13-D: Osona celebrarà una consulta d'independència a nivell comarcal

El jurista Alfons López Tena dirigirà tècnicament la consulta, sota l'aixopluc de la plataforma Osona Decideix. Jordi Fàbrega alerta que la Delegació del Govern envia cartes "amenaçadores" als alcaldes dels municipis que volen organitzar consultes.

Redacció osona.com
09 d'octubre del 2009
576_1255122763assambelagent
576_1255122763assambelagent



Més de cent persones han convertit el menjador de la Central de Vic en l’escenari de celebració de l’assemblea d’Osona Decideix aquest divendres al vespre. Una trobada que ha servit per posar fil a l’agulla i informar als assistents allò que el pinyol de la plataforma havia filtrat hores abans: el 13 de desembre hi haurà consulta a tota la comarca, i el nomenament del jurista Alfons López Tena com a coordinador tècnic de la consulta.

Marçal Orri, coordinador d’Osona Decideix, Uriel Bertran, diputat al Parlament de Catalunya i membre de la comissió avaluadora de la consulta d’Arenys de Munt, Jeroni Vinyet, portaveu d’Osona Decideix i el jurista Alfons López Tena han estat els encarregats d’explicar i aclarir els dubtes d’impulsar una consulta d’abast comarcal.

Segons els ponents, Osona Decideix farà de  'xarxa de suport i logística per a totes les assemblees que s'estan creant' a la comarca 'de cara a convocar referèndums a cada municipi' en una sola data o en próximes al 13 de desembre.

Marçal Orri ha passat llista de la vintena de municipis que han aprovat la consulta en assemblea o es preveu que ho facin aquest cap de setmana. La xifra, ha afegit, pot augmentar fins als 30 municipis dels 51 de la comarca, i l'objectiu final és arribar a la totalitat de pobles osonencs.

En tot cas, el portaveu d'Osona Decideix ha garantit que els vint municipis representen més del 80% de la població de la comarca, ja que Vic, Manlleu, Torelló i Tona, que són 'els pobles més grans', ho estan tirant endavant.


La mesa, formada per Orri, Lopez Tena, Vinyet i Bertran

L'exvocal del Consell General del Poder Judicial,  López Tena, malgrat ha lamentat que ara per ara no sigui possible fer una iniciativa d'aquest tipus a nivell nacional, ha apuntat la possibilitat que Osona sigui la punta de llança de “com fer bé les coses”. El missatge ha de ser “ensenyar al món que estem preparats per exercir el dret a l’autodeterminació” ha reblat. A més, el jurista ha insistit en la fórmula de treball: decisió i disciplina.

Per López Tena és 'viable en un termini breu de dos mesos' i ha animat als assistents a tirar-ho endavant. L'equip d'Alfons López Tena inclou col•laboradors com els de Vicent Partal o de Miquel Martín, que es preveu que ocupin càrrecs com els de director de campanya i cap de comunicació.

Jordi Fàbrega denuncia l’enviament de cartes d’amenaça de la Delegació del Govern espanyol

Un dels més aplaudits de l’assemblea ha estat el delegat del Govern a la Catalunya Central, alcalde de Sant Pere de Torelló i president de Decidim.cat , que ha exhortat els assistents a no arrugar-se davant l’Estat espanyol , que "ja ha començat a enviar cartes als alcaldes dels municipis que volen celebrar consultes, a través de la delegació del Govern a Catalunya, advertint-los que estaran absolutament vigilants a la legalitat de les consultes”. Fàbrega no ha volgut aclarir més termes de les missives, ni quins alcaldes havien rebut la comunicació.

Als dos ajuntaments del Ripollès que han aprovat mocions de suport a les consultes -i altres comarques veïnes de la demarcació- un funcionari de la Subdelegació del Govern de l'Estat s'hi va personar per lliure cartes que exigeixen els acords de ple.

- Més informació de les cartes "d'avís" a ElRipollès.info



Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló


...............................
Actualització a lles 19:57 h
Osona farà el 13 de desembre una consulta independentista a nivell comarcal


Barcelona (ACN).- La plataforma Osona Decideix serà, segons ha pogut saber l'ACN, el paraigua sota el qual les plataformes dels municipis osonencs convocaran una consulta independentista el 13 de desembre. Així, es farà un salt respecte a la iniciativa d'Arenys de Munt, ja que es convocarà a tota una comarca. De moment, ja han decidit fer la consulta una vintena de municipis que representen el 80% de la població d'aquesta comarca. Osona Decideix s'ha posat en contacte amb Alfons López Tena perquè sigui el director executiu de la consulta, una decisió que s'haurà d'acabar de prendre en l'assemblea que celebren aquest mateix divendres a la nit.

Segons ha explicat a l'ACN el portaveu d'Osona Decideix, Marçal Orri, la decisió d'impulsar una consulta comarcal ja està presa i seran les plataformes de cada municipi les qui ho convocaran. Orri ha definit Osona Decideix com una 'xarxa de suport i logística per a totes les assemblees que s'estan creant' a la comarca 'de cara a convocar referèndums a cada municipi'.

Orri ha assegurat que ja hi ha una vintena de municipis que han aprovat la consulta en assemblea o es preveu que ho facin aquest cap de setmana. La xifra, ha afegit, pot augmentar fins als 30 municipis dels 51 de la comarca, tot i que l'objectiu final és arribar a la totalitat de pobles osonencs.

En tot cas, el portaveu d'Osona Decideix ha garantit que els vint municipis representen més del 80% de la població de la comarca, ja que Vic, Manlleu, Torelló i Tona, que són 'els pobles més grans', ho estan tirant endavant.

Per la seva banda, l'exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i conseller nacional de CDC, Alfons López Tena, ha confirmat a l'ACN que Osona Decideix s'ha posat en contacte amb el seu equip per proposar-los que s'encarreguin de la direcció executiva de la consulta osonenca. López Tena ha lamentat que ara per ara no sigui possible fer una iniciativa d'aquest tipus a nivell nacional, per 'l'enfrontament' entre les plataformes sobiranistes i el grup d'alcaldes i regidors sobiranistes agrupats a Decidim.cat.

'Ja teníem preparat des de fa dues o tres setmanes el protocol organitzatiu i tot el que cal per fer-ho amb garanties d'èxit i de fiabilitat', ha dit, 'i s'anava a fer a l'àmbit nacional'. López Tena, però, ha dit que aquest procés està ara 'paralitzat' a causa de la situació de 'divisió i enfrontaments'. En canvi, en el cas d'Osona, l'exvocal del CGPJ creu que sí que és 'viable en un termini breu de dos mesos' i per això han decidit posar-s'hi a treballar. López Tena no exclou fer-ho també en altres zones, però sempre que hi hagi 'les condicions necessàries d'unitat i entesa que permetin treballar'.

L'equip d'Alfons López Tena inclou col•laboradors com els de Vicent Partal o de Miquel Martín, que es preveu que ocupin càrrecs com els de director de campanya i cap de comunicació.

----------
Notícies anteriors

La plataforma Osona Decideix serà el paraigua sota el qual les plataformes dels municipis osonencs convocaran una consulta sobre la independència  el 13 de desembre. Així, el salt respecte a la iniciativa d'Arenys de Munt, és que la consulta serà d'abast comarcal.

De moment, ja haurien decidit fer la consulta grups locals d'una vintena de municipis -amb el suport i reconeixement dels seus ajuntaments- que representen el 80% de la població de la comarca. Osona Decideix s'ha posat en contacte amb Alfons López Tena perquè sigui el director executiu de la consulta, una decisió que poden  prendre en l'assemblea que celebren aquest mateix divendres, a les 20 h, a l'Ateneu La Central de Vic.

En un sentit contrari, l'assemblea de constitució de Vic Decideix, celebrada aquest dimecres al vespre, no va voler pronunciar-se encara sobre quin dia es faria la consulta a Vic, ja que per alguns dels assistents la data del 13 de desembre seria massa propera com per assegurar una forta mobilització electoral a la capital d'Osona.

D'altra banda, aquesta convocatòria a nivell comarcal pel 13-D ha estat filtrada per alguns dels promotors a l'Agència Catalana de Notícies aquesta tarda, quan encara havia de celebrar-se l'assemblea d'Osona Decideix, donant per fet que aquest seria l'acord.

Arxivat a