La moció per impulsar una consulta sobiranista a Vic comença a rutllar

Redacció osona.com
25 de setembre del 2009

"Com m'agradaria anar-me'n nord enllà, on diuen que la gent és més neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç..." Aquest són els versos robats de Salvador Espriu escrits en una proposta de moció -d’ un estil tan vigatà com rebuscat- sobre el suport a les consultes sobiranistes al ple de l’Ajuntament de Vic (podeu llegir-la a sota).

Osona.com ha tingut accés a aquesta primer esborrany. Es tracta d’un text elaborat des del grup municipal de Convergència i Unió, i enviat aquesta setmana a la resta de grups municipals. Un document pensat per pactar una moció “molt especial” i “adient” a la situació política de la ciutat, en paraules de fonts properes a la negociació.

Aquest primer text inclou cinc punts que han aixecat certa polèmica entre els negociadors. Segons un portaveu d’un dels grups municipals, parteix d’una “ambivalència molt planificada” ja que només parla “d’enriquir i democratitzar la societat a través de la participació” i de “reconeixement d’aquelles entitats que promouen la consulta”.

La moció intenta no implicar de forma directa la figura dels grups municipals en un suposat procés de referèndum, deixant la iniciativa en mans de les entitats cíviques.

La cura jurídica de l’argumentació es manifesta en l’exposició de motius  de la moció quan afirma: “Si diverses entitats, associacions i persones de la nostra ciutat es troben per una causa lícita, és obligació de l'Ajuntament de Vic, que promou la participació i la socialització de les persones, donar-los el seu suport”. La “causa lícita” seria el precinte de garantia per evitar contraure molestos virus judicials, com afirma un dels redactors de la moció.

L’exposició de motius recull el concepte transversal de país i societat dels versos de Salvador Espriu: “Cal, per tant, el suport municipal a la iniciativa de trobar elements comuns entre entitats, associacions i persones per aconseguir una societat més equilibrada, justa, desvetllada i feliç”

Ara els grups municipals començaran a discutir la idoneïtat d’aquesta moció que hauria d’estar enllestida abans del proper ple.

------------
MOCIÓ DE SUPORT A LA CONSULTA SOBIRANISTA

A la ciutat de Vic, diverses entitats, a resultes de la consulta efectuada a Arenys de Munt, el dia 13 de setembre de 2009, s'han organitzat per promoure una consulta popular sobre la sobirania de Catalunya.

Aquestes entitats i associacions han sol•licitat a l'Ajuntament de Vic el seu suport per tal de tirar endavant una consulta sobre la independència de Catalunya a la nostra ciutat.

D'ençà d'aquesta legislatura és norma establerta conjuntament a la Junta de Portaveus de portar al Ple de la Corporació temes relacionats únicament amb la ciutat, sense que correspongui de pronunciar-se sobre temes d'abast supramunicipal i, àdhuc, supranacional.

Tanmateix, des de l'Ajuntament de Vic s'han desenvolupat diversos processos de participació social per tal d'aconseguir la implicació de les ciutadanes i els ciutadans en les decisions municipals. Aquesta participació, però, té un altre aspecte que cal destacar; la voluntat de diverses persones, en un mateix temps i lloc, de dialogar entre ells per emprendre accions, o decisions, col•lectivament.

Així, el fet social, la relació que crea la participació en processos decisius o organitzatius és un valor que cal preservar. Si, doncs, diverses entitats, associacions i persones de la nostra ciutat es troben per una causa lícita, és obligació de l'Ajuntament de Vic, que promou la participació i la socialització de les persones, donar-los el seu suport.

Les persones que han teoritzat sobre els processos de participació i implicació  ciutadana han expressat que, socialment, és més rendible que una acció  sigui organitzada per cent persones, encara que en l'acte n'hi participin cinquanta més, que no pas organitzada per una sola persona encara que n'hi assisteixin, a l'acte dues mil.

Val la pena d'insistir en el fet no polititzat d'aquestes trobades i esperonar els promotors per evitar la politització i, sobretot, la partització d'aquest moviment que han iniciat. Els grups municipals, com a expressió del sentit polític de la ciutat, val la pena que restem al marge del procés atès que aquest és un moviment cívic i ciutadà, que té l'efecte de crear lligams entre els que hi participen i que ha de romandre a mans de la societat organitzada i no política.

Per garantir la cohesió  social d'una comunitat o d'una ciutat, és important que aquesta tingui reptes, projectes i il•lusions col•lectives i compartides. Aquest compartir un projecte és el que agrupa a gent d'edat, procedència i trajectòria diferents. Cal, per tant, el suport municipal a la iniciativa de trobar elements comuns entre entitats, associacions i persones per aconseguir una societat més equilibrada, justa, desvetllada i feliç.

Per tot això,

S'ACORDA

Primer.- Expressar el reconeixement a les entitats i associacions de la ciutat de Vic que han iniciat converses, entre elles, per promoure una consulta sobre la sobirania del nostre país.

Segon.- Manifestar el suport municipal a la idea de compartir projectes comuns per part de persones, entitats i associacions de procedències diferents però  totes ells ubicades a la nostra ciutat.

Tercer.- Mantenir els grups municipals d'aquest consistori al marge del procés de consultat i d'organització d'aquest que preveuen promoure diverses entitats.

Quart.- Declarar que els processos de participació ciutadana enriqueixen la societat, la humanitzen i la fan més democràtica.

Cinquè.- Comunicar aquesta proposta a les entitats promotores de les esmentades accions. 

Vic, 28 de setembre de 2009

Arxivat a