1 de 10

Vic segellarà l'abocador de Cal Gitanet

Les obres d’impermeabilització costaran 4,5 MEUR. En el seu estat actual, el tractament dels lixiviats que genera costen 400.000 euros anuals a l’Ajuntament.

per Marc Riera / ACN, 6 d'agost de 2009 a les 20:12 |
Aquest article es va publicar originalment el 6 d'agost de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

En els propers mesos s'iniciaran les obres per impermeabilitzar l'antic abocador de Cal Gitanet, de Vic. L'Agència Catalana de Residus (ACR) destina al projecte 4,5 MEUR.


Aquest abocador fa anys que no està en funcionament. Quan al seu dia es va tancar però no es va fer un segellament per “la part superior”. Això provoca que quan plou l'aigua i la humitat penetrin en els residus i es generin uns lixiviats que com a tot residu “cal tractar”, segons explica el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic, Josep Burgaya. El tractament d'aquests lixiviats tenia anualment un cost que podia arribar fins els 400.000 euros que havia de finançar l'Ajuntament.

L'ACR ja ha fet efectiu el pagament d'un terç dels 4,5 MEUR que hi aportarà per acabar amb aquesta problemàtica. Ara l'Ajuntament de Vic encarregarà al Consell Comarcal d'Osona, que és qui coordina la gestió dels residus a la comarca, que executi l'obra un cop té garantit que l'ACR acabarà aportant la resta de diners d'aquesta actuació. Les obres, segons ha explicat Burgaya a l'ACN, duraran al entorn d'un any.

Per a Josep Burgaya, aconseguir l'aportació de diners del Govern ha requerit d'un procés de negociació tot i que l'ACR ha entès perfectament que aquest era un tema a solucionar. L'Ajuntament de Vic considerava injust haver de pagar anualment el tractament d'aquests lixiviats per un abocador que tot i està en el seu terme municipal també hi havien abocat altres municipis veïns.

 

Participació