Pilarín Bayés, guardonada als Premis APPEC 2009

Per la seva col•laboració amb la revista Cavall Fort.

Redacció osona.com
28 de gener del 2010
Pilarín Bayés, en el moment de rebre el premi.
Pilarín Bayés, en el moment de rebre el premi. | APPEC

Pilarín Bayés, en el moment de rebre el premi. Foto: Margalida Amengual

Un any més, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català d'Abast Nacional (APPEC) ha lliurat els seus premis a la Nit de les Revistes on aquest 2010 s'han guardonat les revistes ONGC, De cine, Zirkolica, Llengua Nacional, Lletres, Revista d'Igualada, Canvi de mentalitat, El Tempsi Serra d'or , l'editorial Bayard Reviste, i el president del Barça Joan Laporta i la il•lustradora Pilarin Bayés. En la gala d'aquest dimecres nit s'han atorgat sis guardons escollits pel jurat, dos guardons per votació popular i tres guardons especials.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha acollit la gala de lliurament dels premis de la IX Nit de les Revistes de l'APPEC, una vetllada conduïda per Xavier Grasset i Marta Bayarri; presidida per Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, i Lluís Gendrau, president de l'APPEC. A més, a l'acte hi han assistit un gran nombre d’editors i diverses personalitats del món de la política, la cultura i la comunicació. Després d'un aperitiu amenitzat amb la música d'Ariadna Savall, s'ha procedit a l'entrega de premis.

Guardonats pel jurat 2009

En el Premis 2009, atorgats pel jurat, els finalistes del guardó a la Millor revista han estat Viure en Família i Món Empresarial i el premi s'ha concedit a ONGC , una revista de pensament polític, solidaritat, cooperació i relacions internacionals, que amb una presentació gràfica i estètica molt acurada conté reflexions molt necessàries sobre la causa dels conflictes i les injustícies mundials. En la categoria de Millor editorial, han quedat finalistes Editorial de Periodistes i Fundació Catalunya Cristiana, i s'ha emportat el premi Bayard Revistes, un grup de premsa d’abast mundial que de fa molts anys ha apostat decididament pel català amb les seves publicacions infantils i juvenils.

En la categoria de Millor nova publicació, De cine ha vençut a Alberesi La revista de les tres bessones , ja que la seva aparició, amb un disseny acurat, ha cobert un buit de mercat i ha donat més visibilitat a la indústria cinematogràfica catalana i als catalans que s’hi dediquen. El premi Millor Acció Promocional ha estat per a la Revista d'Igualada ; la Millor Acció Digital ha estat per Zirkolica i el premi personal s'ha concedit a Pilarín Bayés, dibuixant incansable que des del 1964 col•labora amb Cavall Fort.

Guardonats per votació popular

En els guardons concedits per votació popular, el premi a la Millor portada ha estat per una portada de Jordi Sanahuja a la revista Llengua Nacional , imprescindible si es vol fer un ús com cal de la nostra llengua i amb col•laboradors de prestigi reconegut. Pel que fa al premi a la Revista més popular, la majoria de les votacions ha anat a Lletres , la revista de llibres i cultura dels Països Catalans, que cada dos mesos arriba a tots els socis del Grup del Llibre i a molta gent més, amb articles, comentaris i recomanacions d'interès.

Guardons especials

Encara s'han concedit tres guardons més en la categoria de premis especials que han estat per les publicacions Canvi de mentalitat i El Temps , pel 25è aniversari; a Serra d'or , pel 50è aniversari, i a Joan Laporta, president del Futbol Club Barcelona, a qui se li ha concedit el Premi Especial de la Junta de l'APPEC com a reconeixement al suport que al llarg del seu mandat ha manifestat envers les revistes en català i especialment per la col•laboració entre la Fundació del Barça i l’APPEC en la difusió de les nostres revistes entre els socis.

El jurat

Enguany, el jurat dels premis ha estat format per Enric Aloy, secretari general del Departament d'Innovació Universitat i Empresa de la Generalitat de Catalunya; Cristina Coll, directora general d'Innovació i Cooperació amb els Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya; Manel Cuyàs, periodista adjunt a la direcció d'El Punt ; Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla; Albert Gonzàlez, director de l'àrea de Comerç i Consum de l'Ajuntament de Barcelona; Esteve Leon, de la Diputació de Barcelona; Emili Manzano, periodista, escriptor i presentador de televisió; Jordi Martí, delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona i director de l'ICUB; Ferran Mascarell, conseller delegat d'RBA Audiovisual, ex conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i primer president de l'APPEC; Álvaro Sobrino, dissenyador gràfic, periodista i editor de la revista Visual ; Lluís Gendrau, president de l'APPEC, i Àngel Madrià, vicepresident de l'APPEC.

26 anys d'APPEC

L'Associació de Publicacions Periòdiques en Català d'Abast Nacional va néixer l'any 1983 com a primer grup de comunicació en català en suport escrit. L'associació actualment aplega 142 publicacions escrites en llengua catalana de subscripció no gratuïta i de venda al públic de periodicitats diverses i temàtiques molt variades, amb una mitjana de difusió conjunta de 700.000 exemplars mensuals i amb una audiència estimada de més de dos milions i mig de lectors. Entre aquestes capçaleres hi ha tipologies de tota mena: informació general, esports, cultura, historia, música, decoració, salut, pensament polític, religió, premsa infantil i juvenil, motor i muntanya, entre d'altres.

Arxivat a