Vic acull una mostra sobre Joan Amades

Retrospectiva per la vida i l’obra del folklorista, que va morir fa 50 anys.

Redacció osona.com
14 de desembre del 2009

La Llotja del Blat de Vic acollirà  a partir de dilluns, dia 14 de desembre, una exposició sobre la vida i l’obra del folklorista català Joan Amades. La mostra porta per títol “Joan Amades, la memòria del poble”, i es podrà veure fins al 31 de desembre.

La inauguració de l’exposició es farà dilluns, dia 14 de desembre a les 20:00 h i comptarà amb la participació de la regidora d’Educació, Anna Erra; el president de l’Associació Cultural Any Amades, Pere Cañellas; la portaveu del grup municipal de la CUP a l’Ajuntament de Vic, Laia Jurado; el comissari de l’exposició, Amadeu Carbó; i la doctora i investigadora Josefina Roma, que presentarà la reedició del llibre “El pessebre de Joan Amades” i de la qual ha estat la responsable, entre d’altres investigadors.

Joan Amades (Barcelona, 1890 - 1959), etnòleg i folklorista català autodidacte, des de 1915 fins la seva mort va realitzar una intensa activitat en l’estudi i la recopilació de material folklòric català. Va treballar com a conservador del Museu d'Indústries i Arts Populars del Poble Espanyol i també va treballar a l’Arxiu Històric Municipal de Barcelona.  Va col•laborar amb la UNESCO, que li encarregà un corpus bibliogràfic del folklore català. També va ser promotor de l’esperanto, essent uns dels fundadors de la secció d'esperanto de l'Ateneu Enciclopèdic Popular  i de la Federació Catalana d'Esperantistes.

A la seva obra destaca el “Costumari Català” (1950-56), obra cabdal en l'estudi de la cultura popular catalana i també “Les cent millors cançons populars” (1949), “Les diades populars catalanes” (1932-49), “Les cent millors rondalles populars” (1953), “Refranyer català comentat” (1951), “Folklore de Catalunya”, en tres volums: Rondallística, Cançoner i Costums i creences.

Durant tot el 2009 s’ha celebrat el 50è aniversari de la seva mort. L’exposició ha estat realitzada per l'Associació Cultural Joan Amades que ha impulsat durant tot l’any diversos actes d’homenatge amb l'objectiu de donar a conèixer la seva obra i reivindicar-lo com una de les figures cabdals del panorama cultural català.

Arxivat a