Les Jornades Europees del Patrimoni omplen d’activitats 11 municipis

Caminades, concerts, visites guiades i jornades de portes obertes.

Redacció osona.com
25 de setembre del 2009
Jornades del Patrimoni, església vella de Sant Bartomeu del Grau
Jornades del Patrimoni, església vella de Sant Bartomeu del Grau



La comarca d’Osona organitza activitats a 12 municipis seguint la crida del Museu d’Història de Catalunya que coordina les Jornades Europees del Patrimoni 2009 (JEP) que es fan els dies 25, 26 i 27 de setembre.

Les JEP, que se celebren a nivell internacional amb el suport del Consell d’Europa des de 1991 i que a Catalunya organitza el Museu d’Història de Catalunya, pretenen fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural i artístic amb activitats als monuments, jaciments arqueològics, museus i col•leccions d’art de Catalunya. Les Jornades compten amb la participació de moltes institucions del país i es desenvolupen a 198 municipis de Catalunya que organitzen activitats de tot tipus.
 
A l’àmbit territorial de la comarca d’Osona, enguany 12 municipis s’han adherit a les Jornades Europees del Patrimoni 2009 on s’ofereixen tota mena d’activitats que van des d’exposicions fins a presentacions de llibres, passant per conferències, balls i àpats d’època, visites teatralitzades, contes, concursos de fotografia, rutes a peu, tallers experimentals de tot tipus, jocs de rol i jornades de portes obertes. Els municipis que hi participen són EL BRULL, CENTELLES, LLUÇÀ, LES MASIES DE RODA, LES MASIES DE VOLTREGÀ, ORÍS, RODA DE TER, SANT BARTOMEU DEL GRAU, SANT VICENÇ DE TORELLÓ, TONA, TORELLÓ i VIC.

En el document adjunt es poden consultar totes les activitats organitzades en aquests municipis que apareixen ordenats per ordre alfabètic.

- Programa de les Jornades Europees del Patrimoni, a Catalunya i Osona

Increment de la participació 

L’augment de participació a Catalunya ha estat espectacular si tenim en compte que en la primera edició de les JEP l’any 1991 es van fer tan sols 19 activitats a 14 municipis. Catalunya organitza de llarg més activitats que la resta de l’Estat.
    
Les JEP van néixer l’any 1991, quan el Consell d’Europa va decidir recollir, apadrinar i ajudar a difondre una iniciativa que ja desenvolupaven alguns països del centre d’Europa. El paper del Consell d’Europa ha estat decisiu per aconseguir que els 11 països (Catalunya entre ells) que organitzaren les primeres JEP, es convertissin en 43 al cap de només 12 anys. Les JEP constitueixen avui dia l’activitat cultural més estesa i més important que se celebra a Europa a nivell cultural i patrimonial, amb la participació de milions de persones.
 
Les JEP són possibles gràcies a la participació de tot tipus d’institucions públiques (com Ajuntaments, Consells Comarcals, museus, arxius...) i associacions i entitats cíviques de tot Catalunya.

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACMC) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han esdevingut co-organitzadors de les JEP al nostre país juntament amb el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, que les coordina per mitjà del Museu d’Història de Catalunya.

------------
NOTA DE PREMSA
Tona repassa la seva història a través de la ruta de l’aigua

- Vic, El Brull, Centelles, Lluçà, Les Masies de Roda, Les Masies de Voltregà, Orís, Roda de Ter, Torelló, Sant Bartomeu del Grau i Sant Vicenç de Torelló també s’afegeixen als esdeveniments

- Més de 450 activitats gratuïtes a 200 municipis d’arreu de Catalunya

Tona proposa, a tots aquells visitants que es vulguin apropar durant el cap de setmana, resseguir la ruta de l’aigua tot visitant les seves fites històriques. El recorregut comença al Centre d’Interpretació i passa per l’església de Santa Maria del Barri, el pla del Castell, l’església de Sant Andreu del Castell, el castell de Tona, els forns ibèrics, el parc Roqueta, el barri Roqueta i les seves torres modernistes, el balneari Ullastres i el balneari Codina.

D’aquesta manera contribuirà Tona a la celebració, durant aquest cap de setmana, de les Jornades Europees del Patrimoni. Però no és l’únic municipi d’Osona que s’afegeix a les celebracions. Vic proposa una visita guiada pel centre històric i recorda l’ofici de pintor en el món medieval a través de les obres que acull el Museu Episcopal. També hi ha d’altres indrets que proposen rutes pel seu territori: Centelles organitza un recorregut pel nucli antic; Roda de Ter mostrarà el jaciment arqueològic de l’Esquerda; El Brull aposta per les muralles del Turó del Montgròs i, Sant Bartomeu del Grau prepara un itinerari pels camins ramaders entorn de l’Església Vella. Les colònies industrials de la comarca també seran protagonistes. Orís farà una visita guiada a la turbina de la colònia industrial de la Mambla, a més d’obrir les portes de la casa pairal de Serinanell; Torelló explicarà el funcionament del canal i la turbina de Can Bassas, i Sant Vicenç de Torelló descobrirà l’interior de la fàbrica de la colònia de Vilaseca i el nucli urbà de la colònia de Borgonyà, a més d’organitzar una visita a l’església romànica. L’oferta de la comarca la completen jornades de portes obertes al monestir de Lluçà; al monestir de Sant Pere de Casserres, a Les Masies de Roda; i al Museu del Coure, de Les Masies de Voltregà.

450 activitats gratuïtes a 200 municipis de Catalunya

A Catalunya, les Jornades Europees del Patrimoni, estan organitzades pel Museu d’Història de Catalunya amb la col•laboració de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació Catalana de Municipis. En elles hi participen 200 municipis d’arreu del territori català amb més de 450 activitats gratuïtes.

Les Jornades Europees del Patrimoni van néixer l’any 1991 sota el lema “Europa, (és) un patrimoni comú” gràcies a l’impuls del Consell d’Europa. Aquella idea ja va rebre el suport de Catalunya, que en aquell primer moment va participar amb activitats organitzades en catorze municipis, nombre que no ha deixat d’augmentar amb el pas de les edicions. Durant aquell cap de setmana, les activitats que es duen a terme a tota la geografia catalana coincideixen en el temps amb d’altres que es fan al conjunt de l’espai europeu.

Seguint la tònica habitual, l’oferta d’aquest any és prou variada: des de visites gratuïtes a museus fins a concerts musicals de tot tipus; des de jocs per a petits i grans fins a recorreguts històrics, les jornades ofereixen un amplíssim ventall d’activitats.

A les fotos, les jornades de l’any passat, a sobre, l’església vella de Sant Bartomeu del Grau, a sota, el Museu Episcopal de Vic.

- Programa de les Jornades Europees del Patrimoni, a Catalunya i Osona
- Recorregut per l’ofici de pintor medieval, al Museu Episcopal de Vic
- Visita guiada al jaciment arqueològic de l’Esquerda de Les Masies de Roda
- Caminades i concert a Sant Bartomeu del Grau
- Veure fotos de les Jornades a Sant Bartomeu del Grau, 2008