Creix l'assistència a l'11 de Setembre a Vic

Redacció osona.com
11 de setembre del 2009



Centenars de persones han participat aquest dijous al vespre en els distints actes de la Diada Nacional a la ciutat de Vic, tot superant la mobilització dels anys anteriors, segons l'opinió general.  L'ofrena floral de les entitats i el consistori ha obert la sèrie de celebracions que han tingut lloc fins a primera hora de la matinada.

La manifestació de l'esquerra independentista ha congregat uns 300 assistents, en la seva majoria joves, que han desfilat des de la plaça del Carbó per tot el Passeig i les rambles fins la placa de Bac de Roda amb crits i càntics contra l'ocupació espanyola i per la independència nacional.

Després dels parlaments d'aquest col·lectiu, han arribat les columnes de la Marxa dels Vigatans dels diferents pobles d'Osona i dels voltants. La processó de torxes ha batut rècords d'assistència, donant a la nit vigatana un to de solemnitat i força patriòtica ben intens. Els homenatges de la Marxa d'enguany, les actuacions de Gegants i castellers i un concert de música en català han tancat la jornada a la plaça de la Catedral. A nivell oficial, la sala de la Columna de l'Ajuntament ha acollit la conferència de la Diada, pronunciada per l'historiador vigatà Jordi Figuerola.


Vídeo de la manifestació de l'esquerra independentista a Vic

Tots els actes s'han desenvolupat sense cap mena d'incident, ni tampoc no s'ha produït cap moment de tibantor entre els distints blocs polítics, a diferència d'altres anys.

El referèndum de diumenge a Arenys, l'increment dels impostos anunciat pel president espanyol i les incerteses sobre el futur polític de Catalunya han estat els temes constants de comentari entre les persones que han assistit als actes patriòtics d'aquest Onze de Setembre a Vic.

---------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
L’Ajuntament de Vic celebra la Diada Nacional amb l’ofrena floral i la tradicional conferència

- Després de la conferència, les autoritats van fer una visita al campanar de la Pietat, que es podia visitar per primer cop després de la restauració i que en dos dies va rebre més de 500 visites

Un any més, el dia 10 de setembre es van dur a terme els  actes commemoratius de la Diada a Vic, amb  la tradicional ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià Bac de Roda i amb la conferència a la Sala de la Columna, pronunciada enguany per l’historiador Jordi Figuerola. Tot seguit, es va inaugurar la remodelació del campanar de la Pietat.

La comitiva, encapçalada per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, es va dirigir en primer lloc a la Rambla Davallades, on es troba la placa en record de Francesc Macià Bac de Roda i on es fa l’habitual ofrena floral per part dels representants polítics i les diverses entitats de la ciutat que també s’hi varen sumar. Tot seguit, es va fer la conferència “L’11 de setembre, una mira des del present”, a càrrec  de l’historiador i professor d’història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Figuerola.

Finalitzada la conferència, cap a les 21:30 h., les autoritats es van dirigir cap al campanar de la Pietat, situat al nucli històric de Vic i remodelat recentment. Les obres han estat dirigides pels arquitectes Anna Pont i Jordi Comas. L’actuació ha consistit en relligar i reforçar l’estructura interna i també recuperar la fesomia del campanar a través de l’obertura de finestrals i el coronament cònic que s’havia perdut a mitjans del segle XIX. Aquest acabament s’ha pogut refer amb teules vidriades, un tret característic de molts campanars de la Plana de Vic, entre els quals destaca el de La Gleva o el de Sant Genís d’Orís. Aquestes teules es trobaven amagades a la teulada de la nau de la Pietat.

La inauguració va consistir en un repic de campanes d’uns 10 minuts. El campanar es podia visitar els dies 10 i 11 de setembre i va rebre més de 500 visites.



-------
NOTA DE PREMSA
MIQUELETS DEL BRULL
MARXA DELS VIGATANS

Les columnes de marxaires d'Osona sud a Malla
 
Quatre pobles d'Osona sud es van trobar a Malla, on la pubilla d'aquell poble va fer el lliurament dels penons als caps de fila del Brull, Taradell, Tona i Viladrau.

Des de Malla, les quatre columnes van marxar a peu cap a Vic per sumar-se a les altres columnes de la Marxa dels Vigatans (foto, a sota).

Arxivat a