Centelles crea una botifarra d'ou i una secallona amb tòfona

Els productes es presentaran a la segona edició de la Fira de la Tòfona

Marc Riera / ACN
25 de novembre del 2009
Presentació de la botifarra d 'ou i la secallona de tòfona, a Centelles
Presentació de la botifarra d 'ou i la secallona de tòfona, a Centelles | ACN/Marc Riera


Imma Fabré, de l'equip de la Universitat de Vic, i Josep Paré, primer tinent d'alcalde de Centelles, amb una mostra dels dos embotits amb tòfona.

Cansaladers i xarcuters de Centelles produiran botifarra d'ou i secallona amb tòfona com a especificitat local. Després d'uns treballs conjunts amb la Universitat de Vic (UVic), ara es difondrà entre els productors locals les receptes d'aquests dos productes que casen les característiques “fisicoquímiques i nutricionals” de la tòfona amb els productes carnis. L'objectiu de l'Ajuntament seria que la secallona amb tòfona es pogués comercialitzar en els establiments durant tot l'any i la botifarra d'ou només entre el novembre i el març, en plena temporada de la tòfona negre.

Els dos productes es presentaran en la segona edició de la Fira de la tòfona que es farà el 19 i 20 de desembre.

Inicialment, la planta pilot que la UVic té sobre alimentació va desenvolupar la incorporació de la tòfona a quatre productes carnis. Aquests eren el fiambre d'ou, la secallona, el frankfurt i la botifarra d'ou. Les proves es van fer utilitzant dues varietats: la tòfona negre i la tòfona d'estiu. Finalment, es va optar per acabar creant aquests dos productes. Com que la quantitat de tòfona que s'utilitza és “molt petita” el preu dels productes no és molt més alt, segons ha explicat Imma Fabré, membre de l'equip que ha fet el treball al costat d'Albert Hueso i Cònsol Blanch.

En les properes setmanes es començarà a fer arribar la recepta per elaborar aquests productes als xarcuters i cansaladers del municipi amb l'objectiu que s'animin a elaborar el producte i a la seva comercialització coincidint amb la fira de la tòfona. Des de l'any passat, Centelles ha impulsat diferents projectes per reivindicar-se com a població tofonaire. Hi ha informació que assegura que a finals del segle XIX el mercat de Centelles era el que marcava el preu de la tòfona a tot l'Estat. Joan Soler, un veí de Centelles, és conegut com el primer comerciant modern de tòfona de Catalunya.

La segona edició de la fira

L'alcalde de Centelles, Miquel Arisa (PSC), i el primer tinent d'alcalde, Josep Paré (PSC), esperen que la segona edició de la fira sigui la “consolidació” d'aquesta activitat i un “referent” en la promoció econòmica del municipi. Arisa admet que s'havien fet altres intents per recuperar l'activitat del sector de la tòfona que “no van reeixir” pel que ara des de l'equip de govern es va optar per fer un treball en tots els àmbits “científic, de lleure o professional” on aquest referent s'impulsés des de diferents àmbits.

El mercat tindrà una jornada tècnica el 14 de desembre. La fira es farà el dissabte 19 de desembre durant tot el dia i el diumenge 30 al matí als carrers del nucli antic d'aquesta població osonenca. Entre les activitats que s'hi podran fer hi haurà parades per la venda de tòfona i altres productes locals. Entre les novetats d'aquesta edició hi haurà la possibilitat de veure com treballen els gossos tofonaires per cercar el que es coneix com “el diamant negre” de la cuina. Durant els dies de la fira, els restaurants del municipi oferiran plats cuinats amb aquest producte.

Arxivat a