofitant que el clima del Montseny és molt similar al de la serralada de Tramuntana de Mallorca. Pel que fa al sabor, explica, es tracta d'un porc que té els gustos 'més nets' i que recorden la carn de la 'clàssica matança feta a les masies'.

El Dijous Llarder se celebra en dues carpes que omplen la superfície de la plaça Major de Vic. Una de les carpes està destinada als àpats i l'altra, a les activitats. A l'exterior, els cuiners del col•lectiu Osona Cuina, que integren restaurants de qualitat de la comarca, s'encarreguen de rostir els porcs ecològics, així com tots els productes que se serviran en els àpats i que es corresponen amb els plats tradicionals que es consumien el Dijous Llarder: la botifarra d'ou, la blanca i la negra, la truita de botifarra i la coca de llardons.

A la carpa petita s'hi ha instal•lat l'exposició de dibuixos de porquets que han fet els alumnes de les escoles de Vic. També s'hi farà un taller d'elaboració de pilotilles i es presentarà la campanya 'Per esmorzar i per berenar, fes-me un entrepà de Llonganissa de Vic'. Aquesta campanya té com a finalitat donar a conèixer entre els infants els valors nutricionals d'aquest producte d'Indicació Geogràfica Protegida. També s'han programat l'espectacle infantil 'Festuc, el cuc drapaire' i un taller de menús saludables elaborats amb carn de porc.

És en el marc de la festa que la IGP Llonganissa de Vic i ImpeVic lliuren el guardó 'Llonganissa d'Or' a aquelles persones que han promogut i difós la gastronomia osonenca fora de Catalunya. Aquest guardó es lliurarà aquest any al cuiner Nando Jubany.

- Més informació
- Dossier de premsa

Galeries de fotos:
- Dijous Llarder 2010
- Dijous Llarder 2009
- Dijous Llarder 2008

Foto: Adrià Costa
Arxivat a