Tonar Futur convoca un ple «alternatiu»

Xerrada oberta per contrarrestar la negativa de l'equip de govern (CiU) a organitzar plens mensuals.

Redacció osona.com
02 d'octubre del 2009
Tona Futur, xerrada oberta
Tona Futur, xerrada oberta | Tona Futur



NOTA DE PREMSA
TONA FUTUR
XERRADA OBERTA 30-IX-09
 
Més de quaranta persones van assistir el passat dimecres al vespre a la xerrada oberta que va organitzar TF per parlar de temes d’actualitat del poble. La xerrada es va organitzar en el dia, hora i lloc que s’hauria d’haver celebrat el ple mensual de l’Ajuntament de Tona i que no es va celebrar perquè l’equip de govern de CiU no ha convocat cap ple des del juliol.
 
Xavier Sardà, regidor i portanveu de TF a l’Ajuntament de Tona, va donar la benvinguda als assistents destacant la importància de la participació de la gent en la vida municipal. Sardà es va mostrar satisfet perquè entre la notable afluència de gent hi havia, no només gent propera a Tona Futur, sino molts veïns i inclús persones que estan a la secció local de Convergència i Unió.
 
A ells es va adreçar especialment Xavier Sardà per dir-els-hi que “estic molt content que assistiu  a la xerrada persones de CiU perquè des de Tona Futur el què volem precisament és parlar del que afecta al nostre poble i sumar idees des de tots els punts de vista”.
 
Sardà va anunciar, tal com ja havia fet anteriorment en un ple que: “com que nosaltres creiem en la participació i en que a Tona hi ha prou temes per parlar cada mes, a partir d’ara el mes que no convoqui ple l’alcalde, nosaltres farem una xerrada oberta com aquesta. Pensem que l’equip de govern no és prou transparent ni amb els regidors de TF ni amb el poble de Tona i com a regidors tenim l’obligació de fer arribar aquesta informació als ciutadans/nes de Tona que vulguin escoltar-nos”
 
Durant l’acte diversos regidors de TF i membres de l’executiva van explicar els grans temes que afecten Tona i que preocupen a la formació.
 
Joan Rusiñol va treure un dels temes que més polèmica ha aixecat entre els veïns els darrers mesos. Va destacar que s’havia de solucionar “el caos circulatori que estan provocant unes obres que nosaltres considerem que no han estat prou ben planificades, ni hi ha hagut prou informació ni senyalització”. També va fer esment del deficitari sistema de neteja de carrers I del manteniment dels espais verds. El regidor independent va dir que “Tona està molt més brut i les zones verdes i els parcs estant molt mal cuidats”. Va acabar la intervenció insistint en la proposta no acceptada per CiU de crear un Consell de Seguretat Local per intentar solucionar els problemes que hi ha actualment amb el cos de policia local.
 
 
La regidora Cristina Escrig, per la seva part, va explicar la proposta de reducció dels sous de l’alcalde i de tots els regidors del consistori que va xifrar en un mínim de rebaixa del 25%. Tal i com publicava l’últim butlletí de TF, El Semàfor, els regidors de CiU estan cobrant un promig de 800 euros mensuals I l’alcalde està cobrant prop de 3.500 euros cada mes.
 
L’exalcalde de CiU Claudi Pagès, ara membre de l’executiva de Tona Futur, va llegir el manifest de la formació sobre la convocatòria d’una consulta sobre la independència al poble de Tona
 (document publicat a www.tonafutur.cat )

Dos membres de Tona Decideix (grup que promourà la celebració de la consulta a Tona) van exposar als assistents en quin moment es trobava el projecte a nivell local i van convidar a “qui cregui en la democràcia a participar-hi i en el dret de la gent a expressar-se, a participar-hi”.
 
Telma Cruzate, responsable d’organització de la formació, va exposar als assistents com funciona una Agrupació d’electors sense vinculació política com Tona Futur. Al mateix temps va convidar als interessats a sumar-se a algunes de les comissions que estan funcionant.
 
Finalment i abans de les intervencions del públic que van derivar en un participatiu i enriquidor diàleg entre els assistents, Xavier Sardà va presentar en vuit punts els objectius polítics de TF en el tercer trimestre de l’any.
 
1.Demanar  la Planificació, senyalització I Informació de les obres que l’equip de CiU té previst fer abans del desembre. Els darrers mesos hem patit un desgavell circulatori que hem d’aconseguir que no es repeteixi. Les obres causen molèsties, evidentment, però hem de mirar que siguin mínimes pels ciutadans i pels botiguers de Tona que ja s’ha  vist perjudicats per aquesta mala planificació. Seria imperdonable en el moment de crisi actual que la falta de previsió en l’execució de les obres acabés perjudicant la campanya de Nadal dels comerciants.

2.Aconseguir un augment de la contractació del servei de neteja dels carrers i manteniment d’espais verds . Ens cal estalviar, d’acord, però per nosaltres la solució no és deixar de netejar I tenir el poble brut.
 
3. Rebaixar de les taxes i impostos per a l’any vinent. No només demanarem la congelació sinó que es rebaixi el que es va apujar indegudament l’any passat.
 
4. Rebaixa dels sous de l’alcalde, dels regidors i càrrecs de confiança. Demanem una rebaixa del 25%. Pensem que en el moment actual els primers que hem de donar exemple d’austeritat som precisament els que tenim una responsabilitat pública.
 
5. Tornar la periodicitat mensual als plens i obrir el bloqueig informatiu al que està sotmetent a Tona Futur. Entenem que l’actitud del Sr. Josep Salom amb l’oposició és legal però no ètica. La democràcia és un conjunt de lleis però també és sobretot voluntat de diàleg i nosaltres creiem l’alcalde actual de Tona no ha manifestat aquest voluntat.
 
6. Informar al poble dels projectes encallats o descartats. Pensem que s’ha d’explicar allò que es tira endavant però també s’ha de ser valent per fer saber aquells que per les causes que siguin, han quedat encallats: en aquest sentit al Semàfor hi publiquem els més destacats.
7. Fer un pressupost per al 2010 més realista i consensuat amb tots els regidors i regidores. El % d’execució real dels actuals va ser extremadament baix. Els nous pressupostos hauran de contemplar un augment de la partida de serveis i d’acció social; i una disminució significativa dels sous dels càrrecs polítics I dels càrrecs de confiança de l’alcaldia.
 
8. Nosaltres pensem que igual que molts altres ajuntaments i el país en general , el nostre té problemes de finançament provocats per la crisi econòmica. Però també pensem que la falta de planificació i organització encara l’està complicant més. Malgrat el bloqueig informatiu i participatiu, del que fem responsable al Sr. Josep Salom, seguirem treballant per sumar esforços i per seguir informant de tot el que està passant a l’ajuntament.
 
Després de la intervenció de Sardà al torn d’intervencions hi van participar entre d’altres l’exalcalde de Tona Josep Picó que va queixar-se de temes cabdals com l’endarreriment en l’aprovació del POUM, el mal estat de conservació del carrer Major o la poca seguretat i senyalització de les obres que s’estan duent a terme actualment a Tona.
 
Altres intervencions van posar de manifest “la indiganció i indecència (en paraules de diversos dels assistents) dels sous de l’alcalde i del gerent de l’Ajuntament, en un moment de crisi com aquest en que hi ha gent que ho està passant tan malament aquí a Tona mateix”.
 
També van ser nombroses les intervencions i comentaris sobre l’estat de deixadesa i brutícia dels carrers i parcs del poble. La mobilitat sostenible I les actuacions ecològiques també van ocupar part de les intervencions. Un membre del públic va apuntar la necessitat de tornar a recuperar l’ambició positiva i la il•lusió que hi havia a Tona “com quan vam ser pioners de tot Catalunya a implantar el sistema de recollida selectiva”.
 
Xavier Sardà va tancar l’acte agraint l’assistència a tots els presents “per l’interès que heu demostrat venint avui aquí a informar-vos i  a expressar les vostres opinions sobre temes que afecten al poble. La cinquantena de persones que ens hem reunit aquí avui hem demostrat que Tona es mereix que hi hagi un ple mensual per poder informar i posar en comú el que passa al municipi’. També va avençar que als vuit punts presentats s’hi afegiran les aportacions que s’havien fet durant l’acte i que es convocaria una reunió amb l’equip de CiU per parlar-ne. En aquest sentit va recordar que tenien una reunió demanada a l’alcalde, Sr. Josep Salom, des del juliol.
 
L’acte va acabar amb un llarg aplaudiment que Sardà va proposar: “Us demano un fort aplaudiment no pas per Tona Futur, sinó per la democràcia i per aquest poble que, per sobre de les diferents opcions polítiques, tots estimem: per Tona”.

Arxivat a