Osona.com rep el Premi Nacional de Comunicació

per Redacció osona.com, 3 de setembre de 2009 a les 12:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de setembre de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.La Generalitat ha fet públics aquest dimecres els guanyadors dels Premis Nacionals de Comunicació. El diari digital osona.com, del Grup Nació Digital, ha estat guardonat en l’apartat de Comunicació de Proximitat.

Els Premis s’entregaran el dimecres 14 d’octubre, al Palau de la Generalitat. A l’acte, hi assistiran el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs.

Els membres del jurat han valorat que “quan encara no era gens evident el paper que jugaria Internet en els mitjans de comunicació, els promotors del diari digital Osona.com van decidir que el futur passava també pels formats digitals”. Amb els anys, ha nascut el Grup Nació Digital, que ja compta amb 15 publicacions digitals.

El jurat considera que “Osona.com s’ha convertit en una important eina informativa, que posa de manifest el paper protagonista de la informació de proximitat també en l'àmbit digital. A més, s’ha posicionat entre els primers llocs de l’audiència d’Internet dels mitjans de comunicació de Catalunya”.

Enguany, el jurat dels premis està copresidit pels consellers Joan Manuel Tresserras i Jordi Ausàs, que assisteixen a les reunions amb veu però sense vot. El jurat està format per personalitats rellevants del món de la universitat, Consell Audiovisual, periodistes i a títol individual, com Joan B. Culla, Rafael Jorba, Santiago Ramentol, Enric Marín, Miquel Moragas o Lluís Bassat, entre d’altres.

La notícia ha estat rebuda amb gran satisfacció a la redacció del diari osonenc. “L’obtenció d’aquest premi ens anima a treballar encara més en la línia que estem seguint des de fa molts anys. Tant pel que fa a Osona.com com al conjunt del Grup Nació Digital”, explica Miquel Macià, editor del grup.Macià ha aprofitat l’avinentesa per agrair la tasca de les persones que han envoltat Osona.com des dels seus inicis: “Aquest és un bon moment per recordar i agrair a totes les persones que  han cregut en Osona.com en aquests 14 anys, des dels anunciants fins a la gran família de col•laboradors que aporten material desinteressadament perquè el diari en faci difusió. I també tots els qui amb les seves opinions estan fent-nos millorar dia a dia, així com els companys i companyes dels mitjans de comunicació comarcals amb qui mantenim vincles no pas de competència, sinó de cooperació, avançant tots plegats per exercir cada dia més bé la nostra professió”.

Pioner dels mitjans digitals

Osona.com és un diari digital d'informació comarcal. Va començar a funcionar el 19 de maig de 1996. Es el segon diari digital genuí més antic de Catalunya, només per darrera de Vilaweb.

Forma part del Grup Nació Digital, junt amb d'altres capçaleres territorials -ubicades al Bages, el Gironès, el Ripollès, la Garrotxa, el Vallès Oriental i el Lluçanès- i altres de caire temàtic, com Diari de la Crisi.cat, Meteoclub.com, Diari Forestal.com, fins a un total de 15.

Osona.com ha tingut audiències mensuals superiors a les 150.000 visites i a 1.350.000 pàgines vistes, amb un nombre d’usuaris únics a tocar dels 40.000. Osona.com va ser el primer diari digital de fora de l’àrea metropolitana que va accedir al control OJD, el desembre de 2002, només per darrera de grans mitjans com Vilaweb, TV3, Avui o El Periódico.

- Més informació del diari digital osona.com
- Cronologia històrica del diari digital osona.com
- Anar al web corporatiu de Nació Digital

Un diari independent i portaveu d'una catalanitat radical

“Osona.com mantindrà el seu caràcter de diari molt proper a la gent, arrelat al territori, sensible a les crítiques que rep. I portaveu d’una catalanitat radical, democràtica i sobiranista, independent de qualsevol poder polític o econòmic”, apunta Macià.

“La premsa digital ha trencat els monopolis que reservaven l’exercici efectiu de la llibertat de premsa només als qui tenien els diners i els suports polítics suficients per sostenir un diari de paper, una ràdio o una televisió. Ara, amb Internet, la circulació de les informacions i les opinions ja és imparable”, afegeix l’editor de Nació Digital.

--------------
NOTA DE PREMSA
DEPARTAMENT DE CULTURA I MITJANS DE COMUNICACIÓ

La Generalitat fa públics els guardonats amb els Premis Nacionals de Comunicació

- Catalunya Informació, el programa 30 minuts, el diari El Punt, el diari digital Osona.com, el publicista Toni Segarra, l’empresa de software EyeOS i l’empresa de telecomunicacions AD Telecom són els guardonats d’aquest any

- L’acte de lliurament, previst per al 14 d’octubre, estarà presidit pels consellers Tresserras i Ausàs

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, presidiran el proper dimecres, 14 d’octubre, l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació, al Palau de la Generalitat.
 
Els guardonats dels Premis, dotats amb 15.000 euros, són els següents:
 
Categoria Guardonat
Radiodifusió Catalunya Informació
Televisió 30 minuts, de Televisió de Catalunya
Internet Eyeos
Telecomunicacions AD Telecom
Premsa El Punt
Comunicació de proximitat Osona.com (Grup Nació Digital)
Publicitat Toni Segarra

Enguany, el jurat dels premis està copresidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, que assisteixen a les reunions amb veu però sense vot. El jurat també està format pel secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, que actua com a secretari del jurat; el secretari de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, Jordi Bosch; l’historiador i escriptor, Joan B. Culla; el periodista Enric Frigola, en representació del Col•legi de Periodistes de Catalunya; el doctor en Ciències de la Informació, Josep Gifreu; el conseller del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) Rafael Jorba; el conseller secretari del CAC, Santiago Ramentol; el director general de Difusió Corporativa, Jordi Fortuny; el doctor en Ciències de la Informació, Enric Marín; el director de l’Institut de la Comunicació de la UAB, Miquel de Moragas; la rectora de la UOC, Imma Tubella; la directora de Telecom BCN de la Universitat Politècnica de Catalunya, Elisa Sayrol; la degana de la FIB de la Universitat Politècnica de Catalunya, Maria Ribera Sancho; el vicepresident de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, Marcel Coderch, i el publicista Lluís Bassat.
 
 
Premi Nacional de Radiodifusió: Catalunya Informació
 
El jurat ha valorat que l’emissora “ha estat pionera en implantar a casa nostra un format de ràdio molt arrelat en altres països, i ha aconseguit consolidar durant els seus disset anys d'existència un model reconegut pels oients i per altres mitjans de comunicació”. El jurat també considera que “Catalunya Informació és seguida per amplis sectors de la població pel fet de tractar, amb immediatesa i rigor, l'actualitat informativa d'arreu i d'oferir informacions de servei de manera permanent”.
 
Premi Nacional de Televisió: 30 minuts, de Televisió de Catalunya
 
Segons el jurat, el programa, amb 25 anys de trajectòria, “constitueix un bon exemple de servei públic. Oferint documentals monogràfics que permeten aprofundir en temes sempre d’actualitat, aquest programa ha fidelitzat, en prime time, una audiència molt significativa”, “sense defugir temes delicats, i combinant amb encert produccions pròpies de qualitat amb altres produccions internacionals”. El jurat també valora que “el documental, gràcies a programes com 30 minuts, ha esdevingut un dels gèneres pels quals Televisió de Catalunya s’ha distingit com una oferta de servei públic de qualitat”.
 
Premi Nacional d’Internet: Eyeos
 
El jurat ha destacat que “aquest projecte és un exemple de com una bona idea pot trencar barreres i convertir-se en un cas d’èxit”. Un grup de nois d’Olesa de Montserrat van decidir el 2005 fer realitat la seva visió de disposar d’una completa suite d’ofimàtica per entorns distribuïts (cloud computing). Dissenyada amb programari lliure, ràpidament va comptar amb la col•laboració d’una important comunitat. Al 2006 es va obrir el lloc eyeOS.info, que ofereix el servei gratuït en línia. Actualment el sistema està disponible en més de 30 idiomes i compta amb un grup de desenvolupadors global (Europa, US, Àsia i Sud-Àfrica), amb més de 15.000 descàrregues al mes. El projecte d’aquests joves emprenedors ha merescut nombrosos reconeixements internacionals i és un exemple per a nous emprenedors.
 
Premi Nacional de Telecomunicacions: AD Telecom
 
El jurat ha valorat que aquesta empresa és “un exemple d’iniciativa empresarial que demostra que el coneixement és la clau per a reeixir en un mercat global”. Fruit de la iniciativa empresarial generada per als Jocs Olímpics de 1992, aquesta empresa catalana s’ha especialitzat en l’equipament per al transport de vídeo digital. Actualment disposa de més de 10 enginyers de recerca que dissenyen i produeixen per a empreses europees d’equips de televisió, però també d’instrumentació d’electromedecina, pesatge, químic, seguretat, etc.
 
Premi Nacional de Premsa: El Punt
 
Segons el jurat, “es tracta d’una història d’èxit, iniciada a Girona a partir d’una modesta edició comarcal, que aconsegueix fer-se un espai propi i, a base de talent i tenacitat, es converteix en un mitjà de referència nacional, amb una difusió creixent”. El jurat també considera que “des del primer dia, quan es denominava Punt Diari, ha apostat decididament per la informació de proximitat, pel foment de l'ús social de la llengua catalana i ha contribuït a la vertebració del territori. Aquesta trajectòria d’un diari en català, ja meritòria en ella mateixa, ha de ser especialment destacada en un moment en què la premsa, a nivell global, ha de redefinir-se i resituar-se en un entorn canviant”.
 
Premi Nacional de Comunicació de Proximitat: Osona.com (Grup Nació Digital)
 

Els membres del jurat han valorat que “quan encara no era gens evident el paper que jugaria internet en els mitjans de comunicació, els promotors del diari digital Osona.com van decidir que el futur passava també pels formats digitals”. Amb els anys, ha nascut el Grup Nació Digital, que ja compta amb tretze publicacions digitals. El jurat considera que “Osona.com s’ha convertit en una important eina informativa, que posa de manifest el paper protagonista de la informació de proximitat també en l'àmbit digital. A més, s’ha posicionat entre els primers llocs de l’audiència d’internet dels mitjans de comunicació de Catalunya”.
 
Premi Nacional de Publicitat: Toni Segarra
 
El jurat ha distingit Toni Segarra (Barcelona, 1962), que el 1996 va fundar l’agència de publicitat SCPF conjuntament amb tres socis (Cuesta, Puig i Fernández de Castro). Com a director creatiu de SCPF ha obtingut èxits i reconeixements a nivell internacional, com el Gran Premi del Festival de Canes, i està considerat pels seus companys de professió com el referent dels creatius publicitaris de la generació posterior als Bassat, Campmany, Lorente o Casadevall, guardonats amb el Premi Nacional de Comunicació de 2008. El jurat considera que “a més dels èxits professionals, l’aportació de Toni Segarra destaca per la recerca de noves fórmules creatives a partir de la relació amb altres disciplines comunicatives, i pel foment i la formació de nous talents”.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació