Una mostra desxifra les claus del gènere de la ciència-ficció

L’exposició, comissariada per Miquel Barceló, s’inaugura aquest divendres a la biblioteca Joan Triadú de Vic.

Redacció osona.com
22 d'octubre del 2009
ciència ficció
ciència ficció



L’Obra Social Caixa Sabadell i la Diputació de Barcelona presenten l’exposició “Ciència ficció:una mirada al futur” a la Biblioteca Joan Triadú de Vic, del 23 d’octubre al 13 de novembre amb una organització compartida amb aquest equipament. L’exposició, comissariada per Miquel Barceló, fa un repàs a les característiques més destacables de la ciència-ficció i, en especial, als temes recurrents als seus llibres: els viatges a l’espai, els extraterrestres, els robots, els viatges a través del temps, etc.

L’exposició es podrà visitar els dilluns de 16 a 20:30 h, de dimarts a divendres de 10 a 13:30 h i de 16 a 20:30 h i els dissabtes de 10 a 13:30 h.

Tot un univers d’especulacions meravelloses

La ciència-ficció s’ha acreditat com una narrativa d’idees, una manera d’explicar històries en la qual l’element determinant és l’especulació imaginativa. Sota aquest concepte, la visió popular anomena així qualsevol proposta especulativa i amb poques possibilitats d’existència al món real d’avui.

Partint d’aquest punt d’inversemblança, les narracions d’aquest gènere intenten respondre la pregunta “què passaria si...?” i tot seguit aborden una anàlisi de les conseqüències d’una hipòtesi considerada no habitual o que encara és prematura per ser factible al món real.

A més de la voluntat especulativa, la ciència-ficció comporta el “sentit de la meravella”, o sigui, la capacitat de sorprendre el lector o l’espectador amb uns móns ficticis que hi aporten el mateix atractiu que la narrativa històrica o de viatges. Per tant, parla de paisatges, societats i personatges que són diferents als que veiem i coneixem habitualment i, gràcies a les seves peculiaritats, ens atrauen fortament.

D’Orwell al ciberpunk

De la mà d’autors clàssics del gènere, com Orwell, Asimov o Clarke, fins arribar al ciberpunk, l’exposició proposa un recorregut per les claus d’aquest univers narratiu, que despertarà múltiples complicitats al visitant.

EXPOSICIÓ: Ciència ficció: una mirada al futur
LA COPRODUEIXEN: Obra Social Caixa Sabadell i Diputació de Barcelona
HI COL•LABORA: Biblioteca Joan Triadú
L’ACULL: Biblioteca Joan Triadú (Arquebisbe Alemany, 5. Vic)
DATES: Del 23 d’octubre al 13 de novembre del 2009
HORARI: Dilluns de 16 a 20.30 h, de dimarts a divendres de 10 a 13.30 h i de 16 a 20.30 h i dissabte de 10 a 13.30 h

Arxivat a