La Revista Mà estrena una segona edició al Camp de Tarragona

La publicació mensual destinada als immigrants va néixer a Osona.

Redacció osona.com
27 d'octubre del 2009
Cesc Poch a la dreta, amb Sara Blázquez i Mohamadi Bouziane, amb la Revista Mà
Cesc Poch a la dreta, amb Sara Blázquez i Mohamadi Bouziane, amb la Revista Mà | Marc Riera,/ACN



La publicació mensual gratuïta Revista Mà acaba d'estrenar una segona edició al Camp de Tarragona. Aquesta publicació, destinada especialment al col•lectiu de nouvinguts, proposa un model de revista multilingüe amb el català com a llengua vehicular.

El director de la Revista Mà i secretari general d’UGT d’Osona, Cesc Poch, diu que han optat per fer una edició al Camp de Tarragona perquè més enllà de trobar les persones adequades van veure que tot i que és una zona on hi resideixen 600.000 persones no hi havia cap publicació destinada a persones d'origen immigrant. La revista Mà va néixer a la comarca d'Osona. Fins ara s'han editat 18 números d'aquesta publicació.

La revista Mà tindrà vuit de les seves 24 pàgines amb continguts propis del Camp de Tarragona. L'objectiu dels promotors passa per consolidar aquestes dues edicions sense descartar ampliar el número d'edicions en altres zones del país. Segons explica Poch, aquesta ampliació està “en projecte” tot i que no té un calendari establert. Tot i això, el director de la publicació diu que amb dues edicions en funcionament, posar-ne en marxa de noves seria relativament “més fàcil” un cop funcioni l'engranatge.

Les dues edicions compartiran entrevista i reportatge, però la publicació no perdrà el seu caràcter comarcal, ja que mantindrà pàgines de notícies del territori. El fet de tenir continguts comuns però també específics per a cada territori serveixen, segons els responsables, per poder crear un producte “conjunt” que permeti unitat a tota la revista però també adaptat a la “realitat” que hi ha en cada zona.

Poch destaca les particularitats que té la Revista Mà respecte d’altres revistes destinades als nouvinguts. El sindicalista osonenc explica que el model de revista pel que aposten es vol allunyar de les publicacions destinades “només” a una sola comunitat immigrant. Aquestes publicacions adreçades a una sola cultura han “bombardejat” l'àrea metropolitana de Barcelona pel nombre potencial de lectors. A més, segons Poch, aquestes publicacions no tenen el valor d'apostar pel català com a llengua vehicular del país.

Els impulsors de la publicació admeten que tot i que la revista s'adreça a totes les comunitats de nouvinguts l'acceptació no és homogènia. Tal i com expliquen, per raons com les temàtiques tractades en els diferents números, els lectors de l'àmbit del Rif són lectors més habituals de la publicació respectes d'altres col•lectius com els subsaharians o els llatinoamericans.

La revista és editada per Social.cat. Segons Poch, la publicació té una “bona salut” com a projecte i en l'àmbit econòmic. Pel director la Revista Mà, el projecte pretén ser autosuficient perquè “no te una vocació merament comercial” i l'objectiu passa per quadrar les despeses i els ingressos. Pel que fa a la publicitat inserida actualment aquesta és el “màxim” si no es fan un augment del nombre de pàgines.

La nova edició de la Revista Mà de Tarragona editarà mensualment 9.000 exemplars, igual que en l'edició de la comarca d'Osona. Aquesta es distribueix en establiments comercials i equipaments però prima la seva distribució en punts on hi van sovint les comunitats de nouvinguts.

El número 18 de la Revista Mà, ja compartit, ofereix una entrevista a Arcadi Oliveres, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, i president de Justícia i Pau, i un reportatge històric sobre l’èxode de republicans cap a Xile amb el vaixell Winnipeg. A part, també s’hi poden trobar la resta de seccions habituals, com Opinió, Cultura, Notícies, Esports... i moltes novetats!

A la foto, el director de la revista Mà, Cesc Poch a la dreta, amb Sara Blázquez i Mohamadi Bouziane, redactora i sotsdirector de la publicació.

Llegir Revista Mà, 18 (PDF)