Lluçanès, vulnerable a la contaminació de nitrats

En la nova revisió del Govern, s’hi inclouen set municipis més als cinc que ja estaven qualificats amb alts índexs de nitrats. Només Alpens queda fora de la zona vulnerable. Collsuspina és un dels altres municipis d'Osona afectats.

Redacció Lluçanès.com
29 de juliol del 2009

El Govern ha aprovat la proposta de revisió i designació de noves zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries, a proposta de l’Agencià Catalana de l’Aigua, tal com ja va informar osona.com. En aquestes zones, els productors agraris han de respectar unes normes més estrictes en relació amb la gestió de fertilitzants. La decisió respon al compliment de la normativa europea i a l’increment de la concentració de nitrats.

La mesura repercuteix de ple al Lluçanès, on només el municipi d’Alpens queda fora de les zones considerades vulnerables, o zones amb uns alts índexs de nitrats. En la primera designació mitjançant el Decret 283/1998, de 21 d’octubre, de designació de zones vulnerables ja s’hi van incloure els municipis de Perafita, Sant Boi de Lluçanès i Sobremunt. Després, es va a procedir a la seva revisió mitjançant el Decret 476/2004, de 28 de desembre, on s’hi va incloure Sant Bartomeu del Grau i Sant Agustí de Lluçanès. En aquesta nova revisió, aprovada aquest dimarts 28 de juliol, s’hi incorporen Sant Feliu Sasserra, del Bages; Santa Maria de Merlès, del Berguedà; Olost, Sant Martí d’Albars, Lluçà, Prats de Lluçanès i Oristà, tots cinc d'Osona.

A Osona, que ja compta amb una vintena de municipis afectats de les dues anteriors designacions, aquesta ampliació afecta sis municipis: els cinc esmentats i Collsuspina.

- Notícies publicades
- Més informació de la revisió aprovada pel Govern, des de Diari Forestal