Un centenar d'alcaldes i regidors mostren el seu suport al 13-D

Quico Sallés
22 de novembre del 2009
576_1258846036osonadecideix
576_1258846036osonadecideix



Tancament de files el d’aquest dissabte al vespre d'un centenar de càrrecs i excàrrecs municipals osonencs - amb una gran majoria de membres de CiU- entorn la consulta sobre la independència de Catalunya que es celebrarà a 32 municipis de la comarca el proper 13 de desembre.

Alcaldes i regidors en actiu, i molts que ja no ho són, han respost a la convocatòria que els ha adherit formalment a donar suport a la consulta. Un acte que s’ha bellugat entre la distensió d’una trobada de vells camarades, l’explicació tècnica i jurídica de la consulta i l’emotivitat de les paraules del poeta Lluís Solà i Sala i del discurs del primer tinent d’alcalde de Vic, Xavier Solà, que ha recordat que Osona " té l’obligació de tornar a ser la Catalunya Catalana de Ramon Montanyà".

Passat i present, per la consulta

Aquesta trobada ha reunit alcaldes i regidors en actiu com el primer tinent d'alcalde de Vic,  Xavier Solà; Josep Salom, alcalde de Tona; Josep Mas, alcalde de l'Esquirol; Joan Roca, alcalde  de Gurb; Ramon Isern, alcalde de Les Masies de Roda; Conxita Vernis, alcaldessa d’Orís o Joan Rosell, alcalde  de Sant Julià de Vilatorta, així com altres que ara ja no ho són, amb una forta ascendència històrica com ara Pere Puntí (regidor de CiU a Vic el 1979), Ramon Roca (regidor de l'Entesa Democràtica de Vic, el 1979, com a membre del PSC); Just Palma (exregidor de CiU de Vic, Teresa Mirambell (exalcaldessa de Tona) i l'exregidor de Vic i diputat de la primera legislatura al Parlament de Catalunya, el 1980, Josep Maria Casals.

La majoria dels assistents eren de l’òrbita política de Convergència i Unió. Tots han volgut mostrar un inequívoc suport a la celebració de la consulta.

L'acte també ha comptat amb la presència del president de l'Entesa de Progrés Municipal (EPM) i delegat del govern a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega, i el director executiu d'Osona Decideix, el jurista Alfons López Tena.



 Manifest d’adhesió

Durant el sopar, celebrat en un conegut restaurant de l'Eix 11 de Setembre, s'ha aprovat un manifest llegit per Lluís Solà i Sala, en el qual els signants donen suport i "recorden el dret i el deure que té el nostre poble a poder decidir". El manifest, redactat per Candi Espona, Lluís Solà i Sala i Enric Castellnou, afirma clarament l’adhesió a la consulta i "convida a participar-hi". A més, assenyala "l’obligació de manifestar la importància d’una àmplia participació".

Manifest Alcaldes i regidors de suport a la consulta sobiranista a Osona el 13-D
 

A la foto, Alfons López Tena.

Fem d’estat

En la part més tècnica de la vetllada, el jurista Alfons López Tena, com a director executiu d’Osona Decideix – la plataforma organitzadora de la consulta- ha descrit els detalls tècnics del referèndum.

López Tena ha explicat que a l’organització li pertoca "fer d’estat, fer una organització fiable i moderna d’un referèndum que serveixi no només per a reivindicar sinó per exercir el dret a decidir".

El jurista ha avançat que finalment hi haurà 122 meses, 34 municipis, més de 2.000 voluntaris, 52 col·legis electorals i un total de 117.932 persones amb dret a vot.  A més, ha confirmat que les seus dels sindicats Comissions Obreres i UGT seran col·legis electorals, decisió acordada des de les direccions nacionals dels sindicats.

López Tena ha acabat la seva intervenció recordant que aquesta consulta "no es pot prohibir perquè no és il·legal, i allò que no és il·legal en una democràcia no es pot prohibir".

A la foto, Jordi Fàbrega.

Jordi Fàbrega: "Guanyarem amb l’unitat"

Especialment contundent ha estat la intervenció del president de l'Entesa de Progrés Municipal (EPM) i delegat del govern a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega. El també alcalde de Sant Pere de Torelló ha demanat "unitat" durant el seu torn de paraules per afrontar les envestides de l’Estat espanyol, que "observa de prop les consultes i els ajuntaments d’Osona perquè li fem por", ha afirmat Fàbrega.

A la foto, Xavier Solà.

Xavier Solà: "Osona no és Arenys, ha de ser la Catalunya Catalana"

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Xavier Solà, ha conclòs l’acte amb un èpic discurs dirigit sobretot als excàrrecs municipals, dins del qual ha anunciat que ell votarà "sí" a la independència el dia 13.

Partint de la idea que "Osona no és Arenys, perquè Osona té un significat especial de recuperació del país", ha demanat a aquells "qui van saber despertar la il·lusió en els porucs finals dels 70" que tornin a tirar del carro per animar la participació d’aquest "moment històric".

Solà ha recuperat les paraules del malaguanyat alcalde Ramon Montanyà per definir Osona com "la Catalunya catalana, la Catalunya catalana d’integració que ha de ser exemple pel país en actes com aquest". "Per això us demano que torneu a ser exemple i aneu a cada poble, a cada barri i a cada comunitat de veïns per despertar la il·lusió pel 13-D", ha reblat Solà.

  
Intervencions de Lluís Solà, Jordi Fàbrega i Xavier Solà durant el sopar.

Arxivat a