El referèndum, a Madrid

Osona Decideix exposa a la capital d'Espanya les consultes sobre la independència de Catalunya del 13 de desembre.

per Redacció osona.com, 25 de novembre de 2009 a les 16:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.El director executiu d'Osona Decideix, Alfons López Tena, acompanyat de l'escriptora i periodista Patricia Gabancho, ha presentat aquest dimecres al migdia a Madrid la campanya impulsada per promoure la participació en el referèndum del proper 13 de desembre sobre la independència de Catalunya.  
 

Tena ha recordat que “el propi ministre de Justícia del Regne d'Espanya, Francisco Caamaño va reconèixer la setmana passada que les consultes són legals “. El portaveu d'Osona Decideix ha explicat que “en el cas remot d'alguna temptació d'actuació de mala fe per part de l'Estat amb mesures cautelar d'última hora per impedir el referèndum, tindrem alternatives per a que la legalitat es compleixi, és a dir, per que el referèndum se celebri”.
 

López Tena ha detallat el procediment electoral organitzat pel cos electoral que dirigeix amb un protocol que preveu el vot per a majors de 16 anys en que “no hi haurà discriminació per nacionalitat” ja que tindran dret a vot tots aquells ciutadans que estiguin empadronats en els municipis on se celebra la consulta, sigui quina sigui la seva nacionalitat.

El portaveu ha manifestat que el cos de gestió electoral Osona Decideix “no fa campanya ni pel sí ni pel no, només per a la participació i el vot. Nosaltres exercim el paper d'estat, organitzem la consulta “.

En aquest sentit ha explicat que “el finançament de tot l'operatiu per el 13 de desembre pot ascendir a uns 50.000 mil euros que són sufragats íntegrament per donatius privats, mai públics i en base al treball de 1.700 persones voluntàries”.
 
Sobre la relació amb els partits polítics, López Tena ha afirmat que “només hi ha interlocució” i que a tots ells se'ls ha ofert que puguin enviar interventors durant la jornada electoral.

Per aprofundir en la transparència de tot el procés, l'organització de les consultes permetrà la presència de mitjans de comunicació durant tota la jornada del dia 13 de desembre, incloent-hi el procés de recompte de vots, una opció recomanada en el codi de bones pràctiques de Nacions Unides.
 
A preguntes de les desenes de periodistes i corresponsals que omplien la sala on s'ha dut a terme la roda de premsa a la capital d'Espanya, López Tena ha afirmat que l'organització treballa amb l'objectiu que la participació superi el 50% de la ciutadania de la comarca d'Osona.

També ha exposat que s'han enviat notificacions informatives a la Comissió Europea, Nacions Unides i instituts de seguiment de processos electorals com el Centre Carter perquè tinguin coneixement de l'esdeveniment i puguin enviar -si ho desitgen- observadors.
 
Sobre el caràcter vinculant de la consulta, López Tena ha posat com a exemple els referèndums espanyols sobre el Tractat Constitucional Europeu o l'OTAN - ambdós sense caràcter vinculant- amb que el portaveu d'Osona Decideix ha reflexionat sobre la gran importància que van tenir “perquè potser el Govern espanyol hagués seguit endavant sense el suport dels seus ciutadans”, s'ha preguntat.
 
Gabancho: "Quin problema hi ha en preguntar-li a la ciutadania?'"

L'escriptora catalana d'origen argentí, Patricia Gabancho, ha comentat que el referèndum del 13 de desembre “és fruit d'un debat que està al carrer, més present entre la gent organitzada que entre els propis partits polítics”.

És per això que, segons ella, “el resultat traslladarà des de la ciutadania als polítics una petició sigui quin sigui el resultat”.

Gabancho s'ha preguntat que "per qui es consideri un demòcrata, quin problema hi ha en preguntar a la ciutadania que pensa sobre una qüestió com la independència de Catalunya ".

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació