La meitat de les fonts d’Osona no són potables

Ho constata un estudi de la UdG encarregat pel Consell Comarcal

Redacció
30 de desembre del 2010
Un estudi del Grup de Geologia Aplicada i Ambiental de la Universitat de Girona (UdG)), encarregat pel Consell Comarcal, ha constatat que més del 52,67% de fonts analitzades a Osona presenten una concentració mitjana de nitrats superior als 50 mg/l. Per tant, es pot afirmar que més de la meitat de les fonts de la comarca no són potables.

Els objectius de l’estudi eren, d'una banda, "establir la distribució estadística dels valors de nitrat, diferenciant les aportacions naturals de les humanes", i de l’altra, "valorar l’impacte de les dejeccions ramaderes en les aigües subterrànies, així com identificar alternatives que permetin millorar la qualitat de les aigües de les fonts naturals".

La segona conclusió important de l’estudi és que “atès que les fonts presenten temps de resposta curts als canvis del medi, i són molt sensibles a la contaminació de nitrats, caldria controlar l’acompliment adequat del Codi de bones pràctiques agràries per tal de millorar-ne la seva qualitat hidroquímica”. És a dir, les fonts més vulnerables a la contaminació de nitrats són aquelles que drenen els materials quaternaris i és on se situen bona part dels conreus.

- Més informació al web del Consell Comarcal