La indústria i la construcció fan caure en picat el PIB d’Osona

El sector de serveis i la indústria de begudes i aliments aguanten l’embranzida de la crisi. Són dades de l’Anuari econòmic comarcal de Caixa Catalunya, referents al 2008.

Redacció osona.com
01 d'octubre del 2009



El 2008, el creixement del VAB (Valor Agregat del Brut / taxa de variació real del PIB) d’Osona va ser del 0,8%, registre que significa una desacceleració intensa respecte a l’any anterior (5,0%), si bé és en sintonia amb el creixement mitjà de Catalunya. Aquest empitjorament s’explica pel comportament dels sectors industrial i de la construcció, els quals han passat d’avanços superiors al 4% el 2007 fins a caigudes de l’1,7 i el 6,3%, respectivament. Amb això han restat 0,6 punts percentuals cadascun al creixement de la comarca. Són dades que reflecteix l’Anuari econòmic comarcal de Caixa Catalunya, fet públic aquesta setmana.

El sector dels serveis, en canvi, ha mantingut un cert dinamisme, i ha avançat del 3,9%, per sobre la mitjana del país (2,5%), amb una aportació de 2,1 punts percentuals al creixement. Finalment, la davallada del primari ha estat menys intensa que la de l’any anterior (-1,3%, davant -2,1% anterior) i s’ha situat en línia amb el conjunt català, tot restant 0,1 punts al creixement comarcal. En termes agregats, el creixement acumulat entre els anys 2000 i 2008 és del 21,4%, inferior a la mitjana del conjunt de Catalunya, del 24,2%.

Dins el subsector ramader, la principal producció de la comarca, el porcí, cau del 2,4%. S’hi afegeix la davallada del 14,3% en la producció de llet, si bé el vacum augmenta del 8,7%. Quant al subsector agrícola, es destaquen els avanços de les produccions de cereals (15,7%) i de flors i plantes ornamentals (4,6%), que compensen part de les caigudes del subsector ramader. Això ha impulsat a l’alça l’ocupació en el sector, amb un avanç mitjà del 7,4%, per bé que cal tenir en compte els baixos valors sobre els quals es calcula (812 efectius de mitjana el 2008).

En la indústria, retrocedeixen gairebé la totalitat de branques productives principals: metal•lúrgia i productes metàl•lics (-3,1%), tèxtil, cuir i calçat (-15,4%) i maquinària i equipament mecànic (-5,6%), amb un pes conjunt dins el VAB industrial del 39%. Només avança el subsector d’aliments, begudes i tabac, del 8,9%, amb un pes del 29%, i compensa part dels registres negatius esmentats.

Finalment, altres indústries amb pesos dins el VAB menors també han tingut un creixement destacable. Són l’equipament elèctric, electrònic i òptic (3,4%) i la química (1,1%). Tanmateix, els afiliats en el sector han caigut de l’1,1%.

Pel que fa a la construcció, els pitjors resultats provenen del subsector residencial, afectat de ple per la crisi immobiliària. Els habitatges iniciats cauen del 79,8%, els acabats ho fan de l’11,3% i els en construcció del 15,3%. Amb això, els afiliats en el sector han disminuït del 4,6%.

En els serveis, totes les branques productives tenen un creixement força equilibrat, llevat la d’activitats immobiliàries i serveis empresarials, que cau del 0,3%. Així, dins els serveis privats es destaquen els avanços de comerç i reparacions (2,2%), hoteleria (4,4%), transports i  comunicacions (3,6%) i intermediació financera (3,2%). De la banda dels serveis col•lectius, l’avanç ha estat fins i tot superior, del 9,8%, per sobre la mitjana de Catalunya, del 7,1%. Això ha comportat un augment dels afiliats en el sector, del 2,8%, si bé en termes agregats de tots els sectors productius hi ha hagut un retrocés del 0,5%, pels mals resultats de la construcció i de la indústria esmentats. Amb tot, la caiguda ha estat inferior a la del conjunt català (-2,2%).

- Veure gràfiques de l’anuari (Osona, pàgina 84)