Vegueries: entre compartir la capital i la unió eterna amb el Ripollès

Osona protagonitza un dels múltiples conflictes per la futura divisió territorial

Quico Sallés
29 de desembre del 2010
576_12460323022009_06_26_trobada_alcaldes_vic_manresa
576_12460323022009_06_26_trobada_alcaldes_vic_manresa

Vila d'Abadal vol compartir la capitalitat. A la foto, amb l'alcalde de Manresa, Josep Camprubí. Foto: ACN

A Vic fa temps que hi ha malestar per l'avantprojecte de Llei de l'organització veguerial de Catalunya. En un primer document es contemplava a Manresa com a capital única de la futura vegueria central on estaria integrada Osona. Posteriorment es va retirar. L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, diu que fins ara no s'han posicionat públicament perquè el proper 4 de gener té previst de reunir-se amb el conseller de Governació, Jordi Ausàs. Un cop feta la reunió, en el ple municipal del dia 13 es prendrà un posicionament.

El que si que té clar Vila d'Abadal és que la històrica vinculació d'Osona amb el Ripollès és "indivisible". En el projecte teòric d'una vegueria pròpia d'aquestes dues comarques, Vila d'Abadal també hi sumaria la Garrotxa, però fer això ara seria "prematur i poc realista".

Vila d'Abadal defensa una vegueria interior però no detalla les comarques. El que l'alcalde de Vic té clar és que la capitalitat d'una futura vegueria s'ha de compartir. En el cas de la Catalunya Central aquestes haurien de ser Vic, Manresa i Igualada. Tot i això, Josep Maria Vila d'Abadal, deixa clar que com queda feta la futura divisió territorial és una cosa que s'ha de "pair" i que ara no es pot imposar. "Se n'ha de parlar tranquil·lament perquè hi ha zones com Terres de l'Ebre, Tarragona o l'Alt Penedès que no ho veuen clar", ha explicat.

Manresa adverteix que és "capital de fet"
Mentrestant a Manresa sonen els tambors de guerra per advertir que són capital "de fet" de la Catalunya Central. Tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Manresa han signat aquest dilluns una declaració institucional conjunta en relació a l'avantprojecte de la Llei de vegueries. Segons els partits manresans són "capital de Fet" pel seu volum demogràfic, l'activitat econòmica i productiva i per la seva centralitat geogràfica. La declaració expressa també la preocupació del consistori pel fet que la nova llei es converteixi només en una "declaració de bones intencions". Per això reclamen que no s'ajorni més la reorganització territorial i que es faci efectiu el desplegament de tots els departaments del Govern.

- Article complet: La Llei de vegueries, la nova Catalunya?
Arxivat a