1 de 10

Les màquines de llet arriben a l’àrea metropolitana

La Granja Mas Vilatortella de Gurb instal•la la primera màquina expenedora a Mollet.

per ACN, 5 d'agost de 2009 a les 09:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'agost de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.La Granja Mas Vilatortella de Gurb ha instal•lat una màquina expenedora de llet fresca i pasteuritzada a Mollet del Vallès (Vallès Oriental). Es tracta del primer aparell d'aquestes característiques que arriba a l'àrea metropolitana de Barcelona i que permet adquirir un litre de llet munyida del mateix dia i ja bullida al preu d'un euro. La iniciativa, que ja s'ha dut a terme en d'altres municipis com Vic o Girona, ha tingut molt bona rebuda per part dels veïns de Mollet que s'han apropat i que han exhaurit el primer tanc de llet en poques hores.

La previsió és que en les properes setmanes els propietaris d'aquesta granja estenguin el sistema a altres municipis del Vallès Oriental.

Tot i que el sistema ja fa un temps que funciona en altres punts de la geografia catalana, com el Gironès o Osona, aquest és el primer cop que una granja decideix instal•lar un expenedor en un municipi de l'àrea metropolitana de Barcelona. Segons un dels propietaris de la granja Mas Vilatortella de Gurb, Marc Carbonell, assegura que van fer arribar la proposta a diversos ajuntaments del Vallès Oriental “per tal d'estendre el sistema”, i que el de Mollet va ser el primer que va mostrar interès.

A banda del que ha començat a funcionar aquest dimarts a Mollet, la granja Mas Vilatortella compta amb un altre expenedor a Vic i la setmana vinent té previst instal•lar-ne un de nou a Tona. Carbonell afirma que van decidir posar en marxa aquesta iniciativa després de veure el bon resultat que va tenir la iniciativa del grup de ramaders de Campllong: “Ens calia una alternativa rendible i vam veure que aquesta podia ser una solució”, apunta el ramader, que explica que eliminant els intermediaris els productors poden obtenir més beneficis.

En aquest sentit, Carbonell confia que el sistema atraurà els consumidors perquè les altres experiències d'aquesta mena que s'han dut a terme han obtingut bons resultats: “Creiem que seria més complicat perquè el ciutadà d'avui dia prefereix les coses pràctiques i fàcils”, assenyala el ramader que assegura que els consumidors “estan adquirint l’hàbit d'anar a buscar la llet”.
Carbonell també s'ha referit al preu del producte, que és d'un euro el litre i ha explicat que tot i que costa més car que la llet que comprem al supermercat, és de més qualitat: “És impossible que una gran industria pugui oferir llet fresca del dia tal i com ho fem nosaltres”, indica.

Llet pasteuritzadaEl procés comença a la granja que els germans Carbonell tenen a Gurb i que compta amb unes 300 vaques. Segons Marc Carbonell, cada matí s'extreu la llet dels animals i se sotmet a un procés de pasteurització que consisteix en fer arribar la llet als 80 graus durant 15 segons y després fer-la baixar fins els 3 graus de temperatura. “En altres punts d'Europa, com Itàlia, la llet es ven sense pasteuritzar”, afirma Carbonell, que afegeix que tot i que aquest encareix el procés, ells prefereixen pasteuritzar-la per evitar possibles problemes de “salut pública”.

Per tal de comercialitzar el producte, la família Carbonell ha creat la marca La Lletera d'Osona. Els consumidors poden portar la seva ampolla de casa i reomplir-la o bé comprar-ne una a la màquina expenedora per 30 cèntims. Els clients habituals, a més, poden adquirir una clau electrònica carregada amb diners que permet comprar la llet sense utilitzar monedes. L'aparell funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l'any.

 

Participació