Torelló vota «no» a la moció sobiranista

El vot en contra del PSC i tres abstencions de CiU provoquen un empat a set, trencat pel vot de qualitat de l'alcalde Franch. Torelló és l'únic ajuntament d'Osona que no dóna suport a la moció.

Quico Sallés
26 d'octubre del 2009
576_1256585542torello_mocio
576_1256585542torello_mocio

La política local és difícil. Fins i tot, quan és matussera pot fer la sensació que també tot està tàcticament i matussera preparat. El ple de Torelló d’aquest dilluns al vespre ha dit no a la moció de suport a la consulta sobiranista, amb certa olor de socarrim. CiU ha dividit el vot. Els pactes són els pactes, i la resta, com la ideologia, conversa. Conclusió: Torelló l’únic municipi d’Osona que no ha donat suport a la moció.

El vot de qualitat de l’alcalde decisiu

Un no que ha tingut el següent com: set vots a favor ICV (1)  i ERC (3) i de tres regidors de CiU, Manel Romans, Núria Güell i Cristina Sala; les abstencions de Lluís Bassas, Santi Vivet i Pere Bartés, toits tres de CiU, i el vot en contra dels set del PSC. És a dir, un empat ue ha estat tombat cap al no gràcies al vot de qualitat de l’alcalde Miquel Franch.

El perquè, cada grup ha dit la seva. La sensació és que CiU, que tenia la clau del suport, ha jugat amb aquell posat murri que tant l’ha ajudat en èpoques passades. Amb aquella calculada ambigüitat que en temes massa epidèrmics li ha costat més d’un disgust. Un membre del nodrit públic ho ha xiuxiuejat just després de la votació, “ser nacionalista és com està embarassada, o s’està o no s’està ...no a estonetes i quan et ve de gust”. Touché, Bassas.

Montse Ayats, “com a regidora i com a persona, no puc votar altra cosa que sí”.

La regidora ecosocialista és veterana. I en debats on l’adversari es troba incòmode dispara amb artilleria fina. Sagetes dialèctiques que couen rabioses a les natges dels contraris. Aquest dilluns no ha fallat, i després de treure’s de sobre el protagonisme de la moció atorgant-lo a la Comissió Onze de Setembre, ha recordat que ella “es creu això de la participació i per tant, hem de deixar a la ciutadania que l’exerceixi”.

Ayats ha acabat la seva breu, però intensa, intervenció  amb tota una declaració de principis “com a regidora, com a membre de la plataforma decidim.cat i com a persona no puc fer una altra cosa que votar un sí rotund”. S’ha d’anar en compte amb els excomunistes del PSUC, devien pensar els regidors de CiU, que rere la façana del Capità Enciam s’amaga gent ensinistrada per teòrics de l’Stasi.

Jordi Casals, ERC, “O decideixes o decideixen per tu”
 
El portaveu republicà a la capital del Ges ha estat especialment hàbil. Després de repassar l’estranya història de l’autogovern de Catalunya durant els 30 anys de període constitucional espanyol, ha plantejat la moció com una defensa del lliure exercici del dret a decidir, no a favor de la independència. “Demanar a la gent que vol no fa mal a ningú” ha recordat Casals.

Casals ha justificat el vot afirmatiu, perquè “és un pas endavant cap a la democràcia i cap a la nació”. A més el regidor independentista ha recordat la famosa màxima del mestre Fuster clamant “la política o la fas o te la fan, i un o decideix, o decideixen per ell”. “Prego que votin amb el cap i el cor, un vot racional per la lògica del lliure exercici del dret a decidir, i un vot amb el cor per no retirar la mirada cada cop que algú es miri al mirall” ha reblat Casals, en clara referència als regidors de CiU que mantenien el suspens.

CiU, llibertat de vot: 3 sí i 3 abstencions

Lluís Bassas ha cedit la paraula a la regidora Cristina Sala. Sala ha insistit que  han discutit la moció perquè “no ens obliguin a sortir a una foto que no volem”. I després d’aclarir l’obvietat que “no depèn del que es voti aquí per assolir un resultat del referèndum”, Sala i els sis regidors de CiU han arribat la conclusió que en un “exercici de democràcia donant llibertat de vot als regidors”.

Una situació que ha deixat entreveure una voluntat que la vitalitat del pacte de govern no emmalalteixi, i que alguns de CiU puguin dir que encara tenen cert tarannà nacionalista. Ambigüitat calculada o no, la fotografia és la que és.   Tres vots afirmatius (Cristina Sala, Manel Romans i Núria Güell) i tres abstencions (Lluís Bassas, Santi Vivet i Pere Bartés).

Flora Vilalta, “la consigna Nicaragua”.

La justificació del vot contrari per part del PSC ha anat a càrrec de l’obedient Flora Vilalta. Vilalta ha tret la plantilla del PSC i ha repetit la lletania de “hem d’acatar i fer acatar les lleis” i “no permetre que la societat civil es polititzi”. Curiosa teoria la dels socialistes que no troben bé que la societat es dediqui a la malsana política. Això només és per una casta, deuen pensar els no-lloc de la política ideològica.

Flora Vilalta, però, ha recordat que el PSC té pòsit, “Som federalistes no independentistes” i “volem desplegar l’Estatut”. Tot un tou de principis.

- Primeres reaccions, des de la Comissió 11 de Setembre-Vall del Ges
"Avui és el dia: moció de suport a la consulta a Torelló", des del bloc de Jordi Casals

------------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE TORELLÓ

El ple desestima la moció de suport a les consultes populars sobre la independència

En la sessió de dilluns al vespre, el ple de l’Ajuntament de Torelló no va aprovar la moció de suport a les consultes populars sobre la independència que es facin als municipis de la Vall del Ges, presentada pels grups municipals d’ERC-AM i d’ICV-CdG.

Després de les explicacions dels respectius portaveus, es va procedir a la votació, que va registrar un resultat de 7 vots favorables a la moció (3 de CiU, 3 d’ERC i 1 d’ICV-CdG), 7 en contra (7 del PSC) i 3 abstencions (3 de CiU). Reglamentàriament, donada la situació d’empat, es va haver de fer una segona votació que, en donar el mateix resultat, es va haver de decidir en base al vot de qualitat de l’alcalde.

---------
NOTA DE PREMSA
ICV-CdG DE TORELLÓ

Suport rotund d’ICV-CdG a la consulta sobre la independència

Després de reconèixer la feina de la Comissió 11 de setembre, d’explicar que els grups polítics que presentaven la moció havien actuat només com a “mitjancers” i que s’havia convidat tots els grups a subscriure la moció des del primer moment, Montse Ayats, regidora d’ICV-CdG va desgranar els motius pels quals el seu grup donava suport a la moció, posant èmfasi en el fet que la moció reivindica el dret a decidir i en la participació com a eina per enfortir la democràcia. Ayats va acabar la seva intervenció afirmant que “com a representant d’ICV-CdG, com a membre de Decidim.cat i com a persona que intenta ser conseqüent entre la manera de pensar i actuar, no puc votar altra cosa que un SÍ rotund al dret a decidir” i va convidar la resta de membres del consistori a fer el mateix.

ICV-CdG i les ordenances fiscals per al 2010

En la seva intervenció inicial, Montse Ayats va recordar la reducció d’ingressos que estan patint els Ajuntaments però també dificultats de les famílies per fer front a la crisi, per això va manifestar que el seu grup se sumava a la proposta d’intentar no augmentar els impostos i taxes. Alhora, però, va reclamar a l’equip de govern un exercici de responsabilitat en l’elaboració dels pressupostos, un exercici que s’ha de basar en una racionalització decidida de la despesa.

D’altra banda, ICV-CdG va demanar que, de cara a d’altres exercicis, s’aprofundeixi en la fiscalitat progressiva (pagament en funció de la renda i les circumstàncies familiars i personals) en aquelles taxes en què l’Ajuntament té potestat i que, en taxes com l’aigua o les deixalles, es premiï l’estalvi o la bona gestió.

En aquest sentit el grup va votar en contra de la taxa de deixalles, ja que considera que caldria actuar per aconseguir que se’n generessin menys. Ayats va recordar la proposta que ICV-CdG havia fet l’any passat: que els ciutadans que utilitzessin la deixalleria tinguessin un descompte en la taxa d’escombraries (una acció que, d’altra banda, està contemplada al PAES, que s’aprovava al mateix ple). Ayats també va retreure a l’equip de govern que no es fessin les campanyes promeses i que no es canviessin els contenidors.

Finalment, la regidora també va manifestar la satisfacció perquè les famílies monoparentals finalment tinguin el mateix tracte que les famílies nombroses. Aquesta ha estat una reivindicació del grup d’ICV-CdG en els darrers anys.

ICV-CdG dóna suport al DLI però reclama que s’hi destinin recursos

M. Ayats va elogiar la qualitat del Dispositiu Local d’Inserció Sociolaboral per a Joves, una eina que ha de ser útil per a l’acompanyament dels joves de Torelló en el seu pas de l’escola cap a la vida activa, però va reclamar “que no es quedi en un document de bones intencions o aparcat en algun calaix, com sol passar sovint, i que, tal com ja havia demanat el nostre grup després de la presentació, s’hi destinin els recursos necessaris i es treballi per fer-lo avançar”.

El Pla d’Acció per l’Energia Sostenible va comptar amb el suport d’ICV-CdG

Ayats va manifestar que considerava que el Pla que es presentava era una bona eina per assolir els compromisos que l’Ajuntament havia adquirit per reduir el consum i les emissions energètiques però també va recordar que calia destinar-hi temps i recursos.

La regidora va aprofitar per recordar que el document donava la raó al seu grup pel que fa a les ineficiències energètiques dels equipaments esportius, va recordar que el Pla proposa que la una de les accions sigui bonificar les persones que utilitzin la deixalleria i va reclamar que, tal com es va prometre, s’interrelacionin el PAES i el Pla de Mobilitat.

Inundacions del mes d’agost, mobilitat al casc antic, obres a La Sagrera i renovació dels contenidors: preguntes d’ICV-CdG al Ple

En el torn de precs i preguntes, ICV-CdG va manifestar que considerava gravíssim que un dels principals causants de les inundacions de l’estiu hagués estat un error de l’empresa que va fer les obres del carrer Manlleu (sembla que a la zona on es va alçar “la massa de quitrà” hi havia un tub de clavegueram molt més estret del que toca), va recordar que aquesta mateixa empresa estava executant altres obres al municipi i va demanar quines accions emprendria l’equip de govern.

ICV-CdG també va criticar la línia de torratxes que s’han instal•lat aquests dies al lateral de l’edifici de Correus. M. Ayats va fer èmfasi en la poca sensibilitat estètica de l’equip de govern i en la grisor i la despersonalització del casc antic. Ayats va reclamar una aposta decidida perquè el casc antic sigui d’ús preferent per als vianants, amb actuacions com la restricció de trànsit en determinats carrers.

M. Ayats també es va interessar per les obres de la casa de La Sagrera i va demanar que l’equip de govern confirmés que s’actuaria d’acord amb el que indica el Catàleg del Patrimoni: el nou edifici ha de mantenir la tipologia actual i conservar el pas embigat de fusta i els elements arquitectònics importants (llindes, brancals, baranes...).

Davant de la pregunta de M. Ayats sobre quan es renovarien els contenidors de deixalles, un tema que cueja de fa temps, el regidor Santi Vivet (CIU) va contestar que s’estava negociant el preu amb el Consell Comarcal i el regidor David Forcada (PSC) va contestar que, tenint en compte que el Pla de Barris preveu soterrar els contenidors del casc antic, s’estava pendent de definir quin model de contenidor es comprava i, a més, per tal d’estalviar, s’allargava l’amortització dels contenidors actuals.

Va ser en aquest torn de preguntes que M. Ayats va retreure a l’Alcalde que “el sistema de gestió de les intervencions ratllava el ridícul”. Ayats ho va comentar després que al llarg del ple els regidors i regidores s’haguessin hagut d’escoltar comentaris constants sobre la llargada de les intervencions, sobre si era possible o no el torn de rèplica...

Anar al bloc d'ICV-CdG: http://ciutadansdelges.bloc.cat/  

-------------
NOTA DE PREMSA
ERC DE TORELLÓ

La sociovergència no permet que s'aprovi la moció de suport a la consulta sobre la independència

En una sala de plens plena, valgui la redundància, els grups municipals de Torelló han debatut la moció en suport a la consulta sobre la independència que la Comissió 11 de Setembre vol impulsar a la Vall del Ges.

Fins a l'hora de les votacions, no se sabia el resultat de les votacions, ja que sols eren clars els vots a favor d'ERC i ICV (3 i un, respectivament) i els contraris del PSC.

Finalment, CiU ha evitat prendre una decisió en ferm i s'han repartit els vots entre abstenció i favorable, fent que hi hagués un empat de vots i han deixat que l'alcalde desempatés. Essent socialista, Franch ha decantat la balança cap al no.

Anteriorment, Montse Ayats, d'ICV-CdG, ha manifestat que "com a persona i com a regidora" només podia votar que sí.

CiU, aquest cop amb Cristina Sala com a portaveu, ha dit que com a acte democràtic donava llibertat de vot als regidors.

El PSC com era d'esperar ha votat en bloc en contra la moció, amb una justificació on la portaveu socialista, la diputada Flora Vilalta, ha esgrimit la politització de les entitats i l'estatut.

Per la seva part, el portaveu d'ERC, Jordi Casals, ha defensat la moció vena de la societat civil com a resposta a la "inquietud" que hi ha en la societat catalana enfront del fracàs del plurinacionalitat en 30 anys d'Espanya constitucional.

A més, el republicà, ha dit que "el dret a decidir és un principi bàsic de la democràcia" i que "a ningú li ha de molestar que es pregunti què es vol ser".

Per acabar, Casals ha parafrasejat a Fuster en el "si no fas política te la fan, i si no decideixes, d'altres ho faran per tu", per acabar dirigint-se els regidors socialistes i convergents amb sensibilitat nacional, dient que "votessin amb el cap, perquè la raó diu que decidir és una cosa bona" i que "votessin amb el cor, des del sentiment més sincer perquè quan hom es miri el mirall no hagi de retirar la mirada".

Amb el resultat final de la votació, fent que no prosperés, Torelló es converteix en l'únic municipi d'Osona que vota la moció en contra.

Sense compromisos ferms sobre el dèficit en les taxes, Esquerra no pot votar afirmativament les ordenances fiscals

El portaveu d'ERC, Jordi Casals, ha volgut començar la seva intervenció en el punt de les ordenances fiscals recordant que l'any passat, l'equip de govern no va explicar en el plenari les ordenances eludint el debat amb els grup de l'oposició, "una manca de respecte".

A més, llavors, l'equip de govern va rebre el plantejament de suavitzar la fiscalitat pel context de crisi que començava estar el país, amb menysteniment i fins i tot algun somriure sorneguer.
Enguany, l'equip de govern s'ha adonat que hi ha crisi i ha congelat impostos, a excepció de l'IBI que es modera molt, i taxes.

Casals ha dit que per ERC les polítiques fiscals per donar oxigen a les famílies s'ha de fer a través dels impostos (congelant o baixant, la de circulació per exemple) i amb bonificacions a les taxes, però no congelant les taxes si no cobreixen els serveis que han de finançar. Cal recordar que les taxes no tenen una funció recaptatòria si no finançar serveis específics com les deixalles.
Pel portaveu d'ERC, es pot crear un dèficit en el finançament dels serveis a través de les tasques, fruit de la congelació d'aquestes, que s'hauria de finançar amb els impostos, que si estan congelats, anirà en detriment de serveis de l'ajuntament.

És per això que ERC ha demanat un compromís ferm per part de l'equip de govern perquè amb la congelació de les taxes encara es financi totalment el servei.

Dubtes reforçats perquè no hi ha estudis de costos d'aquests serveis.

L'equip de govern sociovergent ha respost sense concrecions, per aquest fet ERC no ha pogut donar suport a la taxa de les deixalles ni a l'IBI.

Per altra banda, apuntar com a nota positiva pels republicans, que l'equip de govern ha equiparat les famílies monoparentals a les nombroses, a més d'incloure parcialment les propostes en publicitat per Ràdio Ona. Tot un èxit, veient que l'any passat no van acceptar el primer.

Soldevila i la mobilitat

Albert Soldevila s'ha preocupat per la mobilitat a Torelló, de nou.

Ha demanat, a l'igual que ICV-CdG, per l'actuació que s'ha fet al casc antic, posant torratxes als voltants de l'església com a mesura dissuasiva pels cotxes.

Soldevila ha raonat que s'hauria de tenir en compte qüestions estètiques (les torratxes no encaixen en cap mobiliari urbà de la zona) i per fer complir les regles als cotxes. El republicà ha dit que una bona mesura de dissuasió perquè els cotxes no aparquin és posar les multes a qui pertoca i no un dia sí i un altre no.

Cristina Sala, sorprenentment (i enigmàticament), ha respost que "es posen multes quan es pot i quan no, no".

Després ha demanat que es retirin els contenidors de la Plaça Sant Fortià, perquè posen en perill els vianants que volen travessar i que queden ocults darrera els contenidors pels cotxes. Després d'algun dubte entre Bassas i Vivet, el primer s'ha compromès a treure-ho.

Finalment, Albert Soldevila ha demanat perles obres que s'estan eternitzant a les voreres del C/ Balmes, just en la banda on hi ha més veïns. Bassas ha acceptat que l'empresa "s'ha adormit" i que ja s'hi intenta posar solució.

Esquerra vota en contra del procés sobre la urbanització de la zona del C/Giravolt

Com ha fet des del principi, Esquerra va votar en contra del pas que es va donar el Ple en el procés d'urbanització de la zona del C/ Giravolt, la resposta a les al.legacions dels veïns, a causa que s'apliqui unes contribucions especials del 90%, en una situació de greuge històric segons ERC.

L'alcalde s'ha volgut mostrar "molt contundent", en paraules seves, amb els republicans i ha anunciat que uns veïns han plantejat un contenciós.

Jordi Casals ha respost que ja fa massa temps que l'alcalde sembla que insinua no se sap ben bé el què sobre l'actitud d'ERC en aquest procés i que el motiu de l'oposició d'ERC en tot plegat és fruit de les condicions de les contribucions especials imposades a uns veïns que fa anys que viuen en una zona per urbanitzar.

Bloc de Jordi Casals i Prat: "Això és Can Pixa!"
Bloc d'Esquerra de Jordi Casals i Prat: "On és la majoria sobiranista al Ple de Torelló?"

Arxivat a