El World Cheese Awards distingeix el Mas El Garet de Tona

La formatgeria osonenca obté dues medalles a la prova més important del món.

Redacció osona.com
26 d'octubre del 2009
Mas el Garet, premiat al World Cheese Awards.
Mas el Garet, premiat al World Cheese Awards. | Marc Riera / ACN



Els formatgers artesans catalans creuen que les cinc medalles obtingudes per tres productors al concurs mundial World Cheese Awards 2009 ajudaran a promocionar el seu producte arreu del món. Dues d’aquestes medalles han estat per al Mas Garet de Tona, una d’or en la categoria de formatges aromatitzats de cabra i una altre de bronze en formatges madurats de granja de cabra.

El gerent de l'Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatgers Artesans (ACREFA), Oriol Urgell, considera que els reconeixements obtinguts en el que es considera el “mundial” dels formatges demostra que Catalunya té una producció artesana “extraordinària” que demostra que l'artesania formatgera catalana està “molt desenvolupada” i “bastant professionalitzada”, fet que es demostra amb el fet que pot competir amb “totes les garanties” amb producció formatgera d'arreu del món.

Per Urgell el fet que formatges catalans hagin obtingut cinc medalles en aquesta edició demostren que malgrat que els productors francesos “en saben molt”, els formatges catalans es van obrint “a poc a poc” les portes a nivell mundial. Tot i que els premis en aquest concurs mundial no tenen dotació econòmica, el gerent d'ACREFA si que considera que tant pels premiats com pel conjunt dels formatges artesans catalans és una “forta injecció a nivell promocional”. Els organitzadors introdueixen els premis entre les seves referències i això “t'acaba posant al mapa”. Urgell va ser un dels seixanta experts mundials que va formar part del jurat.

Els formatges catalans premiats en el World Chesse Awards que aquest any es va fer de la primera setmana d'octubre a Canàries (Espanya) van ser Serrat Gros d'Ossera (Alt Urgell), Mas El Garet de Tona (Osona) i la Bauma de Borredà (Berguedà). En el cas de la formatgera lleidatana va obtenir la medalla de bronze en la categoria de formatges de granja de cabra de pasta tova. La formatgera tonenca va obtenir dues medalles: un or en la categoria de formatges aromatitzats de cabra i una altre bronze en formatges madurats de granja de cabra. En aquesta categoria de madurats de granja de cabra la formatgeria berguedana es va emportar la medalla d'or i un bronze en formatge de cabra madurat En total es van inscriure a la competició mundial una dotzena de productors catalans presentant uns 25 productes.

Conjuntament amb una competició que es fa a Wisconsin (Estats Units), el World Cheese Awards és la competició formatge més important del món. Aquest campionat es fa majoritàriament a Europa i la seva celebració és itinerant.

A la foto, Lluís Mauri i Isidre Camps, de la formatgeria Mas el Garet de Tona, amb el gerent d´ACREFA, Oriol Urgell, mostrant el producte premiat al World Cheese Awards 2009.

Arxivat a