Trini Genís i Enric Pla i Montferrer, nous mestres artesans

La Generalitat reconeix la seva trajectòria professional i el seu mestratge en un acte celebrat aquest dimarts.

Redacció osona.com
23 de setembre del 2009
Trini Genís, Enric Pla i Montferrer, mestres artesans
Trini Genís, Enric Pla i Montferrer, mestres artesans | Museu d\'_Art de la Pell



El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa ha guardonat 38 artesans catalans amb el Diploma de Mestre Artesà, en un acte que s’ha celebrat aquest dimarts al vespre al Palau de Pedralbes i que ha presidit el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. L’acte ha comptat també amb la presència de la directora d’Artesania Catalunya, Gemma Amat.

Dos osonencs han estat guardonats amb la distinció. Es tracta de Trini Genís, conservadora restauradora del Museu de l’Art de la Pell de Vic, des de la seva obertura, l’any 1996, i Enric Pla Montferrer, forjador que treballa a Alpens, les escultures del qual han estat premiades a diversos certàmens nacionals i internacionals de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol (els dos, a la foto, a sota, amb el conseller Josep Huguet i Gemma Amat).
 
Amb aquestes distincions, el Departament —mitjançant Artesania Catalunya— vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge. Com en cada edició els artesans guardonats han acreditat mèrits de caràcter extraordinari en l’exercici del seu ofici. S’ha valorat el mestratge fruit de la qualitat de la seva feina i la formació impartida, així com la seva trajectòria professional, que ha de ser superior als 15 anys d’experiència.
 
En el procés de selecció dels premiats han participat associacions, gremis, consells comarcals, ajuntaments i Artesania Catalunya, amb una proposta de candidats. Aquestes propostes han estat valorades i estudiades per la Comissió d’Artesania de Catalunya, qui ha escollit el nombre definitiu de persones que han estat distingides amb el Diploma de Mestre Artesà.
 
Per oficis artesans, en la present edició —la  17ena edició— dels Diplomes de Mestre Artesà s’han reconegut 38 artesans representants de 24 oficis diferents. Concretament, s’han atorgat diplomes en les següents especialitats artesanes: joier (3), tallista, miniaturista (2), ceramista ( 6), afinador, modelista naval (2), orguener, tapisser de mobles, vidrier (3), picapedrer, esmaltador, restaurador-conservador, forjador (2), terrissaire, pintor decorador de vidre, escultor, perruquer, teixidor (2), puntaire ( 2), elaborador i manipulador de paper i cartró , cisteller, constructor de figures i entremesos, maquetista, manufacturer d’objectes de vímet, de jonc, de canya- palmer-.

Els guardonats osonencs

Trini  Genís i Abel ( Vic): nascuda en una família vinculada al món de la pell - col•leccionistes de guadamassils i cordovans-, amb 65 anys , en fa 22 que es dedica a l’ofici de restauradora conservadora. En l’àmbit de la docència ha impartit cursos a l’Escola Superior de Restauració de Béns Culturals de Catalunya, a l’Aula d’extensió Universitària de Vic, i per a la Diputació de Biscaia. En la seva extensa trajectòria professional, ha realitzat conferències, articles, ha estat restauradora de col•leccions particulars, empreses i entitats com del Museu Episcopal de Vic, l’Arte Sacro de Bilbao, del Museu d’Arts Decoratives de Barcelona i el Castell de Montesquiu i Museu de Carlos V de Granada. També ha estat conservadora i restauradora del Palau Güell i conservadora i restauradora del Museu d’Art de la Pell de Vic des del 1996. Genís i Abel té un excel•lent currículum en tasca formativa i divulgativa amb projecció nacional i internacional.

Enric Pla i Montferrer (Alpens): Amb només 40 anys, fa 11 que es dedica a l’ofici d’escultor. La seva obra ha estat premiada en diverses ocasions sent Segon Premi d’Escultura Arts Andorra 2007, guanyador del concurs internacional ruta Cinematogràfica de Almódovar el 2008, entre d’altres. Especialista en escultura de gran format, destaca pel seu llenguatge poètic de la forja artística.

A la foto, tots els guardonats amb el Diploma de Mestre Artesà

- Fotos d’Enric Pla i Montferrer i Trini Genís
- Llistat d’artesans que han obtingut el Diploma
- Notícies publicades de Pla i Montferrer

Arxivat a