El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presidit aquesta dimecres a la tarda, dia 14 d’octubre, al Palau de la Generalitat, l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació 2009, "els premis d’un espai comunicatiu nacional”, segons ha manifestat. Entre els guardonats, com s'havia informat, hi ha el diari digital Osona.com.
El jurat considera que “Osona.com s’ha convertit en una important eina informativa, que posa de manifest el paper protagonista de la informació de proximitat també en l'àmbit digital. A més, s’ha posicionat entre els primers llocs de l’audiència d’Internet dels mitjans de comunicació de Catalunya”.
“Periodisme i Catalunya”
Miquel Macià i Jordi Font, editor i director estratègic del grup Nació Digital, han rebut el premi a Osona.com de mans de Josep Lluís Carod-Rovira (a la foto superior).
En la seva intervenció, el vicepresident del Govern ha destacat la conveniència que les principals institucions del país “reconeguin les aportacions d’aquelles persones, entitats i empreses que porten Catalunya al món, que fan de Catalunya un país líder, un país emprenedor, amb noves idees per canviar el futur”. I és que segons ha dit, els Premis Nacionals de Comunicació són “alguna cosa més” que el reconeixement a la qualitat professional dels guardonats
“Premiem l’excel•lència d’unes iniciatives personals i col•lectives, que fan de Catalunya un país emprenedor i innovador. Perquè l’èxit no és s’explica a base de treball i d’iniciativa”. Segons Josep-Lluís Carod-Rovira, els guardons són un premi a “valors arrelats a la societat catalana, que formen part del nostre concepte de nació”, com són el treball, l’esforç, el risc, la iniciativa, l’excel•lència o la creativitat.
Josep-Lluís Carod-Rovira també ha subratllat el paper d'“uns mitjans de comunicació nacionals" que treballen amb “responsabilitat, veracitat i una anàlisi profunda i reposada”. "Cal felicitar aquells mitjans que no cauen en la pendent fàcil a la banalitat, a l'estripada estèril, que no fan de la perdigonada el seu estil i del rumor i les efervescències momentànies la seva raó de ser", ha manifestat. En aquest sentit ha subratllat que "un relat positiu no vol dir en cap cas la renúncia a la veritat, sinó fer de la veritat un servei al país, a la llibertat d'expressió, a la transparència i a la democràcia".
També el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha destacat "l’excel•lència" dels guardonats i les bones "expectatives" que això obre en l'àmbit de la comunicació. En aquest sentit, Tresserras s'ha referit a la situació de canvis que travessa el sistema comunicatiu català, amb "l'emergència d'un model nou". "Hauríem de ser capaços de fer una lectura positiva i entendre que estem en una etapa de refundació del que ha de ser la comunicació", ha destacat.
Finalment, el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha remarcat que els premis són "l'exemple de la importància de la comunicació en una societat que avança cada vegada més cap a la informació, on la informació és coneixement". En aquest sentit ha remarcat que si Catalunya vol tirar endavant amb solvència “cal que evolucionem cap una economia de major valor afegit, i això no és possible sense les tecnologies de la informació i la comunicació”. Ausàs ha subratllat també el fet que Catalunya "sempre ha estat pionera en "innovació i coneixement” i ha instat a “ seguir excel•lint en aquest àmbit”.
Els Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya tenen per objecte atorgar un reconeixement a les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació i les telecomunicacions a Catalunya o en llengua catalana. Els guardonats d’aquest 2009 són els següents:
Radiodifusió: Catalunya Informació
Televisió: 30 minuts, de Televisió de Catalunya
Premsa: El Punt
Internet: l’empresa de software EyeOS
Telecomunicacions: l’empresa AD Telecom
Proximitat: Osona.com
Publicitat: el publicista Toni Segarra, de l’agència SCPF
- Més informació dels Premis de Comunicació
----------------
TEXT INTEGRE DEL DISCURS DE JORDI FONT
Honorable Vicepresident del Govern,
Honorables consellers de Cultura i Mitjans de Comunicació, i de Governació i Administracions Públiques,
Senyor secretari de Mitjans de Comunicació,
benvolguts amics i amigues,
En primer lloc, donar les gràcies a totes les persones que en aquests 14 anys, han ajudat Osona.com i el Grup Nació Digital a tirar endavant: el personal de l'empresa, els anunciants, els lectors, les institucions i totes les persones que ens han aportat coneixement.
Ens complau que aquest premi sigui per haver innovat: per haver creat una fórmula original d'aplicació de les noves tecnologies a la vida diària de la gent, en aquest cas al periodisme de proximitat.
Creiem que la suma del concepte "tecnologia" més el concepte"ciutadania" ha de donar un resultat que és el concepte "una vida millor per a tothom". Tecnologia a l'abast més ciutadania, igual a: una vida millor per a tothom.
Volem fer un periodisme molt proper a la realitat de la nostra gent.
Ben arrelat a la terra. Respectuós i defensor dels costums i les millors tradicions del poble català.
Tenim el centre a Vic, a Osona, i allà continuarem, sabent que si haguéssim començat des de Barcelona, tot hauria estat més fàcil, més ràpid.
Tenim un projecte empresarial sòlid al darrere, sense el qual no hi ha projecte periodístic amb capacitat de permanència. Administrem amb la màxima austeritat els escassos recursos de què disposem. Els mitjans no hem de ser una càrrega econòmica sobre les arques públiques. El nostre deure com a empresa és guanyar diners, per pagar impostos, que reverteixen en la gent que més ho necessita.
Estem compromesos amb l'exercici de la nostra professió. Fer un periodisme cada dia millor, més honest, que s'allunyi de la grogor i el populisme.
Com ha estat fent des de la seva creació, els mitjans del Grup Nació Digital seguirem mantenint la nostra línia de defensa radical de la catalanitat en tots els seus aspectes.
I ja per acabar voldria donar les gracies i agrair al nostre editor, Miquel Macià, l'oportunitat que ens dona per exercir la nostra professió i també la valentia i la visió d'haver començat un projecte periodístic en català a la xarxa l'any 1996.
A tots moltes gràcies.
Foto de família, amb tots els guardonats.