Els Dijous a l’Òmnium retornen amb un llibre sobre Moustaki

El cinquè trimestre del projecte s’inicia a la llibreria La Tralla de Vic.

Redacció
02 d'octubre del 2009
Presentació del Llibre «Moustaki. Viatge en 50 cançons» de Pelai Ribas
Presentació del Llibre «Moustaki. Viatge en 50 cançons» de Pelai Ribas | Adrià Costa



Òmnium Cultural ha encetat aquest dijous, dia 1 d’octubre, el cinquè trimestre d’experiència del projecte Els Dijous a l’Òmnium. Ho ha fet a Vic, a la llibreria La Tralla, amb la presentació d’un llibre sobre el cantautor francès Georges Moustaki.
- Galeria de fotos

Després d’un exitós primer trimestre amb actes únicament a Vic, el segon fou de consolidació i d’expansió a d’altres pobles de la comarca (Manlleu i Taradell). Durant el tercer, Els Dijous a l’Òmnium van consolidar el model de dur els actes a diferents espais de Vic, i la consolidació de l’expansió territorial a d’altres municipis, concretament Centelles i altre cop a Manlleu, ja que es va signar un conveni amb l’Ajuntament de Manlleu per fer-hi un acte cada trimestre. En el quart trimestre es va tancar un any des que es va iniciar el projecte, i es va apostar per mantenir la diversitat d’espais a Vic, amb el gruix principal a la seu de l’entitat, l’Ateneu La Central, i van estar presents a Torelló (col•laboració amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament) i a Manlleu com està estipulat per conveni.

En aquest cinquè trimestre, s’han fet quatre actes previs a la Marxa dels Vigatans en format Dijous de l’Òmnium, a Vic, El Brull, Taradell i Manlleu. Degut a aquesta inicial incidència territorial a nivell de comarca, els actes pròpiament del cicle dels Dijous es concentraran en diferents espais de Vic:

Dijous 1 d’octubre. 20h. 
Llibreria La Tralla. C/ de la Riera, 5-9. Vic.
Presentació del Llibre: “Moustaki. Viatge en 50 cançons”.
Amb la presència de l’autor i traductor, el vigatà Pelai Ribas.

Introducció a càrrec de l’editora, Maria Lluïsa Pazos. Presentació a càrrec de Víctor Pallàs, vocal d’Òmnium Cultural d’Osona. Hi haurà una actuació musical a càrrec de Miquel Pujadó.

Aquest llibre editat per La Busca, compta amb un pròleg de Maria del Mar Bonet, i realitza un sa exercici d’actualització de les cançons i la discografia de Georges Moustaki.

Pelai Ribas. Traductor, dibuixant i amant de la chanson ha col•laborat al programa de cançó francesa Boulevard de COMRàdio. A través de BCN France Musique promou actuacions de cantants francòfons al nostre país. Diverses adaptacions seves al català han estat interpretades per Moustaki, Marina Rossell, Maria del Mar Bonet, Nilda Fernández i Paco Ibáñez.

George Moustaki.  Autor compositor i cantant grec, nascut a Alexandria i francès d'adopció, va escriure ben aviat per als grans intèrprets de la cançó francesa: Henri Salvador, Édith Piaf, Barbara, Serge Regginani... Autor de "Milord", "La dame brune", "Sarah" i "Ma liberté", es va donar a conèixer definitivament com a cantant amb "Le métèque".  Durant la seva llarga carrera ha compost més de 400 cançons, ha enregistrat trenta àlbums i ha col•laborat amb músics com Hadjidakis, Theodorakis, Toquinho, Jobim i Piassolla. Ha publicat els llibres “Questions à la chanson”, “Les Fils du brouillard”, “Petite rue des Bouchers” i “Sept contes du Pays d'enface”.

Dijous 15 d’octubre. 20h. Entrada lliure.
CPNL (Consorci per a la Normalització Lingüística). C/ Pla de Balenyà, 30-32. Vic.
Conferència: “Tòpics, prejudicis i mentides en l'aprenentatge de llengües”. A càrrec de Daniel Cassany. Professor d’Anàlisi del Discurs a la Universitat Pompeu Fabra.

Daniel Cassany és llicenciat en Filologia Catalana i doctor en Filosofia i Lletres. Ha publicat una desena de llibres sobre comunicació escrita i ensenyament de la llengua en català, castellà i portuguès, com “Descriure escriure”; “La cuina de l’escriptura”; “Reparar l’escriptura”; “Construir l’escriptura”; “Rere les línies”; “Taller de textos”, “Escolar l’eina” i “Ensenya llengua” (coautor). Forma part del consell assessor d’unes 15 revistes de Lletres i Ensenyament de la Llengua en l’àmbit llatí. Des de 2004 dirigeix un grup de recerca sobre Literacitat crítica o sobre la comprensió i la producció de la ideologia.

Ha estat conferenciant i professor invitat de postgraus, màsters i doctorats a universitats i institucions de més de 20 països (Europa, Amèrica i Àsia). Ha col•laborat amb les autoritats educatives de Catalunya, Galícia, Espanya, Argentina, Xile i Mèxic en programes de promoció de la lectura i l’escriptura.

- Més informació des del web d'Òmnium
- Programació trimestral (pdf)