Vic acull una mostra de productes artesans de pell

“Oficis Singulars”, d’Artesania Catalunya, té la voluntat de reactivar oficis ancestrals

per Redacció osona.com, 4 de febrer de 2010 a les 16:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de febrer de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La directora d’Artesania Catalunya, Gemma Amat, acompanyada del director dels Serveis Territorials del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa a la Catalunya Central, Josep Maria Palau, va inaugurar divendres a la tarda al Museu de l'Art de la Pell de Vic l’exposició “Oficis Singulars- La pell d’Igualada i Vic” , una mostra de productes artesans, innovadors i contemporanis elaborats per artesans de la pell i la marroquineria de diferents punts de Catalunya amb l’ajuda d’un grup de dissenyadors d’Igualada i Vic.
 

Aquesta exposició s’emmarca en el projecte “Oficis Singulars” d’Artesania Catalunya, que té la voluntat de reactivar i modernitzar oficis ancestrals lligats a diferents punts del territori català i posar en relació dissenyadors i artesans per tal de potenciar la creació de nous productes que aprofitin tècniques i materials propis de l’artesania local.

A la mostra es podran veure prop d’una trentena de productes de pell i marroquineria, de diferents tipologies, com guardioles, floreres, titelles, fundes de càmeres fotogràfiques, fundes per a mòbils, coixins, tamborets, pufs, separadors d’espais i també bosses.
 

La mostra restarà oberta del 29 de gener al 28 de febrer. Amb l’horari de visites de dimarts a dissabte,  d'11:00 hores a 14.00 hores i de 17:00 hores a 20:00 hores i diumenge i festius, d'11:00 hores a 14:00 hores.
 
El projecte “Oficis Singulars”, compta  també amb les experiències de l’artesania amb pauma de les Terres de l’Ebre, els productes d’alabastre de Sarral, la ceràmica de La Bisbal, la fusta cremada de Sant Hilari Sacalm, la sal de Cardona, la llana d’ovella xisqueta, la cistelleria d’avellaner del Pallars Sobirà i la ceràmica Negra de Quart i Verdú.
 
La pell d’Igualada i de Vic
 

Les ciutats d’Igualada i Vic, són centres de producció de pells i curtits de cuir de Catalunya. Artesans del cuir i la marroquineria de diferents llocs de Catalunya, van a Igualada i a Vic a proveir-se de materials, de productes nous i ara d’idees.
 
Igualada neix al voltant del Segle X, al marge esquerra del riu Anoia. El nom d’Igualada prové del llatí “Aqualata”. Al voltant del segle XIV, les adoberies i Blanquers estaven en el centre de la ciutat, a partir del XVIII es col•locaren al voltant de la zona del Rec a Igualada, on actualment comparteixen espai amb estudis creatius, i el Museu De La Pell d’Igualada i Comarcal de L'Anoia. Igualada és el centre de producció de Cuir més important del país. L’Escola Municipal Gaspar Camps ofereix el cicle formatiu de grau mig en Artesania en Cuir.
 
La ciutat de Vic data del segle IV abans de Crist. Ibers Ausetans ja adobaven pells. Al barri de les adoberies hi ha restes de l'edat mitjana, els primers pellaires daten del segle XII. El treball de la pell ha estat una de les activitats més peculiars de Vic, a mig camí entre Barcelona i França, Vic ha estat sempre un centre de producció de Pells de referència, una ciutat de comerç. Compta amb la col•lecció d’Andreu Colomer i Munmany, al Museu de l'art de la Pell de Vic. L’Escola d'Art i Disseny de Vic és pionera en processos d’innovació i tradició.
 
 “Oficis Singulars”
 
El projecte “Oficis Singulars”, és una iniciativa d’Artesania Catalunya que vol reivindicar la identitat d’alguns oficis ancestrals i uns productes únics, molt vinculats a la població o demarcació dels quals són originals. Amb aquesta voluntat, el projecte té com a objectius cercar, definir i catalogar els oficis amb denominació d’origen catalana; preservar el patrimoni artesanal garantint la seva continuïtat; fixar la població en el territori fomentant l’activitat artesanal com activitat cultural a zones rurals i, innovar amb nous productes basats en nous dissenys que responguin al mercat actual.

 

Participació