Osona Decideix distribueix el protocol per a la consulta

La pregunta que es farà el 13 de desembre és la següent: “Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?”

Redacció osona.com
22 d'octubre del 2009

El detall forma el concepte, i, per tant, han de quedar tots recollits. Així la plataforma civil Osona Decideix ha començat a distribuir aquesta setmana entre els responsables comarcals que organitzaran el referèndum sobre la independència de Catalunya el minuciós protocol electoral pel correcte funcionament de la jornada prevista pel proper 13 de desembre.

El text elaborat per Osona Decideix amb les aportacions del seu director executiu de la campanya comarcal, Alfons López Tena, incorpora diverses novetats respecte la primera consulta d’Arenys de Munt.

Entre d’altres, fixa que qualsevol ciutadà que certifiqui el seu empadronament en la localitat tindrà dret a vot, sigui quina sigui la seva nacionalitat sempre que sigui major de 16 anys.

També marca el 12 de novembre com a data límit per a que una localitat decideixi si celebra el referèndum el 13 de desembre o ho posposa per les següents convocatòries de febrer i abril. El protocol també detalla el funcionament del vot secret anticipat o estableix els paràmetres per a la neutralitat dels col•legis electorals de manera que símbols com estelades o banderes espanyoles (que representarien el sí i el no respectivament) no puguin estar presents en els locals de votació.

La pregunta específica que es formularà serà "Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?".

Alfons López Tena, que va ser vocal del Consejo General del Poder Judicial entre 2001 i 2008, ha supervisat personalment el protocol organitzatiu incorporant-hi l’experiència d’Arenys de Munt i cobrint noves necessitats adoptant propostes extretes d’organismes internacionals que han promogut processos electorals en països amb situacions singulars.

López Tena ha fixat aquests mesos la seva residència a la capital osonenca per treballar exclusivament perquè el referèndum sobre la independència de Catalunya superi l’àmbit local i sigui un èxit en l’ens territorial de major pes com és la comarca d’Osona.