Inauguració de l’exposició: Realitat i vitalitat de la llengua catalana

Redacció
07 de desembre del 2009

El proper dijous10 de desembre s’inaugurarà al Museu de l’Art de la Pell de Vicl’exposició: Realitat i vitalitat de la llengua catalana, produïdaper la FOLC (Federació d’organitzacions per la llengua catalana).És el darrer acte trimestral que proposa Òmnium Osona en el seu ciclecultural dels dijous. La benvinguda anirà a càrrec d’Emili Bayon,director del Museu i de Jeroni Vinyet, president d’Òmnium Osona.Seguidament, el comissari de l’exposició, Jordi Solé i Camardonsen farà la presentació i fer finalitzar Miquel Strubell i Trueta,expert sociolingüista en farà una valoració.

L’exposicióes podrà visitar fins al 27 de desembre al Museu de l’Art de la Pellde Vic.  
 

Jordi Solé  i Comardons és professor de llengua catalana i literatura, però actualmentfa d’Assessor LIC (Llengua, Interculturalitat i Cohesió Social).La seva obra escrita s'agrupa en 4 apartats: Assaigs i manuals de sociolingüística,estudis sobre el discurs dels precursors catalans de la sociolingüística,treballs d´història social de la llengua, i narrativa de ficció.Ha publicat nombrosos articles de sociolingüística dins la líniadel que anomena ecoidiomàtica i ha impartit cursos de sociolingüísticaen institucions d'arreu dels Països Catalans. Els dos darrers llibresque ha publicat són: Les 7 tribus de la naciócatalana (2004) i La llengua que ens va parir (2007). 

Miquel Strubelli Trueta, és llicenciat en Psicologia i Fisiologia per la Universitat d'Oxford, té un master en Psicologia de l'Educacióde la Universitat de Londres, i la llicenciatura en Psicologia per la Universitat Autònomade Barcelona. Hafet recerques en temes de bilingüisme escolar i familiar i ha escritsobre polítiques lingüístiques, planificació lingüística i temesrelacionats.

El 1980 foucap del Serveide Normalització Lingüísticade la Generalitatde Catalunya, sotala direcció primer d'AinaMoll i desprésde MiquelReniu. També haestat director de l'Institutde Sociolingüística Catalana.Fou secretari del Consell Social de la Llengua Catalana, del qual ésmembre des de 2005; i fou membre del consell d'administració, i desprésvice-president, del Consorciper a la Normalització Lingüística.

Des de 1999treballa a la UOC (UniversitatOberta de Catalunya)a Barcelona, primer com a director adjunt delsEstudis d'Humanitats i Filologia, i entre l'abril de 2001 i el setembrede 2004, com a director del programa d'Humanitats. Actualment és professordels nous Estudis de Llengües i Cultures. Fou membre de la comissióredactora del "Libro blanco del Grado en Humanidades".

Ha escrit elsllibres següents: Llengua i poblacióa Catalunya (1981), La llengua catalana a l'àrea barcelonina (ambJM Romaní, 1986), The Catalan Language: Progress towards normalisation(amb Jude Webber 1991); Estudis i propostes per a l'extensióde l'ús social de la llengua catalana (coordinador, 1991); Euromosaic.Production and reproduction of minority language groups in the EU(coordinador i co-autor, 1996); i Discussion manual on lesser-usedlanguages (amb Jordi Bañeres, 1998). A més, l'any 1984, va co-editar(amb Maria Ros) un número especial (vol. 47) de l'InternationalJournal of the Sociology of Language sobre "Catalan Sociolinguistics".A més, té capítols a un bon nombre de llibres. És membre dels comitèseditorials de les revistes Language Policy i la Journal ofMultilingual and Multicultural Development.

Per al Parlament Europeu ha coordinat dos informes. Primer,un sobre les minories lingüístiques als sis dels Estats que estannegociant d'entrar a la UnióEuropea, S'ha publicatl'informe, "Lesser-used languages in States applying for EU membership(Cyprus, Czech Republic, Estonia, Hungary, Poland and Slovenia)".En segon lloc, un informe sobre "The European Union and Lesser-UsedLanguages", editat el mes de juliol de 2002. Ha coordinat diversostreballs de recerca d'àmbit europeu, entre les quals destaquen l'estudi Euromosaic (1991-1993), l'observatori Atlantis(2001-2002) i DROFoLTA, un estudi encarregat per la ComissióEuropea sobre els obstacles a la mobilitat dels professors de llenguaestrangera a Europa (2005-2006).

Ha actuat diversesvegades com a assessor per al Conselld'Europa i l'Organització pera la Seguretat i Cooperació a Europa,la qual cosa l'ha portat a Kazakstan, Estònia, Letònia, Croàcia ialtres països.

És directord'activitats de la FundacióCongrés de Cultura Catalana.Des de la seva fundació el mes de novembre de 2002 i fins a la sevadissolució el juny de 2005, fou president de Catalunya 2003, una associació política promogudaper PereEsteve que reclamavamés autogovern per a Catalunya. Des de 2006 és membre-fundador dela plataforma independentista Sobiraniai Progrés. 

La FOLC(Federació d’organitzacions per la llengua catalana), ha dut a termeaquesta exposició, amb el sociolingüísta Jordi Solé i Camardonscom a comissari.

Aquestaés una exposició sobre l’ús social del català,

que vol mostrarla realitat de l’existència de la llengua amb els següents eixostemàtics: els territoris on es parla el català, la realitat desigualdels usos idiomàtics, la vitalitat i la història de la llengua catalana.

No partimde plantejaments ni pessimistes ni optimistes,

perquè novolem expressar situacions o predisposicions anímiques, ni volem ferpropaganda partidista. Volem expressar la realitat tal com és, subratllantla vitalitat enorme de la llengua malgrat segles de persecució política,repressió dels usos lingüístics, prohibicions, ocultació vergonyantde la realitat catalana o submissió lingüística dels parlants derivadad’aquella repressió. 

Proposeml’autoestima: no som una llengua petita,

el catalàforma part del 2,5% de les llengües més parlades del món, compartimuna història de més de mil anys plena de contribucions de primeracategoria que la comunitat lingüística catalana ha brindat a la humanitaten l’àmbit de la literatura i en altres expressions artístiquesi culturals.

Més informació: http://www.folc.cat/index.php?option=com_content&task=section&id=12&Itemid=78 És possible que el vostre navegador no pugui visualitzar aquesta imatge.

http://www.folc.cat/images/stories/exposicioFOLC.jpg