Vic, primera ciutat catalana que dedica una plaça al creador de l'estelada

La plaça de l'Ateneu de la Central portarà el nom d'Albert Ballester. La decisió, presa en el marc del ple municipal, trenca la unitat de vot de l'equip de govern. CiU i ERC hi donen supor i el PSC s'abstén.

Redacció osona.com
03 d'agost del 2009
Ple Vic, 3 agost, votació Ballester
Ple Vic, 3 agost, votació Ballester | Marc Riera / ACN



L’Ajuntament de Vic ha celebrat aquest migdia el darrer ple municipal de la temporada, just abans de començar les vacances. Molts punts de tràmit a l’ordre del dia, un ambient distès, amb retrets irònics de pa sucat amb oli entre alguns dels regidors, l’obsessió de PxC per la immigració i el trencament de la disciplina de vot entre els representants de l’equip de govern (a la foto, a sobre) han marcat una sessió d’allò més plàcida. La majoria dels regidors han iniciat les vacances tan bon punt ha finalitzat l’acte.

A petició de PxC, el ple ha començat amb un minut de silenci en memòria de les dues darreres víctimes d’ETA, dos guàrdies civils de Palma de Mallorca. L’homenatge s’ha fet extensiu als cinc bombers morts a l’Horta de Sant Joan, entre el que hi havia Pau Costa, natural de Sant Julià de Vilatorta. El record als bombers ha estat proposat pel regidor d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch.

La controvertida figura d’Albert Ballester

Vic serà la primera ciutat que tindrà una plaça dedicada a Vicenç Albert Ballester Camps, considerat com el dissenyador i difusor de la bandera estelada. El ple d'aquest dilluns ha aprovat que l'espai situat davant de l'Ateneu La Central porti el seu nom. Segons ha explicat la regidora d'ERC, Gràcia Ferrer, Barcelona també vol dedicar un carrer a Ballester però encara no l'ha concretat.

La votació d'aquest punt ha trencat la unitat de l'equip de govern, ja que el PSC s’ha abstingut. CiU i ERC, també a l’equip de govern, hi han donat suport juntament amb la CUP i ICV-EUiA.  PxC també s’ha abstingut.

El portaveu socialista, Josep Burgaya, en la seva intervenció, s’ha mostrat “sorprès” i ha assenyalat que des del PSC reivindiquen l'independentisme “com una de les cultures polítiques del país”, però diu que no té massa sentit que la ciutat doni un nom a Vicenç Albert Ballester quan hi ha altres figures més rellevants d'aquesta cultura política nacionalista com Valentí Almirall, Antoni Rovira i Virgili o Domènec Martí i Julià que encara no tenen un espai amb el seu nom. “Ballester és una figura excèntrica, menor, un carlí amb plantejaments reaccionaris que va crear el grup armat de la Reixa, relacionat amb els escamots i camises negres”, ha criticat Burgaya.

La PxC també s'ha abstingut però per raons molt diverses. El seu portaveu i cap de l'oposició, Josep Anglada, ha destacat la vessant de Ballester com a defensor de la llengua, però ha dit que l'homenatjat estaria poc content pel mal estat actual de la llengua catalana que l'ha atribuït a la “invasió” d’immigrants “principalment procedents del Marroc”.

La regidora d'ERC, Gràcia Ferrer, ha estat l'encarregada de defensar la proposta. Considera que l'espai de davant la central és el millor perquè és un “emblema” de la cultura popular catalana. Ferrer ha dit que d'aquesta manera l'equip de govern “compleix” amb els requisits adquirits fa un any quan es va comprometre a enviar la proposta a la comissió municipal que designa els noms dels carrer.

El regidor i portaveu de CiU, Xavier Solà, ha destacat la figura de Ballester com a creador de l'estelada però també n'ha subratllat el seu perfil carlí, que finalment havia esdevingut una opció de Catalunya en la seva lluita política, basada en la no violència. Solà ha demanat a ERC i la CUP que no facin  de “botiguers” alhora d'atribuir-se el mèrit sobre qui ha estat l'autor de que un carrer de la ciutat porti el nom del creador d'aquesta bandera.

Això és el que ha fet precisament la portaveu de la CUP, Laia Jurado, que ha instat als regidors d’ERC a no tirar-se “floretes”. Jurado ha assegurat que l'opció de donar el nom d'un carrer o plaça va ser proposada per ERC com alternativa a la seva proposta de fer onejar la bandera estelada, ideada per Ballester, a l'Ajuntament de la ciutat. Jurado considera que aquesta acció es fa per “cobrir l'expedient” independentista dels republicans perquè la proposta d'altres noms com Lluís Maria Xirinacs està encallada des de fa més temps.

El regidor d'ICV, Xavier Tornafoch, ha votat favorablement a donar el nom de la plaça a Vicenç Albert Ballester perquè no té “res en contra” d'aquesta figura que ha definit com un “home de la seva època” però “una mica arrauxat”. Tot i això, ha lamentat que noms com el de l'exalcalde republicà Marià Serra i Badell encara estigui pendents de tenir “el seu espai o homenatge”.

La xarxa informàtica de l’Ajuntament es modernitza

Un altre dels punts aprovats ha estat l’encomana de gestió de diversos serveis de competència municipal a l’empresa Sermuvic, SL, com poden ser l’enllumenat públic, semàfors, xarxes de rec, fonts públiques, instal•lacions municipals i senyalització viàries. També de la implantació de nous sistemes d’informàtica de cara als serveis d’informació pública de l’Ajuntament.

La implantació d’una nova xara informàtica tindrà un termini de dos o tres anys. L’alcalde Vila d’Abadal ha justificat la decisió d’atorgar el servei a Sermuvic, empresa de caràcter mixt (públic i privat):  “No podem perdre aquest tren, però l’Ajuntament no té capacitat per oferir aquest servei. Per això busquem un soci i, a més, volem ser-hi a dins”.

En aquest marc, el regidor de Recursos Humans i Serveis, Toni Serrat (CiU), ha avançat que s’havia ofert als treballadors de l’Ajuntament involucrats en l’àmbit informàtic passar a formar part d’aquest empresa mixta, per tal de poder “millorar professionalment”, tot i que sense perdre cap dels seus drets. Treballadors i Ajuntament reprendran les converses al voltant del tema a partir del mes de setembre.

El punt ha estat aprovat amb el vot favorable dels grups municipals integrants de l’equip de govern, amb abstenció de la PxC i la CUP i el vot en contra d’ICV.

Més canvis a l’horari dels plens

A proposta de l’equip de govern, a partir del mes de setembre els plens se celebraran a la mateixa hora, a les 11:30, però el primer dimecres de cada mes natural. Excepcionalment, el ple del mes de setembre se celebrarà el segon dimecres del mes, dia 9 de setembre.

Tots els grups de l’oposició han lamentat que els canvis no es fessin per afavorir la presència de públic als actes. Xavier Solà (CiU) ha explicat que no es tractava d’una qüestió d’agenda d’algun regidor de l’equip de govern, com algú ha especulat, sinó que la proposta tenia com a finalitat poder acabar l’expedient del ple cada setmana, a finals de divendres. “Es tracta d’una qüestió tècnica i organitzativa de la casa. Simplement això”, ha assegurat el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura.

El punt ha rebut el vot favorable de CiU, PSC i ERC, amb el vot en contra de la CUP i l’abstenció d’ICV i la PxC.

Urgència i manca de documentació

Els grups municipals de CiU, PSC i ERC han presentat una proposta d’urgència per a la formalització d’un annex al conveni entre el Departament de Medi Ambient i Habitatge i l’Ajuntament de Vic que permetrà desenvolupar el programa funcional i els requeriments tècnics als habitatges de lloguer assistit d’El Nadal per tal de preveure un pas de connexió entre els pisos esmentats i la residència per a gent gran del mateix sector El Nadal.

En primer lloc s’ha votat la urgència, amb els vots favorables de tots els grups municipals. Tot i això, els grups de l’oposició s’han queixat que no els fessin arribar la documentació de la proposta, que es podia haver fet abans d’entrar al ple. En segon lloc, s’ha aprovat la proposta, que ha rebut els vots favorables de l’equip de govern, la CUP i ICV i en la qual la PxC s’ha abstingut.

EN BREU

El voluntariat, tot en un mateix sac El ple ha aprovat inicialment el reglament del voluntariat de Vic, que neix amb l’objectiu de regular l’acció voluntària dins el marc de la borsa de voluntariat, donar a conèixer el món del voluntariat entre la ciutadania i facilitar la participació d’aquelles persones que vulguin col•laborar en les activitats que es duguin a terme a la ciutat. El punt s’ha aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern, PxC i ICV, mentre que la CUP s’hi ha abstingut.

Les màquines de llet hauran de pagar També s’ha fet una modificació de l’ordenança de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana, atesa la necessitat de regular la instal•lació a la via pública de màquines expenedores de llet dins el municipi de Vic. El punt ha estat aprovat per unanimitat de tots els grups. A partir d’ara s’estudiarà el cobrament d’una taxa d’ocupació.

Més màquina de llet! L’empresa propietària traurà aviat la vaca que presideix la màquina expenedora de llet ubicada a l’entrada de Vic, al davant del Vic2. Sembla que alguns veïns s’han queixat de l’estètica fora de lloc.

Festes locals S’ha acordat declarar festa local de Vic els dies 24 de maig – dilluns de Pasqua o Pasqua Granada – i el dia 5 de juliol – festa de Sant Miquel dels Sants-.

L’Anglada, de què viu? L’alcalde, tal com ja va fer fa uns mesos i en mig d’un frec a frec amb el portaveu de PxC, li ha tornat a fer una pregunta que el té intrigat: “Vostè, senyor Anglada, de què viu?”. La resposta, per part d’un Anglada un xic exaltat, ha estat la mateixa que en la primera ocasió que se li va plantejar i ha deixat a tot el respectable amb la incògnita: “Vostè no és ningú per fer-me aquesta pregunta”.

Cal Gitanet, solucionat L’Ajuntament ha aprovat una modificació del crèdit d’1,5 milions d’euros per tal de finançar el segellament del dipòsit de residus de Cal Gitanet, “un problema històric”, segons Josep Burgaya.

Arxivat a