La vaga de cinemes a Vic col·lecciona detractors

Aquest dilluns 1 de febrer, les sales de Vic tanquen per protestar contra la Llei del Cinema per l'obligació d'exhibir un percentatge de pel•lícules en català. Les JERC proposen no anar al cinema i la Taverna La Terra de Vic, una sessió golfa en català.

per Redacció osona.com, 1 de febrer de 2010 a les 08:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de febrer de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Aquest dilluns 1 de febrer, les sales de Vic tanquen, tal com indica l'AVÍS del Cinema Vigatà. Foto: Adrià CostaLes sales de cinema de Vic s'han afegit a la convocatòria de vaga del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya, que es fa aquest dilluns, dia 1 de febrer. Les sales del Sucre i del Cinema Vigatà tancaran al públic conjuntament amb 74 sales a tot el país  - coincidint amb la gala del cinema català els Premis Gaudí-  en protesta contra la nova Llei del Cinema. El motiu és l'imperatiu legal d'exhibir un percentatge de les seves pel•lícules en català. Una obligació que la patronal veu com una amenaça econòmica.


A Vic ja s’han començat a fer públiques algunes reaccions en contra de la mesura presa pels cinemes de la capital osonenca. Les JERC de Vic i Osona critiquen la decisió i proposen no anar al cinema. La Taverna La Terra de Vic organitza una sessió golfa en català. El tema és a debat al Fòrum d’Osona.com

- Més informació del tancament de cinemes
- Fòrum obert a Osona.com

------------------
NOTA DE PREMSA
A VIC, VOLEM CINEMA EN CATALÀ!!!!

Dilluns dia 1 de Febrer, les Sales de Vic s’han apuntat a la “vaga” que alguns cinemes faran per protestar contra la Llei del Cinema, una llei que obliga a exhibir un percentatge de pel•lícules en la llengua pròpia de Catalunya, el català, la nostra llengua.

Davant el xantatge i el boicot d’alguns empresaris d’origen franquista del “Gremi d'Empresaris de Cinemes” contra la nostra llengua, des de la Taverna Catalana LA TERRA us convidem a assistir aquest dilluns dia 1 de Febrer a un passi de pel•lícules en català:

A partir de les 22:00 hores: “El Coronel Macià”

A partir de les 24 hores: sessió golfa amb “Les Excursionistes Calentes”

Lloc: Taverna Catalana “LA TERRA”, C. de la Ramada 25 – Vic.

Entrada gratuïta i crispetes per a tothom.

Us hi esperem!

DEFENSEM EL CATALÀ

DEFENSEM LA TERRA

----------------------------
NOTA DE PREMSA
JERC VIC I JERC OSONA

Les JERC considerem un xantatge de l’espanyolisme el tancament de dilluns d’alguns cinemes

Davant el tancament de sales anunciat pel Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya (entre elles els Multicines Sucre, i el Cinema Vigatà de Vic) pel proper dilluns 1 de febrer com a mostra de rebuig davant la futura llei del Cinema, les JERC de Vic i d’Osona, fem un seguit de consideracions.

En primer lloc deixem clar que el que durà a terme el Gremi d’Empresaris en cap cas pot ser qualificat de vaga. Per les JERC és simplement un intent de xantatge de l’espanyolisme per defensar els interessos d’uns pocs, negant així els drets lingüístics dels catalans i catalanes.

En segon lloc, reiterar el suport de les JERC a la nova llei del Cinema. Resulta imprescindible corregir la situació actual, en què l’oferta en català consisteix únicament en el 3% del total. Aquesta és una situació que no respon a la falta de públic del cinema en català, sinó a la falta de voluntat d’oferir pel•lícules en la nostra llengua, i per tant, valorem molt positivament que la nova llei prevegi que el 50% de les còpies, doblades o subtitulades, es distribueixin en català. També és bo recordar que més enllà de la llengua, la llei del Cinema ha estat concebuda per donar suport a la indústria i per potenciar el cinema català i europeu.

El jovent independentista denunciem la falsedat i la manca de rigor amb els arguments  catastrofistes aportats pel Gremi d’Empresaris de Cinemes per justificar la seva oposició al cinema. No hi ha cap base per afirmar que una major oferta de pel•lícules en català comportaria una pèrdua de públic i de llocs de treball. Amb aquests arguments simplement volen dissimular el seu rebuig a la llengua catalana.

Demanem, per tant, als responsables dels cinemes vigatans que retirin la seva oposició frontal a què el català tingui l’espai que l’hi pertoca als cinemes, reconeixent la seva part de culpa en el greuge continuat que ha patit el català als cinemes, i que acceptin la realitat sociolingüistica del país, on es parlen dues llengües i no només una, com alguns voldrien.

Mentrestant, fem una crida als espectadors per tal que no vagin als cinemes vigatans.

Cordialment,
Secretaria d’Imatge i Comunicació


Aquest dilluns 1 de febrer, les sales de Vic tanquen, tal com indica l'AVÍS del Cinema Vigatà. Foto: Adrià Costa 

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Arxivat a:
Economia, cinema, català, vaga
Participació