Celestino Corbacho diu que el nou empadronament de Vic és «il•legal»

El ministre de Treball i Immigració renya l’Ajuntament per la seva política d’endurir l’accés al registre. El Síndic de Greuges investigarà el cas. ICV demanarà la retirada de la proposta al ple del proper dimecres.

Redacció osona.com
11 de gener del 2010

El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho (PSC), considera que l'acord al que han arribat CiU, ERC i PSC a l'Ajuntament de Vic per impedir que els immigrants sense papers s'empadronin és “il•legal”. Corbacho ha dit que en l'estratègia per fer front a la immigració irregular, Vic “no ha agafat el camí correcte”, i fins i tot ha indicat que de la decisió del consistori osonenc “es podrien derivar algunes responsabilitats”, tot i que no ha especificat quines. El ministre ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Catalunya Informació.

Des del punt de vista de Corbacho, l'Ajuntament de Vic “no pot negar el dret a empadronar-se” a un immigrant si aquest aporta tota la documentació que se li demana. Si l'alcalde del municipi considera que cal introduir canvis en el text de la llei d'empadronament, Corbacho recomana “que proposi una modificació a la Federació de Municipis de Catalunya o al Parlament”.

En el mateix marc, el Síndic de Greuges ha anunciat que actuarà d’ofici i que investigarà el cas. Rafael Ribó ja ha demanat informació sobre els criteris d'empadronament que aplicarà l'Ajuntament de Vic en relació amb els immigrants.

Aquest dilluns a la tarda, diverses entitats locals han convocat una reunió per intentar consensuar una posició conjunta davant la mesura presa per l’Ajuntament de Vic i, si cal, prendre mesures de caire revindicatiu. A la trobada hi assistiran Càritas, Creu Roja, Veus Diverses, els sindicats UGT i CCOO i algunes associacions d’immigrants, entre d’altres.

Per altra banda, el regidor d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Vic, Xavier Tornafoch ha anunciat que en el pròxim ple municipal de dimecres presentarà una proposta d'urgència per reclamar la retirada immediata de la proposta de l'equip de govern. ICV demanarà al govern de la ciutat que “retiri la proposta de canvi de criteris de l'empadronament de persones migrades a la nostra ciutat proposat el passat 29 de desembre del 2009”. El regidor ecosocialista de la ciutat de Vic ha reclamat en una nota de premsa “que s'esmeni l'error comès i es compleixi amb la llei tal i com ja han exigit el Síndic de Greuges, el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Treball i Immigració”.

També han pres posició CCOO i el CITE D’Osona, que consideren “un fet molt greu en una societat democràtica el decret de l’Ajuntament de Vic que insta a denunciar les persones inmigrades empadronades al municipi que es trobin en situació irregular”. El sindicat ha demanat la retirada de la proposta.

--------------
NOTA DE PREMSA
ICV DE VIC

ICV exigirà al proper ple municipal la retirada de la proposta de l’Ajuntament de Vic

- La coalició ecosocialista considera insòlit que el govern faci un proposta al marge de la llei, del Govern de la Generalitat, i de les pròpies direccions dels partits nacionals

El regidor d’ICV-EUiA Xavier Tornafoch ha anunciat que el proper ple municipal de l’Ajuntament de Vic del dimecres dia 13 presentarà una proposta d’urgència per reclamar la retirada immediata de la proposta de l’equip de govern.

ICV demanarà al govern de la ciutat que retiri la proposta de canvi de criteris de l’empadronament de persones migrades a la nostra ciutat proposat el passat 29 de desembre del 2009. Pel regidor ecosocialista de la ciutat de Vic “reclamem que s’esmeni l’error comès i es compleixi amb la llei tal i com ja han exigit el Síndic de Greuges, el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Treball i Immigració”.

Pels ecosocialistes les polítiques de immigració han de tenir un necessària concertació i de consens social i polític d’abast nacional, no pot ser que les polítiques i els procediments siguin aïllats i diferents d’una població amb un altre. Tornafoch afegeix “des d’aquestes perspectiva la proposta del govern de Vic deixa de tenir sentit per ser”.

Per ICV les polítiques d’immigració s’han de gestionar amb l’objectiu d’assolir la cohesió social en el conjunt de la ciutadania, i “l’actual proposta demostra la irresponsabilitat i la mirada curta i electoralista del govern de Vic abocant a molts ciutadans a ser ciutadans de segona i italianitzant la política vigatana”.

Per Tornafoch és evident que “la submissió i el seguidisme del PSC i ERC de Vic amb l’alcalde Vila d’Abadal els han convertit en autèntiques franquícies de CiU al govern vigatà”. I afegeix que “des ICV no canviem ni canviarem vots per principis”. ICV s’ha mantingut coherent i ferm amb els seu discurs, ara i abans, i ha mantingut tolerància zero amb les propostes i actituds xenòfobes de la PXC. Els ecosocialistes consideren que CiU, PSC i ERC es mouen per raons electoralistes fins al punt d’assumir el discurs de PXC, en canvi “tothom sap que ningú està més oposat a la ultradreta de PXC que ICV-EUiA”.

--------
NOTA DE PREMSA
CCOO I CITE D’OSONA

El sindicat exigeix la retirada del decret

CCOO i el CITE D’Osona considerem un fet mol greu en una societat democràtica el decret de l’Ajuntament de Vic que insta a denunciar les persones immigrades empadronades al municipi que es trobin en situació irregular.

La decisió de l’Ajuntament  de Vic vulnera la Constitució Española i diferents lleis de rang orgànic:

• El dret constitucional a la intimitat de les persones.

• La llei de protecció de dades.

• La llei del Règim Local.

• La llei d’Estrangeria en el seu article 45 sobre la regularització per l’arrelament.

Una decisió com aquesta vulnera també les recomanacions fetes per les entitats municipalistes ( la Federació de Municipis i l’Associació de Municipis ) aprovades per la taula permanent per la ciutadania al mes de novembre del 2009. Aquestes recomanacions són recordatoris als ajuntaments de Catalunya sobre el Règim Local, l’obligatorietat i l’objectiu de l’empadronament. Aquesta decisió, de l’ajuntament de Vic, que té com a objectiu dificultar l’empadronament, afecta a majors i menors d’edat i priva a aquestes persones de drets constitucionals fonamentals i universals, com són el dret a la sanitat i el dret a l’educació.

Per tot això, CCOO i el CITE exigim la retirada d’aquest decret.

CCOO i el CITE d’Osona demanem als partits que governen el municipi coherència amb els compromisos que han fet a Catalunya a través del Pacte Nacional per la immigració, i també a la llei d’acollida que està a punt de ser aprovada pel Parlament de Catalunya amb el vot a favor d’aquests partits. El Sindicat també demana coherència amb les recomanacions de les dues entitats municipalistes a les quals pertanyen

Miguel Sánchez  –  Secr. Gral de CCOO d’Osona
Hossein Uchan  –  Secr. d’Immigració d’Osona

Arxivat a