Vila d'Abadal reclama una vegueria «més interior, de muntanya i sense presses»

Per a l'alcalde, les aspiracions "bàsiques" de Vic queden cobertes.

Redacció Vic
05 de gener del 2010
Josep Maria Vila d'Abadal
Josep Maria Vila d'Abadal | Adrià Costa



Poc a poc i bona lletra que encara prendríem mal. L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, no vol presses amb les vegueries. L'alcalde es va reunir dilluns amb el conseller de Governació Jordi Ausàs per aclarir conceptes, ja que tot està en una fase "encara molt embrionària".  En principi, Vila d'Abadal considera que les aspiracions "bàsiques" de la capital osonenca en la futura divisió territorial es poden veure "reeixides". Ara bé, la bona entesa no treu que Vila d'Abadal aposta per una vegueria "més interior" que no pas la proposta actual de la Catalunya Central que sospesa el Govern, i així li va comunicar al conseller Ausàs. Per a l'alcalde vigatà la vegueria hauria d'anar "més amunt" amb una obertura "més de muntanya".

I el Ripollès?

Pel que fa a una de les aspiracions de la capital osonenca de "no separar-se" del Ripollès, Vila d'Abadal considera que, acceptant que ha de ser cada comarca qui s'haurà d'acabar definint aquesta opció, no s'hauria de donar per descartada "si el Ripollès és el que vol".

La cocapitalitat

Un dels aspectes més delicats de la futura Llei de Vegueries és l'establiment de les capitals. Vila d'Abadal afirma que el conseller Ausàs "comparteix" amb ell la idea de que les vegueries poden tenir cocapitalitat. En aquest sentit, recorda que la pròpia conselleria de Governació "va fer la seva delegació" a les comarques centrals a la capital osonenca. L'alcalde admet però que la Seu del Veguer pot acabar ubicant-se en una altre capital perquè qui ho hauria de decidir hauria de ser el futur Consell de Vegueria : "En algun lloc ha de ser aquesta seu", admet Vila d'Abadal.

Abans les províncies

L'alcalde vigatà recorda que el document que el Govern té sobre la taula deixa "oberta" l'opció de canvis respecte les diferents propostes que s'han anat debatent. Actualment, segons Vila d'Abadal, l'opció de vegueries no es pot tirar endavant fins que es superi l'actual divisió amb províncies perquè com podria arribar a passar, en el cas d'Osona i el Ripollès, que dues comarques que haurien de pertànyer a una mateixa vegueria "estan en províncies diferents".

Vila d'Abadal creu que el debat de les vegueries que ara el conseller posa sobre la taula serveix per "obrir un tema" que s'hauria d'anar desenvolupant en "dues o tres legislatures".

Arxivat a