L’equip de govern de Vic insisteix en la legalitat del nou empadronament

En una roda de premsa multitudinària, l’alcalde explica que la mesura s’empara en una llei orgànica modificada fa un mes.

Redacció osona.com
11 de gener del 2010
Moment de la roda de premsa d'aquest migdia sobre el nou procés d'empadronament pels immigrants.
Moment de la roda de premsa d'aquest migdia sobre el nou procés d'empadronament pels immigrants.



L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha comparegut aquest migdia en una roda de premsa multitudinària (amb molts mitjans nacionals) per fer pública la postura de l’Ajuntament en els nous criteris d’empadronament que s’ha començat a aplicar a la capital d’Osona. Vila d’Abadal ha refermat la postura de tirar endavant la iniciativa que ha provocat la controvèrsia: només s’empadronarà als immigrants que arribin a la ciutat que tinguin un visat o un permís de residència o de treball. La mesura, segons l’alcalde, és totalment legal i està emparada en una llei orgànica que va ser modificada el passat 11 de desembre.

La decisió compta amb el suport de les tres forces que formen a l’equip de govern (CiU, ERC i PSC). La unitat del tripartit municipal s’ha escenificat a la roda de premsa, en la que representants dels tres partits han estat al costat de l’alcalde, tot i que no han parlat. Hi havia present Joan López (ERC), Josep Burgaya (PSC) i Josep Rafús, Xavier Solà i Toni Serrat (CiU). També ha acudit a la cita Josep Anglada (PxC), que s’ho ha mirat des d’un racó.

Vila d’Abadal ha insistit en que la proposta només pretén “posar ordre” i que no es fa res més que “fer complir el que marca la llei”. O sia, fins ara per inscriure’t al padró es necessitava un passaport i la demostració que s’estava residint a la ciutat. Per a l’estranger que vol entrar a Espanya, l’article 25 de la llei orgànica sobre drets i llibertats dels estrangers, que va entrar en vigor l’any 2000 i que va estar modificada l’11 de desembre de 2009, exigeix un nou document: un visat (de forma imperativa) excepte quan es disposi d’un permís de residència o de treball. Això té conseqüències en l’empadronament ja que, segons l’Ajuntament, la normativa de l’empadronament exigeix que es presenti el passaport vigent de conformitat amb aquest article 25. Resumint, sense visat o sense permís de residència o treball, no s’atorgarà l’empadronament.

Com que la única cosa que es fa és complir una llei que ja està en funcionament, per a l’aplicació de la nova mesura no ha calgut cap decret ni cap canvi de normativa. Ha estat suficient amb una “instrucció interna”, segons ha explicat l’alcalde.

Els nous criteris d’empadronament pretenen posar fre a tot un seguit de fraus que s’havien detectat a l’hora d’empadronar-se, en concret a la nova Oficina d’Acollida de la ciutat (passaports falsos, utilització de passaports d’altres persones, empadronaments des d’altres municipis per accedir a ajudes o reagrupaments familiars...). “Ho apliquem perquè hi ha una nova llei i l’hem de complir. A l’Oficina d’Acollida s’han detectat mancances i ho hem de millorar”, ha explicat Vila d’Abadal.

L’alcalde ha justificat l’enrenou mediàtic dels darrers dies en una “desinformació” als mitjans, de la que també ha reconegut sentir-se culpable. Fins i tot ha desautoritzat el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, de qui ha dit que no estava “ben informat”. “A ell només li han dit que nosaltres no volíem empadronar els immigrants sense papers, que és el que ha sortit als mitjans. I això no és veritat. Nosaltres només fem complir la llei”, ha insistit el cap del consistori.
L’Ajuntament de Vic es el primer ajuntament de Catalunya en intentar aplicar la nova normativa que es deriva d’aquesta modificació de la llei. Vila d’Abadal ha reconegut que estaria bé que la mesura s’apliqués a tot Catalunya.

Les raons per ser pioners, “perquè a Vic estem preocupats per la immigració”. L’alcalde també ha esmentat que existeix un “buit legal” en el sistema que obliga a prendre decisions ràpides a ajuntaments com el de Vic. “És un error del sistema. Empadronem la gent sense papers, però sense papers no els deixem treballar. Llavors han de viure de la caritat. I això no és integrar. Nosaltres volem persones que puguin tenir drets i deures”, ha reblat l’alcalde.

Vila d’Abadal ha negat que la mesura fos electoralista i pretengués tallar l’auge de PxC. També ha dit que es reunirà amb les entitats locals per explicar la proposta, que ja s’està aplicant.

-----------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

L’Ajuntament de Vic s’ampara en la Llei per defensar els nous criteris d’empadronament

- La legislació vigent obliga a empadronar, únicament, les persones que tenen el seu domicili habitual al municipi

- Els tres partits al govern municipal de Vic defensen la mesura que té com a únic objectiu posar ordre en el padró municipal

L’Ajuntament de Vic reitera la voluntat de tirar endavant amb els nous criteris d’empadronament ja que “l’únic que fem és donar compliment al que marca la Llei”, ha manifestat aquest matí l’alcalde de la població, Josep M. Vila d’Abadal. Aquesta mesura té com a únic objectiu “posar ordre en el padró municipal després de l’entrada en vigor de la Llei orgànica 2/2009 d’11 de desembre”. Els partits en el govern municipal, CiU, PSC i ERC defensen aquesta mesura.

La posada en funcionament de les dues noves oficines d’atenció ciutadana, l’Oficina d’Atenció Ciutadana i l’Oficina Municipal d’Acollida i la nova legislació fa que l’Ajuntament de Vic vegi la necessitat d’arbitrar unes mesures que concretin els criteris d’empadronament. Aquetes mesures determinen exactament que:

L’interessat en empadronar-se a Vic ho haurà de sol•licitar mitjançant una instància preparada expressament i en la qual s’hi ha d’indicar les dades del DNI, del NIE, del passaport o de la targeta de residència, les dades del domicili de procedència i les del domicili on declara viure.

Aquesta instància ha d’anar acompanyada de la documentació LEGALMENT EXIGIDA i que és el DNI, el NIE, o bé el passaport vigent de conformitat amb el que disposa l’article 25 de Llei Orgànica 4/2000 d’11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers, modificada recentment per la Llei Orgànica 2/2009, d’11 de desembre. Aquest article disposa que l’estranger que entri a Espanya haurà d’estar en possessió del passaport o document de viatge que acrediti la seva identitat i, a més, exigeix un visat –de forma imperativa- excepte quan disposi de la targeta d’identitat d’estranger, o, excepcionalment d’una autorització de retorn. També es demana un document que acrediti la disponibilitat de l’habitatge on pretén empadronar-se.

L’Ajuntament de Vic, mitjançant els seus mitjans propis, ha de comprovar, per mandat legislatiu, la veracitat de les dades facilitades.

Si el sol•licitant no compleix aquests requisits, se li comunicarà, mitjançant resolució motivada, les raons de la denegació, la qual es podrà recórrer.

L’Ajuntament de Vic recorda que el percentatge de persones que no compleixen els requisits és baix, al voltant del 2% del total d’empadronaments. D’ençà del mes de setembre de 2009, existeix una comissió de seguiment de l’empadronament presidida per Josep Rafús, tinent d’alcalde delegat dels serveis generals de l’Ajuntament, Joan López Carol, regidor delegat d’Afers Socials i Ciutadania, Jaume Parareda, secretari de la corporació i els dos tècnics responsables de les Oficines d’Atenció Ciutadana.

L’Alcalde manifesta que “la meva obligació i la de qualsevol persona amb responsabilitats públiques és fer complir la Llei” i que aquesta mesura “és limita únicament i exclusiva a això”.  També lamenta la desinformació que s’ha fet córrer sobre aquest tema, moltes vegades “sense coneixement de causa” i sovint “des de la distància”.  Xavier Solà, Josep Burgaya i Gràcia Ferrer, portaveus de CiU, PSC i ERC a l’Ajuntament de Vic han coincidit en la necessitat d’adoptar aquesta mesura.

 

Arxivat a