Les grans preocupacions dels vigatans són l’atur i l’aparcament gratuït

L’Ajuntament de Vic presenta el baròmetre municipal del 2009.

Redacció osona.com
21 de gener del 2010
Presentació del Baròmetre Municipal de Vic
Presentació del Baròmetre Municipal de Vic | Adrià Costa

Jaume Montané a la presentació del Baròmetre Municipal de Vic. Foto: Adrià Costa

- Llegir les conclusions del Baròmetre

La principal preocupació dels habitants de Vic és l’atur, de la mateixa manera que en la majoria de poblacions catalanes. Segueixen els problemes d’aparcament, bàsicament el gratuït. Per contra, els aspectes més valorats són la connexió amb la resta de la comarca i els transports públics.

Així es desprèn del Baròmetre municipal del 2009, presentat aquest dimecres al consistori de la capital d’Osona. L’informe es basa en tot un seguit d’enquestes que es van fer el passat mes de novembre, unes setmanes abans de les consultes independentistes (13 de desembre) i de l’esclat de la polèmica sobre el padró.

Els dos aspectes que destaquen entre les preocupacions dels vigatans a nivell general són la "manca de feina / atur (13,9) i "les dificultats d'aparcament / aparcament gratuït (12,1%), els únics que superen el 10% de totes les mencions. Respecte a les dades del 2008, la principal diferència és l'emergència de l'atur com a problema fonamental (l'any passat no va superar el 3%).

Pel que fa a la resta d'aspectes, destaca l'augment de les menciones a les mancances en activitats i equipaments d'oci (5,8%) i la disminució en relació a l'any passat de la preocupació per l'estat dels carrers, que passa del 7% al 2,4%.

La convivència i la qualitat de vida a Vic són bones, una altra de les conclusions importants. Segons el baròmetre, un 50,7% dels entrevistats opina que no existeixen problemes de convivència, mentre que només un 27,3% opina el contrari. “A la ciutat no hi ha conflictes”, va dir Xavier Solà (CiU), primer tinent d’alcalde, en la presentació del document. La mostra s’ha realitzat en base al padró municipal, o sia que un de cada quatre enquestats és immigrant.

D'altra banda més del 80% dels veïns pensa que es viu bé o molt bé a Vic, molt millor que en ciutats com Barcelona, Granollers o Manresa. Entre d’altres raons, perquè consideren que se superarà la crisi econòmica i augmentaran els llocs de treball. “Mai havíem tingut unes xifres tan elevades en cap altra ciutat”, va assegurar Roser Guixà, una de les autores de l’estudi.

L’equip de govern puja la intenció de vot

Pel que fa a la política, destaca la desafecció existent, amb més del 25% d’indecisos i un 21% que no votaria. Això pot venir condicionat perquè aquest any el percentatge d'enquestats s'ha fet seguint el percentatges de col•lectius del padró, per la qual cosa s'han entrevistat ciutadans que no saben si tindran dret a vot en els propers comicis, molts d’ells immigrants.

Els polítics més coneguts són el líder de la PxC, Josep Anglada, i l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), que empaten i són coneguts per un 80% dels enquestats. Anglada baixa, respecte el 2008, un 10% en popularitat, i Vila d'Abadal cau un 4%. Pel que fa a la valoració, Vila d'Abadal és el més ben valorat amb una nota de 5,76, mentre que Anglada és el pitjor valorat de tots els líders vigatans amb un 2,89.

A l'hora de transportar les respostes dels enquestats en percentatge de vots, tots els grups de l'equip de govern pugen i els de l'oposició baixen. CiU augmentaria en un 3,8% respecte el 2008 i tindria el 33,3% dels sufragis. El PSC també augmentaria en un 3% i tindria el 17.2% dels vot i ERC, el tercer component del govern tripartit, tindria un 12.6% de vots que equival a un 0,3% més de vots respecte la intenció de l'any passat. Pel que fa als grups de l'oposició, PxC, principal grup, baixaria un 1% i tindria el 4,4% dels vots, la CUP recularia 3 punts i tindria un 5,3% dels vots i ICV baixaria molt lleugerament amb un 6% dels sufragis. L'enquesta contempla que un 0,6% dels enquestats votaria ara a Reagrupament i un 1,6% ho faria pel PP, partit que actualment no té representació.

El català surt escaldat

En referència a l’ús del català, ens trobem davant d’una de les xifres més baixes de tota la història de la ciutat, amb només un 66,5% que el tenen com a llengua habitual. En part, aquesta dada està condicionada per la gran taxa d’immigració de la ciutat, que ja supera el 25%.

Presentació del Baròmetre Municipal de Vic. Foto: Adrià Costa

A més, si es compara amb el baròmetre de l’any passat, la xifra ha baixat uns 12 punts (ha passat del 78.1% al 66.5), tot i questa dada no és massa comparable, ja que en el primer baròmetre no es va utilitzar lla base demogràfica del padró i només es van entrevistar una xifra molt més baixa d’immigrants.

El concepte de capitalitat, que ha estat preguntat a les entrevistes, també és una dada remarcable, ja que en un 84.4% dels casos es considera que  Vic està capacitada per exercir de capital dins el seu àmbit territorial i que el 75,4% creu que és molt o bastant necessari pel seu futur.

-------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

El baròmetre municipal de 2009 reitera la percepció de qualitat de vida de la ciutadania de Vic

- El 84,4% de les entrevistes consideren que la ciutat està capacitada per exercir de capital dins el seu àmbit territorial

- A trets generals, es mantenen els resultats del 2009, amb una percepció que a Vic s’hi viu bé o molt bé, amb més del 80% de les enquestes que ho reflecteixen

- La mostra s’ha modificat lleugerament respecte del baròmetre de 2008 ja que s’introdueix una variable per lloc de naixement que permet reflectir millor la realitat de la ciutat

El baròmetre municipal de 2009 reflecteix que la ciutadania de Vic considera que la ciutat millora any rere any i que la seva situació seguirà millorant. En aquest mateix sentit, més del 80% considera que s’hi viu molt bé o bastant bé, dada que es reitera respecte el baròmetre de l'any passat. El concepte de capitalitat de la ciutat de Vic dins el seu àmbit territorial és una altra de les dades importants que es desprèn del baròmetre de 2009, amb un 84.4% dels entrevistats que consideren que Vic està capacitada per exercir de capital.

L’Ajuntament de Vic ha explicat avui dimecres , dia 20 de gener,  els resultats del baròmetre municipal de 2009. La presentació, que s’ha fet a la  Sala de Consellers de l’Ajuntament de Vic, ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Xavier Solà, que ha destacat que “del baròmetre se’n desprèn que a la ciutat s’hi viu bé, però que evidentment existeixen aspectes negatius que cal incidir i actuar per a millorar-los, raó de ser de la política”  i dos representants de l’empresa que ha realitzat l’estudi.

Modificació de la mostra

La composició de la mostra ha canviat lleugerament respecte de la mostra del 2008, introduint-se la quota per lloc de naixement i que respondria millor a la realitat de la ciutat. Aquest fet es tradueix en algunes dades que s’han modificat respecte del 2008 i que s’han d’interpretar tenint en compte aquesta modificació a la mostra.

El 40.5% dels entrevistats consideren que la seva ciutat ha millorat respecte de l’any passat, dada lleugerament inferior a l’obtingut al baròmetre 2008, que era del 42,6%. Un 60.4% considera que el municipi ha millorat en els darrers 10 anys, amb un 11% que creu que ha millorat molt. La dada comparativa respecte del 2008 era d’un 64,3% que considerava que el municipi ha millorat en els darrers 10 anys, i un 15% que creia que havia millorat molt. D’altra banda, més del 80% considera que a Vic s’hi viu molt bé o bastant bé, dada que es manté quasi igual que la dada donada al baròmetre del 2008.

Més del 40% de la ciutadania considera que la seva situació personal i familiar s’ha mantingut igual en els darrers anys, lleugerament inferior al de l’any passat, que era un 48.3%. Els optimistes, amb un 36% continuen superant clarament els pessimistes, amb un 18.9%. Aquesta dada també s’ha d’interpretar en l’actual context de crisi, amb només 3 punts percentuals més que el 2008, que era d’un 15.4%.

Un 77,4% s’identifiquen amb la ciutat, tot i que la modificació de la mostra fa baixar lleugerament aquesta dada respecte del baròmetre del 2008. Els que es manifesten molt identificats amb Vic passen del 48.8% al 40.8%.

Pel que fa a les percepcions de futur, les dades no s’han modificat perceptiblement respecte les dades del baròmetre anterior, és a dir, que un 37,9% considera que la seva situació personal millorarà en els propers anys, respecte del 37% que ho manifestava el 2008. És el segment dels més joves el més optimista i les persones immigrades recents de cara al futur. El 51,3% dels entrevistat considera que d’aquí 10 anys la situació a Vic serà millor o molt millor, font al 18.1% que creuen que serà pitjor o molt pitjor.

En referència a l’ús del català, que passa del 78.1% al 66.5%, tot i que continua essent la llengua d’ús habitual de la majoria dels entrevistats.

El concepte de capitalitat, que ha estat preguntat a les entrevistes, també és una dada remarcable, ja que en un 84.4% dels cassos es considera que la Vic està capacitada per exercir de capital dins el seu àmbit territorial i que el 75,4% creu que és molt o bastant necessari pel seu futur. En aquest sentit, la dada respecte el coneixement de la Universitat de Vic, amb un 94.9% dels entrevistats que manifesten conèixer-la, és destacable. La valoració de la importància notable de la Universitat de Vic pel futur de la ciutat és pràcticament unànime. La dada del baròmetre del 2008 reflectia un 96.4%.

Convivència

Vic és una ciutat de convivència amb un 71.8% que manifesta que no marxaria de Vic, i un 50.5% que considera que la convivència a la ciutat és bona o molt bona. Un 27.3% considera que és dolenta o molt dolenta.

Preocupacions de la ciutadania

Els dos aspectes que destaquen entre les preocupacions de la ciutadania de Vic són la manca de feina i les dificultats d’aparcament. La principal diferència respecte del 2008 és l’emergència de l’atur com a fet preocupant, amb un un 13.9% i que en el baròmetre de l’any passat sortia com a fet imperceptible. Aquest punt s’explica per la conjuntura econòmica actual. D’altra banda, la dificultat d’aparcament era del 8,4% el 2008 i passa a un 12.1% el 2009. D’altra banda, també s’esmenten mancances en activitats i equipaments d’oci (5,8%) i culturals (3,4%). La dada que disminueix és la preocupació per l’estat dels carrers, que passa del 7% el 2008 al 2.4% el 2009.

Igual que al baròmetre del 2008, no hi ha cap demanda que sobresurti per damunt de la resta, que passa del 33.2% el 2008 i el 36.7% el 2009. La majoria dels entrevistats no fan explícita una demanda concreta en relació amb els equipaments, tot i que és en l’àmbit cultural i d’oci en què les demandes són més nombroses encara que hagin disminuït lleugerament respecte del baròmetre del 2008. En segon lloc, destaquen les reclamacions de problemes en referència a la mobilitat i a la necessitat d’augmentar les places d’aparcament gratuït.

Els aspectes més valorats són la connexió amb la resta de la comarca, amb un 7, els transports públics, amb un 6.67 i l’atenció a la gent gran, amb un 6.63. Els aspectes menys valorats, la immigració amb un 4.39, la mobilitat del municipi amb un 4.5 i el desenvolupament empresarial amb un 4.96. Les valoracions d’aquests aspectes han estat donades pels entrevistats que havien de donar-hi una valoració del 0 al 10.

La metodologia de treball és l’entrevista telefònica i l’entrevista personal, amb un total de 800 entrevistes amb un qüestionari de preguntes. La mostra s’ha realitzat segons les dades del padró, amb quotes proporcionals a l’estructura de la població del municipi respecte l’edat, gènere, barri i lloc de naixement.

L’Ajuntament de Vic considera que el baròmetre és una eina de treball que aporta informació per optimitzar la gestió municipal i acostar-la al màxim a les inquietuds de la ciutadania.

Enguany és la segona edició de l’informe, que ja es pot  consultar al web de l’Ajuntament de Vic www.vic.cat.

Roser Guixà a la presentació del Baròmetre Municipal de Vic. Foto: Adrià Costa

Arxivat a