L'informe jurídic sobre el padró genera discrepàncies entre jutges

Així ho expliquen Miquel Angel Jimeno, Santiago Vidal i Maria Sanahuja.

ACN
21 de gener del 2010


La decisió, retirada per l'Ajuntament de Vic, de no empadronar els immigrants irregulars i el posterior informe jurídic extern avalant-ho ha generat opinions discrepants entre reconeguts magistrats de l'Audiència de Barcelona. Mentre Miguel Ángel Jimeno, de Jutges per la Democràcia, considera que la decisió no és jurídicament acceptable, un altre jutge, Santiago Vidal, creu que sí que s'ajusta a la legalitat, tot i que admet que se n'ha fet una interpretació “excessivament restrictiva”.

El magistrat de la Secció Sisena Miguel Ángel Jimeno ha declarat que l'empadronament s'ha de basar en el que diu la Llei de Bases de Règim Local, que obliga als ajuntaments a inscriure-hi a tots els ciutadans. Sobre l'informe jurídic que ha avalat la decisió de Vic, Jimeno l'ha qualificat d'epistolar i ha opinat que no fa una ponderació de tot l'ordenament jurídic en conjunt i dóna una 'sortida a l'ajuntament perquè es pronunciï el Ministeri de l'Interior.

A més, ha remarcat que és important saber la realitat de la demografia d'una localitat perquè puguin adaptar-s'hi els serveis socials. “S'ha d'entendre que els ajuntaments tenen problemes financers i que cada vegada tenen més pressió demogràfica”, però per a Jimeno això s'ha de solucionar amb un bon finançament local.

Per al magistrat, si hi ha abusos a l'hora d'empadronar-se --com per exemple els pisos pastera--, s'han d'eliminar, però no es pot "generalitzar" el problema.

Jimeno ha elogiat les polítiques d'integració social de Vic i creu que no canviaran radicalment pròximament. Segons ell, aquesta proposta del consistori es deu a raons de “caire polític”.

Per la seva banda, Vidal ha opinat que tot i ser legal, l'acreditació de la situació administrativa d'un immigrant depèn del govern espanyol. Tot i això, ha considerat altament positiu que s'obri un debat sobre la immigració, ja que lluny de generar xenofòbia o conductes racistes, ha obert una reflexió serena en la societat i els polítics, per garantir que tots els ciutadans tinguin els mateixos drets.

En canvi, la magistrada Maria Sanahuja, ex jutgessa degana de la capital catalana, creu que el que ha fet Vic és cridar l'atenció de les altres administracions perquè l'ajudin a assumir el gran percentatge d'immigrants. Per això, tot i que comprèn la decisió del consistori vigatà perquè es troba a primera línia dels problemes de convivència, no la comparteix, perquè creu que no es poden retallar drets als ciutadans, i menys encara als més febles.

Sanahuja ha dit que la decisió de Vic obligarà a la resta d'administracions a posicionar-se davant del problema d'una vegada. De fet, la magistrada diu que Vic "només ha anunciat la decisió, no l'ha pres", cosa que, segons ella, significa que més aviat vol demanar ajuda més que aplicar-la efectivament. “Potser si no anuncien una mesura tan dràstica com aquesta, no obtindran resposta”, ha considerat. “Espero que no la prenguin, però també que serveixi perquè alguna cosa es mogui i es planifiqui i organitzi millor”, ha explicat.

Segons ella, no es pot demanar a l'Ajuntament i als veïns dels barris amb més immigrants de Vic que siguin solidaris, perquè la sobresaturació dels serveis públics o els problemes de convivència justament afecten als ciutadans d'origen català més desafavorits.

Sanahuja ha criticat que les administracions que poden solucionar aquests problemes i ajudar a les localitats no ho hagin fet fins ara. “Els ajuntaments fa molts anys que pateixen una situació dura, perquè estan a primera línia de foc i han de donar resposta moltes vegades sense recursos”, ha considerat. “S'ha deixat als ajuntaments molt sols”, ha reafirmat.

Per això, ha demanat que en comptes d'acusar a l'Ajuntament de Vic d'insolidari i xenòfob, també es podria considerar "irresponsables" a les altres administracions.
Arxivat a