Política Territorial fomenta el debat sobre el paisatge

Una cinquantena de persones van participar al debat sobre el Catàleg del paisatge de la Catalunya Central

Redacció
28 de desembre del 2010
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) ha impulsat les jornades de participació ciutadana del Catàleg de paisatge de les Comarques Centrals, organitzades per l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Les sessions van tenir lloc els dies 10, 14 i 16 de desembre a Igualada, Manresa i Vic, respectivament, i van reunir representants de col•legis professionals, sindicats agraris i representants de les administracions locals.

El Catàleg del paisatge és un document de caràcter tècnic, definit per la Llei 8/2005 de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya, que té com a objectiu definir el valor i estat de conservació dels paisatges d’un àmbit territorial concret, els objectius de qualitat que haurien de complir i les propostes per a assolir-los.
 
L’Observatori del Paisatge és l’ens encarregat d’elaborar un catàleg per a cadascun dels set àmbits territorials del país, per encàrrec del PTOP i, actualment, té en elaboració el corresponent a la Catalunya Central.
 
Per tal que els catàlegs s’apropin el més possible a la realitat del territori i reflecteixin les percepcions de les persones que hi viuen, la Llei preveu l’impuls de diversos mecanismes de participació ciutadana durant la seva redacció.
 
52 persones a les sessions de debat
Un d’aquests mecanismes són les sessions de debat, on es conviden els principals agents implicats en la gestió del paisatge de l’àmbit corresponent perquè valorin l’estat de conservació i formulin propostes per avançar en la seva protecció, gestió i planificació.
 
En el cas de la Catalunya Central, s’han organitzat tres sessions, els dies 10, 14 i 16 a Igualada, Manresa i Vic, respectivament, en les quals van participar 52 persones. Els convidats eren representants de col·legis professionals, sindicats agraris, ajuntaments, consells comarcals i òrgans gestors d’espais naturals protegits.
 
Entre les propostes formulades per incloure-les al Catàleg hi ha l’impuls d’una gestió forestal sostenible, de l’agroturisme lligat als valors paisatgístics i també mesures molt específiques, com la col•locació de tanques de fusta a les carreteres locals.
 
Els resultats d’aquests tallers seran tinguts en compte per l’equip redactor del Catàleg, juntament amb les propostes que es recullin a través d’un altre mecanisme de participació: la consulta web que es mantindrà oberta fins a l’1 de març de 2010 a l’adreça web (sota aquestes línies).

Prèviament a aquests dos mecanismes, també es va organitzar una sessió informativa adreçada a la població en general i entrevistes directes als principals agents implicats en la gestió del paisatge.

- Anar al web del Catàleg