Els Dijous de l'Òmnium tornen el 3 de desembre amb un concert de VerdCel

Redacció
24 de novembre del 2009



Us convidem a la presentació del disc d'aquest cicle dels Dijous de l'Òmnium Osona. El grup valencià VerdCel que principalment fa ús de la cançó d’autor i el folk -però també de recursos audiovisuals, plàstics, poètics i teatrals- ens presenta el seu nou treball, un espectacle amb nom de dona: Sàmara. Tal com diuen ells mateixos: “Sàmara, aquesta llavor amb ales que gira i gira, aquest treball basat i dedicat a les generacions de dones que ens han permès sobreviure al segle XX. Eixes dones que han patit tan, i sempre ens tenen un somriure als llavis per regalar-nos... eixe somriure amb què us esperem a totes i a tots aquest dijous.”

Ara ja fa més de set anys es va crear un projecte: VerdCel. El primer treball, una maqueta anomenada "Bagatge d'una fusió" recull temes que seran l'inici d'un llarg viatge. Les propostes escèniques de VerdCel, a més de la música i els textos, integren des de bon començament el teatre i la imatge a la seua posada en escena. El muntatge de l'espectacle La cordeta s/e (amb l'ajut de l'actor Juli Cantó) dóna pas la tardor-hivern de 2003-04 a enregistrar el seu primer disc "On està el Lloc?" (autoeditat/PAE, 2004). En aquest disc ja es visualitzava l'interès del conjunt pel viatge com a paisatge interior. Sempre Ovidi Montllor i la seua actitud escènica han estat una de les influències interpretatives del grup, i per aquesta raó han creat un espectacle íntegre basat en la seua obra (Des d'hom fins el món) i han participat en diversos treballs, homenatges i tributs del canta-actor alcoià.

En març de 2006 VerdCel presenten un treball ben ambiciós, "PaísViatge" (Cambra Records, 2006), el primer llarga durada del grup i una culminació de les arts treballades i integrades a la manera de fer de VerdCel; un Llibre-Disc de 64 pàgines que recull música, poesia, il·lustracions i un còmic que es converteix en el fil conductor del treball; l'espectacle com un film succeeix amb unes acurades vídeo-projeccions, que amb les accions el presenten als directes. En aquest segon disc, els d'Alcoi fan una defensa poètica del territori i els nostres paisatges. El disc compta amb la col·laboració especial de Miquel Gil, de Nèstor Mont i de Pep el Botifarra. Rock, pop i folk, amb un cert aroma de cant tradicional valencià. PaísViatge es va reeditar al setembre de 2007 amb un format nou i ampliat (un dvd que inclou l'actuació feta al febrer de 07 a l'auditori de Barcelona, les mateixes videoprojeccions, un clip -bitllets, etc.). Amb PaísViatge VerdCel ha recorregut exitosament racons del nostre territori i també altres indrets de l'estat, més de cent trenta actuacions des de febrer de 06, i ha estat distingit amb nombrosos guardons: Premi Ovidi Montllor millor disc Cançó d'Autor 2006, 2n Premi al Cantigas de Mayo 07 i assenyalat per la crítica d'entre els 25 millors discos segons la revista Enderrock del 2006 entre d'altres reconeixements.

Ara ens presenten Sàmara, la seua nova proposta. Aquest és un disc integral. Un dvd i un llibre arrodoneixen els temes musicals del seu tercer cd. Cançons, poesia inserida amb la història contada al llibre a través del còmic i la il·lustració -que articula de manera exquisida aquest relat-, el llenguatge audiovisual de les videoprojeccions (amb un curt-documental realitzat per Octavi Masià i amb una entrevista inclosa a la protagonista de Sàmara, a més d'un clip). Sàmara és un espectacle i disc amb nom de dona; sÀmArA. Una dona nonagenària amb les seues vivències deixarà impressions als paisatges emocionals del nou treball dels VerdCel; en directe, com vénen fent habitualment: a partir de cançons, imatges (videojeing), textos i interpretació.

La Cita, el proper dijous 3 de desembre a les 8 del vespre a LAteneu La Central. Plaça Vicenç Albert Ballester. s/n de Vic
- Anar al web de VerdCel
- Anar al MySpace de VerdCel
- Programació trimestral (pdf)