Mossèn Pladevall: «Cal votar: si no ens traiem aquest jou, ens aixafaran»

L’historiador és la primera persona que ha fet ús del vot anticipat a la consulta sobre la independència a Taradell, on ja es pot exercir el dret a vot des de divendres.

Quico Sallés
21 de novembre del 2009
Ja ha començat. La consulta sobre la independència de Catalunya que celebraran 31 municipis d’Osona el proper 13 de desembre ja ha donat el tret de sortida. La coordinadora taradellenca que organitza la consulta sobre la independència va obrir aquest divendres el procés per votar de forma anticipada.

Totes aquelles persones que no ho podran fer el 13 de desembre, dia de la consulta, ja ho poden fer des de divendres i ho podran fer en pròxims actes així com en alguns establiments del municipi.

La primera votació és va fer en un clima d’eufòria, de reivindicació i amb un fort contingut ideològic. Tot un notable de Catalunya va ser el primer a votar: l’historiador i sacerdot Antoni Pladevall, que va exercir el seu dret després de participar en l’acte de presentació de la consulta a la gent gran de Taradell, que va reunir un centenar de persones.

Neus Català i Mossèn Pladevall expliquen el referèndum a la gent gran


L’acte es va celebrar al Centre Cultural Costa i Font amb la participació de Neus Català, exdeportada als camps d'extermini nazis, nomenada "Catalana de l’any 2006" i presidenta de l’Amical de Ravensbrück. Les dues personalitats van fer referència a les seves vivències per defensar la importància que el propi poble català pugui decidir el seu futur.

Neus Català: “Encara patim les conseqüències de la Guerra Civil, no hem pogut sortir d’una època prohibitiva per al poble català”

Neus Català va recordar la seva infantesa i els anys de la guerra i l’exili, destacant la importància de tenir una democràcia real. Segons Català, actualment encara es paguen les conseqüències de la Guerra Civil i va afirmar que “no hem pogut sortir d’una època prohibitiva per al poble català” i que “la democràcia l’hem de cuidar cada dia”.



L’única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück va insistir en què “hem de convèncer la gent que participi en la vida social i política dels llocs on viuen” i va destacar que “hem d’apujar el nivell de la democràcia”. Neus Català va insistir en la necessitat de no deixar perdre tot el que el poble català havia construït.

Encès discurs de Pladevall : “Espanya ens ha enredat tota la vida”

Especialment encesa va ser la proclama de Pladevall. Amb una gran contundència, va desgranar una síntesi històrica sobre el poble català i la pèrdua d’autonomia catalana a partir de 1714. 

Pladevall va afirmar que “Espanya ens ha enredat tota la vida” des de l’època dels Reis Catòlics. “Des de llavors mai més hem estat lliures”, va denunciar, per afegir que “sembla que hi ha democràcia, però això és mentida. Si hi ha llibertat, que no ens privin de fer votacions. Cadascú és lliure de decidir el que vol”.

L’historiador va definir “el café para todos” com “una presa de pèl” i va dir que “és el moment que la gent digui què volem ser”. També va destacar que “si volem tenir una certa personalitat, necessitem dir que no ens agrada el que hi ha” perquè, segons Pladevall, “si no ens traiem aquest jou, ens aixafaran”.

Independència i economia, el 27 de novembre

El pròxim acte convocat a Taradell serà el 27 de novembre, amb una xerrada titulada “Quin benefici econòmic podria tenir Catalunya”, que comptarà  amb la participació dels empresaris Jaume Vallcorba i Joan Canadell, del Cercle Català de Negocis.

Més informació al blog http://consulta.taradell.com


Antoni Pladevall, en el moment d'exercir el seu dret a vot.

Arxivat a