El doctor Miquel Vilardell presenta el seu llibre

En un acte a l'Ajuntament de Vic. L’autor reflexiona sobre la vocació mèdica.

Redacció osona.com
21 de desembre del 2009
El Dr. Miquel Vilardell amb el seu llibre «Ser metge»
El Dr. Miquel Vilardell amb el seu llibre «Ser metge» | Adrià Costa

El Dr. Miquel Vilardell, amb el seu llibre «Ser metge», aquest divendres a Vic. Foto: Adrià Costa

“Ser metge. L’art i l’ofici de curar” és el llibre que el Dr. Miquel Vilardell va presentar divendres passat a la Sala de la Columna de Vic davant un nombrós auditori molt especialitzat en la professió mèdica. Vilardell que és cap del servei de medicina interna de l’Hospital de la Vall d’Hebron i president de la Comissió Nacional en la especialitat de Medicina Interna va recordar la seva etapa de set anys com a alumne del Col•legi Sant Miquel dels Sants de Vic.

“Ser metge” és un llibre editat per Plataforma editorial i reflexiona sobre la vocació del Dr. Vilardell, de la seva etapa de formació, del primer contacte amb el pacient i de la realitat i les dificultats de la medicina pública i privada i de les perspectives dels sector. Vilardell era fill del metge de Borredà “d’on tinc la primera imatge del què era ser metge”, va explicar. “El meu pare era una persona que era feliç amb la feina que feia, molt dignament però també d’una forma molt humil”, comentava el Dr. Vilardell a l’auditori, molts d’ells companys de professió o d’estudis.

El seu contacte amb Vic s’inicia als 9 anys quan comença a estudiar al col•legi Sant Miquel dels Sants. D’aquesta etapa en té una imatge molt marcada “de solitud, la solitud d’un nen que només veia els seus pares tres cops l’any”. Vilardell s’allotjava a casa de mossèn Barniol, al carrer de Santa Maria i recorda encara el trajecte que feien cada dia pels carrers del centre històric per tal d’arribar a l’escola. Va voler remarcar que ja en aquella època guarda una imatge d’una ciutat de Vic “culturalment forta” i que aquesta riquesa cultural “m’ha marcat sempre en la meva vida professional”. Davant l’alcalde de la ciutat i dels tots els vigatans i vigatanes va voler manifestar el seu “agraïment a Vic, una ciutat que està ben endins del meu cor”.

La presentació del conferenciant va anar a càrrec del Dr. Josep Arimany, president de la junta comarcal d’Osona del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona, del qual va voler destacar “el seu compromís amb la societat civil catalana”. Vilardell ha estat assessor de diferents administracions entre elles el govern central i també la Generalitat de Catalunya per la qual va elaborar el conegut Informe Vilardell. També és vicepresident del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona i membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i de l’Institut d’Estudis Catalans. Tot i la seva tasca no ha volgut deixar mai de banda les consultes externes i encara, avui en dia, segueix visitant als seus pacients.

L’alcalde Vila d’Abadal va posar de relleu el fet que hi hagi tants metges dedicats a la política una condició que ve donada “perquè la medicina és una professió de servei a la comunitat, al igual com també ho és la política”.

Sinopsi del llibre:
Un llibre ideal tant per a metges com per a nous llicenciats en medicina. El doctor Vilardell, una de les figures mèdiques més importants d’Espanya, exposa en aquest llibre les seves reflexions sobre la vocació mèdica, la formació dels futurs metges, l’exercici de la professió i la política sanitària.

Autor:
Miquel Vilardell és llicenciat i doctor en medicina per la UB. És director del servei de medicina interna de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i catedràtic de Medicina de la Universitat Autònoma. És membre del Consell Català d’Especialitats Mèdiques i de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i vicepresident del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona.

Arxivat a