Rupit prepara protestes pel retard de les obres de la depuradora

El projecte segueix aturat deu anys després del pla PSARU 2001.

Redacció osona.com
04 de febrer del 2010

L'Ajuntament de Rupit i Pruit  ha emès una nota de premsa explicant els antecedents i l'estat del projecte de depuradora que s'ha de construir al municipi. Des del consistori es queixen que després de 10 anys de promeses de l'administració, el projecte segueix encara aturat. Per això, preveuen iniciar mobilitzacions de protesta.

Els set regidors presents al passat ple municipal de Rupit i Pruit van demanar i exigir a l’Agència Catalana de l’Aigua que defineixi un calendari definitiu de la construcció del projecte.    

- Llegir moció aprovada per l'Ajuntament

-----------
Rupit es mobilitza per desencallar la construcció de la depuradora del municipi anunciada ara fa nou anys 
 
ACN // 04.02.2010  12.06 h   

Rupit i Pruit (ACN).- L'Ajuntament de Rupit i Pruit no descarta mobilitzacions dels veïns del municipi per denunciar que nou anys després de que se'ls comuniqués que era 'urgent' i 'prioritària' la construcció d'una depuradora encara no se n'ha iniciat la construcció. L'alcalde, Sebastià Juanola (CiU), assegura que només decidiran impulsar una protesta ciutadana un cop analitzin la resposta que esperen de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i del Consell Comarcal d'Osona a qui ja han fet arribar el seu malestar per l'endarreriment en el projecte. L'alcalde d'aquest municipi osonenc considera que fins ara només han rebut de les administracions superiors 'excuses de mal pagador'.

L'alcalde diu que l'endarreriment i el silenci de les administracions superiors davant de la situació només es pot entendre perquè la depuradora requereix d'una inversió 'important' i s'opta per 'donar llargues' al projecte. Sebastià Juanola assegura que si el problema és la ubicació es trobaran solucions però que ha de ser l'administració qui desencalli la situació perquè el consistori ja 'ha fet els deures'. Entre d'altres, diu Juanola, han exigit el Pla de Gestió de Purins a les explotacions ramaderes o el control de les dejeccions amb les que es fertilitzen els camps conjuntament amb el Consell Comarcal d'Osona.

Segons es diu en una moció aprovada pel consistori, l'any 2001 els va arribar una notificació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que Rupit era un dels municipis de menys de 2.000 habitants on caldria fer una depuradora. L'any 2002, l'ACA va comunicar a l'Ajuntament que dins d'un pla de noves depuradores s'hi incloïa la del municipi. El 2005 es va encarregar un primer projecte. Tècnics de l'empresa que va realitzar el projecte es van adreçar a l'Ajuntament per tenir informació sobre la Plana de Can Serra que era el punt on inicialment es pensava ubicar. L'any 2007 el consistori va saber 'extraoficialment' que el projecte no s'acabaria fent i que el Consell Comarcal d'Osona assumia la gestió d'aquests projectes. Aquell any es va encarregar un nou projecte en una nova ubicació, darrera de l'ermita de Santa Magdalena. L'any passat, l'Ajuntament rep informació que la depuradora no es farà perquè l'ACA 'no accepta aquest emplaçament'. En els dos casos no s'aprova la ubicació perquè es considera zona inundable. Des del consistori mostren el seu 'malestar' perquè 'quasi deu anys després' no s'ha aprovat ni tant sols, del projecte constructiu.