1 de 10

Torelló tindrà una consulta popular encara que l'alcalde no la vulgui

Ho anuncia la Comissió 11 de setembre-Vall del Ges. La moció de suport al referèndum d'independència va ser tombada al darrer ple.

per Redacció osona.com, 28 d'octubre de 2009 a les 07:25 |
Aquest article es va publicar originalment el 28 d'octubre de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.Amb motiu de la no aprovació de la moció de suport a les consultes populars per la independència al ple municipal de Torelló d'aquest dilluns, dia 26 d'octubre, la Comissió 11 de setembre - Vall del Ges Decideix  va convocar una roda de premsa aquest dimarts al vespre a  per tal d'exposar el seu posicionament davant d'aquests fets.

La moció va ser derrotada després que l'alcalde Miquel Franch (PSC) hagi fet valer el seu vot de qualitat per desfer l'empat que s'havia produït a set vots. Tres regidors de CiU han votat a favor i els altres tres s'han abstingut.

La Comissió lamenta la decisió del consistori. Tot i això, en la trobada amb els periodistes, els seus membres han assegurat que impulsaran una consulta d'independència a Torelló, per tal que el municipi pugui expressar la seva opinió.

- Més informació del ple de la moció

------------------
Nota de premsa
Vall del Ges Decideix

Exposició dels fets:

Ahir el Consistori Torellonenc va decidir no recolzar la Moció de suport a la realització de les consultes per a la independència, que la Comissió 11 de Setembre – Vall del Ges Decideix havia proposat per tal de ser aprovada.

Amb la voluntat de comptar amb el màxim suport i buscant la màxima transversalitat política, en la reunió celebrada el passat dia 30 d’octubre vam proposar a tots els grups polítics que hi van assistir (havíem convidat a totes les forces amb representació política als tres ajuntaments i només un grup va obviar la convocatòria), doncs vam proposar-los que es fessin seva la moció i que la presentessin com a pròpia.

A Sant Vicenç de Torelló la moció va ser recolzada per tot el consistori, i fins i tot es va arribar a retirar una moció prèvia per tal de recolzar la moció unitària proposada per tots els pobles de la Vall del Ges.

A Sant Pere de Torelló la moció també va ser aprovada per unanimitat.

La decepció va arribar ahir a ¼ de 9 del vespre a Torelló, quan aquest va passar a convertir-se en el primer poble d’Osona on s’ha presentat la moció i aquesta no ha prosperat

Manifestem:

La Comissió ha primat en tot moment la voluntat de diàleg i per això s’ha reunit amb tots els grups amb representació al consistori, i fins i tot ha anat a buscar aquells que van fer cas omís de la primera convocatòria

Malgrat tot volem aplaudir que el debat que hi ha al carrer s’hagi pogut traslladar el ple gràcies a la col•laboració d’aquells grups que s’han avingut a presentar-la

Des de la Comissió volem agrair el suport dels regidors a l’Albert Soldevila, Núria Güell, Lluís Sabatés, Cristina Sala, Jordi Casals, Montse Ayats i Manel Romans

Convidar a reflexionar a aquells grups polítics i regidors que han vetat que el Consistori legitimi la Consulta, sobre el fet que ells ens demanin la participació en cada eleccions o en altres processos participatius

Convidar a reflexionar a aquells grups polítics i regidors que han vetat que el Consistori legitimi la Consulta, sobre el fet que s’oposin a que la població de Torelló pugui dir la seva sobre una qüestió d’interès Nacional

Que el vot qualitatiu de l’Alcalde, ha servit en aquest cas, per no donar suport a aquest exercici democràtic

Que la Comissió amb aquesta consulta defensa el dret a decidir del nostre poble, tant si està pel Sí com pel No com si està per l’abstenció

Que la Consulta Popular es farà malgrat no haver rebut el suport de tot el Consistori Torellonenc
Finalment fer una crida a la participació i a la resposta ciutadana

Torelló, 27 d’octubre de 2009
Vall del Ges Decideix – Comissió 11 de setembre

----------------
Els promotors de la consulta de Torelló consideren que la manca de suport municipal pot ser un estímul a la participació 

Riera, Marc // ACN // 28.10.2009  10.57 h   

Torelló (ACN).- La Comissió Onze de Setembre-Vall del Ges Decideix! diu que el fet que l'Ajuntament de Torelló rebutgés dilluns la moció de suport a les consultes independentistes no n'impedirà la celebració. Els promotors consideren que la negativa només ha ser un estímul per tenir "més participació i resposta ciutadana" i per aconseguir que "més gent se sumi" a l'organització. El portaveu de la comissió, Francesc Manrique, admet "decepció" pel fet que Torelló sigui el primer municipi d'Osona on la moció ha estat rebutjada. La intenció de Torelló es celebrar la consulta el proper 13 de desembre, igual que la resta de municipis d'Osona.

Manrique diu que rebutjar una moció sobre la consulta ha de servir perquè la classe política reflexioni sobre la participació ciutadana. Des de la comissió s'assegura que no es pot està repetint en "cada un" dels processos electorals baixa la participació i que "la gent no s'implica" en política quan es rebutja donar suport a iniciatives "sorgides des del carrer".

Des de la Comissió Onze de Setembre-Vall del Ges Decideix! lamenten que la moció es tombés pel volt qualitatiu de l'alcalde, Miquel Franch (PSC), després d'un empat en suports i vots contraris. Manrique lamenta que un alcalde escollit "democràticament" i d'un partit que "es defineix com a democràtic" negui el suport a un exercici de participació com és la consulta independentista.

El portaveu de la Comissió diu que la comissió va plantejar la moció buscant el "màxim suport" i de "'transversalitat política". En aquest sentit, Manrique recorda que el 30 setembre es va convocar a tots els grups polítics de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló. Aquestes trobades "algun grup", en referència al PSC de Torelló, van "obviar-les". A Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló la moció s'ha aprovat amb unanimitat de tots els grups. La comissió agraeix a ERC i ICV- Ciutadans del Ges hagin traslladat al ple "un debat del carrer".

Torelló és va convertir dilluns en el primer municipi osonenc que rebutjava la moció de suport a les consultes independentistes. El ple va tombar la moció amb el vot de qualitat de l'alcalde, Miquel Franch (PSC). Els dos grups de l'oposició, ERC i ICV- Ciutadans del Ges, hi van votar favorablement. El PSC, que governa el consistori conjuntament amb CiU, va votar-hi en contra. La federació nacionalista va optar per donar llibertat de vot als seus regidors. Dels sis regidors, la meitat van votar favorablement a la moció i la meitat es va abstenir. Davant de l'empat, el vot de qualitat de l'alcalde va acabar decantant la votació cap al no.

A la foto, el portaveu de la Comissió Onze de Setembre- Vall del Ges Decideix!, Francesc Manrique, llegeix un comunicat lamentant que l´Ajuntament de Torelló no doni suport a la consulta. Al fons membres de la comissió.

 

Participació