Vic formarà part de la vegueria de la Catalunya Central, amb «seu institucional» a Manresa

El Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei de vegueries, que portarà al Parlament. La nova organització territorial, que enterra les províncies, comptarà amb set vegueries. La Generalitat posposa la polèmica de les capitalitats i opta per utilitzar un eufemisme.

Redacció osona.com
02 de febrer del 2010
José Montilla, president de la Generalitat, i Jordi Ausàs, conseller de Governació, en la roda de premsa de presentació de la llei de les vegueries, aquest migdia.
José Montilla, president de la Generalitat, i Jordi Ausàs, conseller de Governació, en la roda de premsa de presentació de la llei de les vegueries, aquest migdia. | ACN

José Montilla, president de la Generalitat, i Jordi Ausàs, conseller de Governació, en la roda de premsa de presentació de la llei de les vegueries, aquest migdia. Foto: ACN
El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei de vegueries, que contempla una nova divisió territorial de Catalunya en set vegueries en comptes de les quatre províncies. El mapa de les vegueries, tal com preveu l’Estatut, tindrà una doble condició: el Govern de la Generalitat s’organitzarà territorialment en “demarcacions veguerials”, i la cooperació local s’organitzarà en “consells de vegueries”. En aquest sentit i d’acord amb l’Estatut, els consells de vegueries substituiran les actuals diputacions provincials.

Un dels punts conflictius d’aquesta llei és la capitalitat d’algunes de les vegueries, entre elles la de la Catalunya Central, que es disputen des de fa temps Vic i Manresa. La Catalunya Central estarà formada per les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès.

El projecte aprovat descarta emprar el mot “capital” i fa servir un eufemisme: “seu institucional”. El Departament de Governació, en declaracions a Osona.com, distingeix aquests dos mots: seu institucional només és el lloc físic on s’ubica la representació institucional de la Generalitat. La utilització d’aquest terme permet més marge de maniobra al Govern ja que permet descentralitzar alguns dels serveis que en principi hauria d’assumir la capital. Si ens referim a Vic, per exemple, això ja s’estaria donant en àrees com Cultura, Governació o Acció Social, que ja han ubicat les seves delegacions de la Catalunya Central a la capital d’Osona. Tot i que la decisió està plena d’interrogants, la seu institucional de la Catalunya Central apunta que serà Manresa, per “sentit comú”, tal com apunten fonts oficials de Governació.

Desplegament en diverses fases, via Madrid

En principi, la llei no diu quines seran les seus institucionals de les vegueries. Tot i això, en alguns llocs, com les quatre capitals de les actuals províncies, no hi ha problema. Així, les seus institucionals del Camp de Tarragona, Girona, Lleida i Barcelona, s’ubicaran a Tarragona, Girona, Lleida i Barcelona, entre d’altres raons perquè s’instal•laran al mateix edifici de les respectives Diputacions actuals. La cosa no està tan clara en d’altres vegueries com la Catalunya Central.

En primer lloc, el desplegament de la vegueria de la Catalunya Central tindrà un procés llarguíssim, ja que depèn de dues modificacions de dues lleis estatals: la llei electoral i la llei dels límits provincials (la Catalunya Central abasta una part de la província de Barcelona i una altra de Lleida). Un cop aprovats els canvis legislatius a Madrid, la Generalitat haurà de redactar la llei per desplegar la vegueria de la Catalunya Central. Aquesta llei definirà quina serà la seu institucional, o sia, la capital.

Pel que fa a la Catalunya Central, en un primer moment, després de la roda de premsa de José Montilla i Jordi Ausàs ahir al migdia, TV3 ja va anunciar que la seu institucional de la Catalunya Central seria Manresa. La decisió es va confirmar a Osona.com des de Governació. Ara, el mateix Departament ha matisat les seves declaracions i diu que el projecte de llei, que encara ha d’aprovar el Parlament, no especifica enlloc quines són les seus institucionals, que es definiran a mesura que es vagin desplegant les vegueries.

El ‘sentit comú’

 Malgrat que el procés podria allargar-se durant anys, des Governació es té molt clar que la seu institucional ha de ser Manresa, “per sentit comú, per raons pràctiques i de comunicació”, tal com han explicat a Osona.com avui aquest matí fonts del Departament.

La posició de la Generalitat, però, té un agreujant afegit, que podria complicar la decisió. El Departament de Governació té molt clara l’aposta per Manresa, però a la tardor hi haurà eleccions autonòmiques. Està per veure quines majories confeccionaran el proper Parlament. I si el Govern que en surti tingui la mateixa opinió que l’actual.

Més informació de l’acord de Govern
- Tota la informació de la llei de vegueries, des de Nació Digital
- Declaracions de l'alcalde de Manresa, a Manresainfo.com

Arxivat a