Detectades 2 espècies de cranc invasor a les Guilleries-Savassona

L’estudi també localitza sis poblacions de cranc de riu ibèric a l’Espai Natural.

Redacció osona.com
13 d'agost del 2009
cranc americà
cranc americà | Departament de Medi Ambient



El projecte d'estudi i control del cranc del riu autòcton (Austropotamobius pallipes) a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, encarregat per l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, ha donat com a resultat la localització de sis poblacions de cranc de riu ibèric, de les que s'ha iniciat el seu seguiment. L'estudi, iniciat a principis del 2008, acabarà a finals del 2010.

A la campanya de prospecció de noves poblacions han participat agents rurals i guardes de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i del Parc Natural del Montseny.

Per altra banda, l’estudi de control del cranc de riu al•lòcton que es realitza al mateix lloc, s’executa en el període de maig a setembre de 2009 i està coordinat per l'empresa Ecotons SCP. Aquest programa ha confirmat la presència de diverses poblacions de dues espècies de cranc al•lòctones, el cranc senyal (Pacifastacus leniusculus) i el cranc roig americà (Procambarus clarkii), a la Riera Major. Aquestes poblacions es consideren una greu amenaça per les poblacions de cranc autòcton i per això l'octubre del 2008 es van iniciar actuacions per controlar-lo.

Els objectius dels dos projectes són determinar l'estat de conservació i avaluar la viabilitat en els temps de les poblacions de cranc de riu autòcton, recollir mostres de les diverses poblacions perquè es puguin fer estudis genètics i realitzar campanyes de control d'espècies invasores que poden afectar a la supervivència de les poblacions. 

A sobre, imatge d’un cranc americà (autor: Departament de Medi Ambient de la Generalitat). A sota, imatge del parc (autor: Kim Castells). 

- Més informació, des del bloc de Jordi Baucells, biòleg