Dos osonencs retinguts a Egipte per intentar manifestar-se a Gaza

Laura Arau i Manuel Tapial (foto) continuen sota vigilància policial. Un altre osonenc, Gerard Mencos de Taradell assoleix arribar a Gaza.

Quico Sallés
27 de desembre del 2010
Laura Arau i Manuel Tapial
Laura Arau i Manuel Tapial | Facebook

Tres osonencs, la periodista Laura Arau, el taradellenc Gerad Bellpuig i el vigatà Manuel Tapial del grup de   25 catalans que s'han desplaçat a Egipte per participar en una marxa a favor de la llibertat de Gaza d'àmbit internacional estan retinguts per la policia egípcia al perímetre de l'hotel Sinai Stars, on estan allotjats a Al Arish.


Moment que membres de la delegació catalana eren retinguts per la policai egípcia.

Segons ha explicat Laura Arau a osona.com via telèfon, una dels dos osonencs que  encara resten retinguts, els agents els han impedit viatjar cap al Rafah, on és previst que aquest dilluns comenci la marxa cap a la Franja de Gaza per solidaritzar-se amb el poble palestí quan es compleix un any de la massacre que va acabar amb la vida de 1.400 civils.

Segons ha pogut saber osona.com a tres quarts de nou -hora local-,  Gerard Mencos ha assolit escapar de la vigilància i arribar a Gaza.  Arau ha dit que estan en permanent contacte amb les ambaixades per arribar "sí o sí" al punt d'inici de la protesta.

"Ens segueixen a tot arreu i han avisat els taxis perquè no ens recullin, tenim un accés precari a internet i compartim hotels amb els policies que ens vigilen". Així ha descrit el panorama Laura Arau a osona. com aquest vespre per telèfon. Arau, que en tot moment ha volgut deixar clara la serenor dels membres dels participants a la marxa, ha explicat que "tot i la tensió de les primeres hores de retenció l'ambient s'ha anat calmant".

La cooperant osonenca retinguda ha explicat que han pogut parlar amb les ambaixades "que estan al cas de tot, però que la seva força és limitada en no haver-se practicat cap detenció formal". A les 9 del vespre hora local, vuit del vespre a Catalunya - els participants catalans a la marxa es reunien per decidir l'operativa a seguir conjuntament amb un centenar de participants francesos que tot just arribaven a l'hotel.

Sopant pollastre amb policies egipcis

A les deu d'aquesta nit, hora catalana, els dos osonencs retinguts a Egipte sopaven "acompanyats" de policies egipcis armats. "Estem bé" ha insistit Laura Arau, que després de dues hores de reunió amb la resta catalans retinguts han decidit que "agradi o no, anirem a Gaza".

"Per fer-ho", explicava Arau telefònicament a Osona.com mentre sopava pollastre en un restaurant  de la part vella d'Al Arish, la ciutat on es troben retinguts, "utilitzarem la tàctica Gandhi: anant check-point per check point fins que es cansin, nosaltres arribarem i celebrarem la marxa". Aquesta és la decisió de tots els integrants, llevat dels rabins que els acompanyen que "ja no els deixen ni sortir de l'hotel vigilats per al policia".

"Malgrat tot, anirem en compte perquè ja ens han advertit del perill que podem córrer, si no transigim" ha detallat Arau, que durant la conversa amb Osona.com manté una tremp sorprenent tot i que escoltem un policia com l'esbronca mentre ens informa que "ensenya l'arma". De moment sopa, “però en una hora poden canviar les coses” avisa Arau.

Pel que fa a l'altre cooperant, Gerard Mencos de Taradell, ha pogut evitar l'escomesa policial i després de passar per diversos "check-points" ha pogut travessar la frontera i a hores d'ara ja és en territori de Gaza. 
  Laura Arau i Manuel Tapial Foto: Facebook

"Gaza Freedom March"
La previsió és que la marxa internacional pacífica "Gaza Freedom March" compti amb la presència de 25 catalans - tres osonencs-, 25 participants de la resta de l'Estat, i un total de 1.400 persones de 43 països diferents, segons fonts d l'Associació Cultura i Pau i Solidaritat Haydée Santamaría. Havia de començar aquest dilluns a la frontera de Rafah, a uns 40 quilòmetres de Al Arish, i estava previst que els manifestants arribessin a la Franja de Gaza aquest dimarts, quan s'havien de comunicar amb Catalunya a través d'una videoconferència. Malgrat la policia egípcia els ho està posant difícil, els manifestants avisen que celebraran la marxa.

El Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació espanyol desaconsellava anar-hi

El Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació espanyol ja havia comunicat a tots els participants a través d'una nota a la seva pàgina web que desaconsellava viatjar a Egipte amb finalitats polítiques per córrer el risc a ser detinguts. Els participants en la marxa també van rebre un comunicat de les autoritats egípcies en arribar al país dient-los que no estava permès fer cap mena de manifestació política ni solidària.

Notícia anterior
Fa un any que més de 1.400 persones varen perdre la seva vida a Gaza. Després d'un any, 1.400 persones provinents de 42 paisos diferents es proposen entrar a la Franja de Gaza. Des de Catalunya, 23 persones, tres de les quals de la comarca d'Osona, s'uniran a aquesta Marxa Internacional en solidaritat amb aquesta població per reivindicar la fi del bloqueig, l'obertura de les fronteres i el respecte dels drets humans.

El 31 de desembre, aquests 1.400 internacionals confien reunir-se amb uns 50.000 palestins dins de Gaza. La Marxa per la Llibertat de Gaza començarà en un barri del nord de la Franja, on gairebé la totalitat dels edificis varen quedar devastats durant l’atac israelià, i acabarà a la frontera d’Erez.
Aquesta iniciativa pretén cridar l’atenció al món davant el setge que segueix empresonant a 1,5 milions de palestins de Gaza.

- Dossier de premsa Marxa a Gaza
- Informació sobre Gaza Freedom
- Segueix aquesta iniciativa a través del bloc
- Web de la delegació catalana
- Web de la Gaza Freedom March