La crisi obliga als osonencs a ajustar els pressupostos de les seves vacances

Tot i això, la majoria es resisteixen a prescindir-ne. Platja, creuers i clàssics com Anglaterra o París, principals destinacions escollides. Encara queden bones ofertes d’última hora.

Redacció osona.com
06 d'agost del 2009
Platja Escargol, Illes Balears
Platja Escargol, Illes Balears



Les vacances han arribat embolcallades en un magre context, al mig d’una greu crisi econòmica que obliga la majoria de famílies a fer mans i mànigues per quadrar els números a final de mes. Malgrat la conjuntura, els osonencs es resisteixen a prescindir d’aquests dies de merescut descans. Amb uns pressupostos un xic més limitats, això sí.

“La situació econòmica ha afectat les vacances dels osonencs, això no ho podem negar. Però tampoc ha baixat tant el nombre de persones que surten. On es nota de veritat la crisi és en les despeses, tothom gasta menys”, explica Lourdes Alemany, de Viatges Alemany, a Vic. Els que han decidit finalment deixar les fresques matinades de la plana de Vic han encarat les vacances de manera molt diversa. “Hi ha de tot. Hi ha aquells per a qui les vacances són prioritàries i continuen fent el mateix que feien. Però en general, tothom es mira una mica menys el destí i s’ajusta més al seu pressupost, amb les ofertes que hi ha disponibles”, afegeix  Alemany.

La decisió es senzilla i hi ha dues opcions per tal de retallar despeses. “Menys dies, amb serveis d’igual qualitat, o els mateixos dies, però amb hotels més senzills”, apunta Alemany.

Una altra de les tècniques emprades per les famílies és la d’esperar a última hora. Bàsicament, per dues raons: per aconseguir ofertes de darrera hora o per saber exactament amb quins diners es disposen. En aquests moments, encara queden “bones destinacions”  a indrets com les Illes Maldives, el Mar Roig, Bali o fins i tot Groenlàndia.

Descans i turisme familiar

Les preferències dels osonencs a l’hora d’escollir el seu destí de vacances son força impertorbables, segons les vendes que han tingut aquest any a Viatges Alemany. No hi ha cap lloc que sobresurti de la resta, però les tendències continuen sent les habituals: platja, sobretot a les Illes Balears, i creuers pel Mediterrani, en auge últimament. “Se segueix buscant el descans i el relax, en ambients que siguin adequats per a la família i, sobretot, per als nens”, asseguren des de l’agència de viatges.

En el llistat d’opcions escollides pels osonencs també destaquen els clàssics, com els tours per Anglaterra-Escòcia, les escapades a París o els viatges pels Estats Units. Enguany, pugen els actius de Cerdenya i la Toscana, a Itàlia, Tailàndia i Tunísia, amb preus molt econòmics. Tampoc afluixen altres destins habituals a terres llunyanes, com l’Índia, Costa Rica o Brasil.

Per acabar, una recomanació oberta a tot tipus de butxaques. Aquesta temporada ha tingut un gran èxit l’oferta de turisme rural en granges del Tirol, a Àustria, amb paquets familiars molt ajustats i amb un munt de propostes complementàries. Una d’elles, una ruta en bicicleta al llarg del riu Danubi.

- Anar al web de Viatges Alemany